Seeking Alpha: Nokia treba godišnje prodati 44M Lumia uređaja da bi izašla iz krize

cijela L obitelj

Seeking Alpha, stranica za istraživanje invensticija i burzovnog tržišta, objavila je zanimljiv članak u kojem iznose računicu: „Koliko bi Lumija Nokia trebala prodati da bi izašla iz krize?“. Prema njihovoj računici odgovor je 44M Lumija u razdoblju od jedne godine.

Da bi došli do tog broj, autor je članka u obzir uzeo dvije varijable:

  1. prosječna prodajna cijena smartphone uređaja (ASP – Average Selling Price)
  2. prosječni trošak proizvodnje smartphone uređaja

Prosječna cijena smartphone uređaja (ASP) prošli je kvartal iznosila 157€. Zbog velike popularnosti očekuje se da će ASP pasti, ali ne u velikim postocima zbog početka prodaje Nokia Lumia 1020 uređaja i glasinama o phablet modelima višeg cjenovnog ranga. Seeking Alpha predviđa pad prosječne prodajne cijene od 5% u sljedećih godinu dana.

 

Prosječni trošak proizvodnje smartphone uređaja u padu je posljednjih par kvartala pa Seeking Alpha očekuje proječni trošak u iznosu od 124€. Cijeli operativni trošak predviđaju da će iznositi oko 430M€ kvartalno.

Prognoza prodaje Lumia uređaja

 

 

Nokia bi mogla u periodu od 12 mjeseci izaći iz krize, što zbog povećane prodaje Lumia uređaja, smanjenju operativnih troškova, ali i nastavku solidnog poslovanja drugih dijelova kompanije poput Nokia Siemens Networks-a i HERE navigacijskih usluga.

Puni članak pronađite na SeekingAlpha.com stranici.