Foto: Usporedba fotografija snimljenih uređajima Nokia Lumia 925 i Lumia 920

920 i 925 foto

Nokia Lumia 920 je među ostalim inovacijama donijela i drugu fazu PureView tehnologije, odnosno optičku stabilizaciju, ali je u području fotografija Nokia pomalo podbacila. Mnogi vlasnici ali i recenzenti su se žalili na mutnjikave fotografije s ponekad nerealnim prikazom boja. Kako bi Nokia popravila situaciju, kod redizajniranog Nokia Lumia 920 modela, odnosno Lumije 925 je unutar kamere ubacila dodatnu leću (šestu) što je znatno poboljšalo kvalitetu te ponajprije oštrinu fotografija. Međutim, s Amber nadogradnjom je Nokia donijela prijeko potrebna poboljšanja za kameru Lumije 920 te je očito unaprijedila algoritme za obradu fotografija prije snimanja u JPEG format što je urodilo plodom. Osim toga, Nokia Pro Cam aplikacija je donijela mogućnost dodatnog namiještanja fotografskih parametara  što je također povećalo kvalitetu fotografija.

Svima zanimljivo je bilo vidjeti kako se Lumia 920 nosi s nešto unapređenijom kamerom Lumije 925, pa tako i nama. Napravili smo usporedni test ove dvije PureView kamere i naišli na zanimljiv rezultat. Snimili smo nekoliko fotografija u različitim svjetlosnim uvjetima, te usporedili fotografije. Fotografije i video su snjimljeni s Nokia Pro Cam aplikacijom u automatskim postavkama. U članku su objavljeni djelovi 100 % povećanih fotografija a cijelu galeriju originalnih fotografija možete pogledati na našem Flickr profilu. Prvo su postavljene fotografije snimljene Lumijom 925, a potom one snimljene Lumijom 920.

 

Nokia Lumia 920 je dala znatno oštrije fotografije u odnosu na Lumiju 925, te je često puta prikaz boja kvalitetniji. Pazili smo da prije svakog snimanja dobro očistimo prednje zaštitno staklo kamere kako ne bi masnoća od otisaka utjecala na završni rezultat. Nokia je definitivno napravila odličan posao kod kamere Lumije 920 te joj ugradila čak i bolje algoritme koji možda kreiraju oštrije fotografije ali s primjetno više istaknutim detaljima. Međutim u nekim segmentima se vidi koliko šesta leća pomaže, posebno kod 100 % povećanja kuće gdje je stablo bolje definirano na fotografiji Lumije 925. Kada pogledate cijelu galeriju fotografija na Flickr profilu možete vidjeti kako Lumia 925 daje uredne fotografije. Izgledno je kako će Nokia trebati unaprijediti algoritme i za kameru Lumije 925 u nekoj od narednih nadogradnji. Barem bi to bilo poželjno jer osim nešto ljepšeg dizajna, manjih dimenzija i mase, Lumia 920 je s posljednjom nadogradnjom i dalje poželjna udavača.

U nastavku pogledajte dva usporedna videa snimljena kamerama Lumia 925 i 920 uređaja.

 

Nokia Lumia 925

Youtube

 

Nokia Lumia 920

Youtube