Recenzija: Nokia Lumia 925

Naslovna 925 ime

Nokia je sredinom svibnja 2013. godine na zasebnom događaju u Londonu predstavila Nokia Lumia 925 uređaj koji je donio dašak elegancije u sami vrh Lumia serije. Mnogi korisnici i recenzenti nisu bili zadovoljni s dimenzijama i masom Lumia 920 uređaja, a tržište je diktiralo smjer dizajniranja ka lakšim i tanjim uređajima što je izrodilo upravo Lumiju 925. Premda po nekima nije donijela velike promjene, ona je predstavila dijametralnu suprotnost Lumiji 920. Rafiniran dizajn, smanjene dimenzije, vraćanje aluminija u prvi plan te značajno reducirana masa su glavne značajke ove Lumije. Međutim, Nokia nije stala samo na tome već je ubacila i nekoliko inovacija poput ekstra leće kamere ili pak novog načina prijama signala. Moramo imati na umu kako njena glavna svrha nije zamijeniti Lumiju 920 već unijeti još živosti u 92x seriju WP8 Lumia uređaja. U tome je poprilično uspjela, a kako te kakve impresije ostavlja na korisnika pročitajte u narednim linijama teksta.

Karakteristike uređaja

Dimenzije: 129 x 70.6 x 8.5 mm, 78 cm3
Masa: 139 g
Zaslon: AMOLED, 768 x 1280 piksela, 332 ppi, Gorilla staklo 2 generacije, Clear Black, PureMotion, super osjetljiv
Soc: Qualcomm, MSM8960 Snapdragon
Procesor: Krait, dvojezgreni, 1.5 GHz
Grafički procesor: Adreno 225
Memorija: 1 GB RAM
Interna memorija: 16 GB
Kamera: 8.7 MP, PureView, Carl Zeiss, 6 leća, optička stabilizacija, autofokus, dual LED, 1080p video pri 30 sličica u sekundi
Prednja kamera: 1.3 MP, 720p pri 30 sličica u sekundi
Mikrofon: 2 HAAC
Povezivost: 2G, 3G, 4G, WiFi, Bluetooth 4.0, A-GPS, nfc, microUSB, 3.5 mm utor
Senzori: Akcelerometar, senzor za blizinu, žiroskop, digitalni kompas
Operativni sustav: Windows Phone 8 (8.0.10328.78), Lumia Amber nadogradnja

Prednosti

Izvrstan dizajn
Kompaktne dimenzije
Mala masa
Kamera s 6 leća
Dobar signal
AMOLED zaslon
WP8 s Amber nadogradnjom

Mane

Kućište je klizavo
Zaslon pod kutom ili zeleni sjaj
Kamera
Nema podršku za microSD memorijske kartice
16 GB interne memorije
Cijena

Pakiranje

Nokia je pripremila već standardno pakiranje koje smo imali prilike vidjeti za sve Lumia uređaje, a dimenzijama se ne razlikuje od pakiranja za Lumiju 920. Izrađeno je od kartona koji se može u potpunosti reciklirati. Međutim, da sve ne bude monotono Nokia je napravila nekoliko manjih kozmetičkih zahvata kod pakiranja Lumije 925.  Tako je odmah vidljivo kako za otvaranje pakiranja i izvlačenje uređaja je sada zaslužna tkanina uhvaćena u dno ladice u boji uređaja. Unutrašnjost pakiranja nam otkriva maleno udubljenje predviđeno za ispupčeni modul kamere te drugačiji način spremanja ključa za otvaranje micro SIM ladice gdje ključ više nije zalijepljen već se nalazi ispod plastične folije koja je zalijepljena za podlogu i drži ključić na mjestu. Sam uređaj je umotan u celofan, a ispod njega je manja kutija s uputama za korištenje te garantnim listom. U dnu pakiranja su tri odjeljka u kojima se nalaze WH-208 slušalice koje ulaze u uho u boji uređaja, potom USB/microUSB kabel duljine 1 m te za razliku od pakiranja Lumije 920 standardan AC-50E punjač s USB utorom.