Vringo tuži tvrtke ADT i Tyco zbog povrede patenta kojeg je kupio od Nokije

Nokia-connecting-people-wall1.png

Jedan od prvih poteza, koje je najavio Stephen Elop kada je zasjeo na čelnu poziciju Nokije, bio je pokretanje ogromnog patentnog sustava, odnosno prodavanje što više licenci, a i samih patenata, drugim tvrtkama. Tako je Nokia prošle godine prodala 500 patenata, među kojima se nalazi 31 esencijalnih, tvrtki Vringo za 22 milijuna dolara. Vringo je tvrtka koja obavlja “prljavi posao” u svijetu intelektualnog vlasništva, odnosno mnogobrojnim sudskim procesima pokušava “natjerati” tvrtke na licenciranje njihovih patenata.

Vringo je danas podnio prijavu protiv tvrtkih ADT i Tyco zbog kršenja patenta pod brojem 6,288,641 kojeg je prije godinu dana otkupio od Nokije. Podsjećamo, u kupoprodajnom ugovoru između Vringa i Nokije stoji da Nokia ima pravo na besplatno korištenje svih prodanih patenata te pravo na 35% vrijednosti licence ako Vringo unovči patente.

Nokia dionice 12.9.2013.

Nošene povećanjem očekivanja od velikih analitičkih kuća i sudskom prijavom koju je Vringo podnio protiv ADT-a i Tycoa Nokia dionice, nakon jučerašnjeg rasta od 5%, u trenutku pisanja teksta bilježe rast od 8.32%, a tržišna vrijednost Nokije se približila 24 milijarde dolara.

 

via