Ekskluzivno: Nokia priprema rastezljive uređaje

Nokia Morph koncept

NokiaMob je otkrio patent pod prijavnim brojem WO2013128068 A1 naziva “A stretchable electronic apparatus and associated methods”. Riječ je, kako naslov govori, o rastezljivom uređaju i pripadajućim metodama. Patent je podnesen 28. siječnja 2013., a objavljen je 6. rujna ove godine.

 

savitljivi zaslon na tkanini

Kao što smo već naveli u uvodu, radi se o rastezljivom, odnosno fleksibilnom uređaju, pripadajućim metodama s naglaskom na izvođenje pohrane energije, odnosno baterije koja bi se u budućnosti koristila u savitljivim uređajima. Taj uređaj bi trebao biti sposoban obavljati glasovne, tekstualne i video prijenose podataka kao i interaktivne funkcije poput slušanja glazbe, navigacije, pregledavanja interneta, slikanja slika, funkcija za igranje igara i slično. Opisani fleksibilni uređaj spada u kategoriju “odjevne” tehnologije.

Takav uređaj, prema opisu u patentu, bi trebao biti tanak, udoban, mekan, fleksibilan i do određene mjere rastezljiv. Napominje se kako su današnje baterije, koje pružaju autonomiju uređajima, nezgrapne te nisu fleksibilne, a one koje su fleksibilne (savitljive) nisu rastezljive.

Materijali korišteni za izradu uređaja i pripadajući komponenti su među ostalim: grafen, Litij, ugljik, aluminij, pamuk i drugi rastezljivi materijali. Neki materijali bi bili i transparentni. Uređaj bi trebao biti rastezljiv i do 100% svoje dužine, a savitljiv do 180°.

Osim rastezljivoga uređaja, u patentu je opisana izrada drugih savitljivih i rastezljivih komponenti poput baterije.