*Dopuna*Microsoft službeno najavio GDR3 nadogradnju za Windows Phone 8 uređaje

Lumia 1520 crvena

Microsoft je službeno objavio kako je u pripremi nova nadogradnja Windows Phone 8 operativnog sustava, koja će nositi naziv General Distribution Release 3, odnosno skraćeno GDR3. U objavi su predstavljene i neke od funkcija koje stižu s GDR3, a poznato je da će postojeći uređaji dobiti ovu nadogradnju za koji mjesec, dok će se na novim uređajima nadogradnja pojaviti za nekoliko tjedana. Naravno, riječ je o uređajima koji još nisu predstavljeni. Nokia Lumia korisnici će osim GDR3 nadogradnje dobiti i Bittersweet Shimmer nadogradnju.

Najavljena je podrška za zaslone većih dimenzija i rezolucija, jače procesore i nove tehnologije. GDR3 je posebno skrojen za uređaje s velikim ekranima što se vidi i na novom rasporedu živih pločica. Biti će moguće u jednom redu staviti šest malih, odnosno tri srednje velike ili jednu veliku i jednu srednje veliku pločicu.

GDR3 službeno 1

 

Nova nadogradnja donosi i novu opciju za vozače – Driving Mode. Driving Mode omogućuje automatsko odgovaranje na poruke ili pozive tijekom vožnje, što će vožnju Windows Phone korisnika učiniti još sigurnijom.

GDR3 službeno 2 Driving Mode

Najavljena su poboljšanja na području interakcije sa samim uređajem, tj. poboljšanja u primanju obavijesti, upravljanju pozivima i kontaktima, slanju poruka, pregledavanju interneta i slično. Također je najavljeno poboljšano dijeljenje na internet kao i unaprjeđenje Bluetooth tehnologije.

S GDR3 nadogradnjom stiže jedna od traženijih funkcija na ovom OS-u – zaključavanje rotacije zaslona, tj. “Rotation Lock”. Zajedno s nadogradnjom dolazi i novi set melodija, poboljšanje upravljanja memorijom, korištenje Wi-Fi veze kod postavljanja uređaja i, isto tako veoma tražena funkcija, mogućnost zatvaranja aplikacija iz mutitasking sučelja.

 

Microsoft je najavio i “Developer Preview” program u kojem će omogućiti programerima, tj. WP Store Developerima i članovima WP App Studia, čije članstvo svaki korisnik može dobiti besplatno, nadogradnju testnih uređaja na  “preview” GDR3 verziju WP8 OS-a.

 Dopuna:

Objavljena je fotografija (screenshot) novog multitasking sučelja u kojem se mogu zatvarati aplikacije i fotografija email aplikacije za 6 inčne uređaj. Microsoft je ovim putem potvrdio da uskoro možemo očekivati 6 inčni GDR3 WP8 uređaj.