Nokia prodala 8,8 milijuna Lumia uređaja, odnosno 19% više u odnosu na Q2

Q3 Nokia

Nokia je danas objavila službeno poslovno izvješće za treće tromjesečje 2013. godine koje počinje od mjeseca srpnja. Sva predviđanja analitičara su bila u pravu te je Nokia prodala 8.8 milijuna Lumia uređaja što predstavlja 19,9 % povećanje u odnosu na prošlo tromjesečje. Nokia je ukupno u Q3 zaradila 5,6 milijardi € neto s 118 milijuna € slobodnog novca što je unatoč dobroj prodaji Lumia uređaja ipak 115 milijuna € manje u odnosu na prošlo tromjesečje.

Poslovno Nokia Q3

Snažan porast je napravio odjel za uređaje i usluge koji je Nokiji donio 2,8 milijardi € što je za 6 % više u odnosu na prošlo tromjesečje ali i dalje vrlo slab rezultat u odnosu na prošlu godinu. Nokia je isporučila 8,8 milijuna Lumia uređaja što je za 19 % više u odnosu na prošlo tromjesečje.

Isto tako je Nokia zabilježila rast prodaje osnovnih uređaja te ih je isporučila 55,8 milijuna što je za 4 % više u odnosu na Q2 kada ih je isporučila 53,7 milijuna.

Prosječna cijena prodanih pametnih telefona je iznosila 143 € što je za 9% manje u odnosu na Q2, dok je prosječna cijena osnovnih uređaja iznosila 27 € što je za 4 % više u odnosu na Q2.

 

Nešto slabiju zaradu su zabilježili HERE odio s 211 milijuna € profita što je 9 % manje u odnosu na prošlo tromjesečje kao i NSN koji je utržio 2,5 milijarni € odnosno 8 % manje nego prošlo tromjesečje. Gledano na prošlu godinu, zarada ova dva udjela je pala za 20 % odnosno 26 %. Nokia kao razlog pada prodaje navodi sezonske promjene, odnosno slabiju potražnju za proizvodima i uslugama u tom segmentu poslovanja.

Iz izvješća je jasno kako Nokia unatoč dobroj prodaji svojih uređaja još niže poslovne gubitke upravo uslijed sporog rasta WP platforme kojoj se u potpunosti posvetila ali ju je pod priličnu cijenu uzdigla s margine. Sve veći rast prodaje obećava te je logično da se Microsoft zainteresirao za odjel uređaja i usluga.

Također se može vidjeti koliko NSN, odnosno sada Nokia Solutions and Networks doprinosi Nokiji te je vjerojatno kako će Nokia veliku pažnju posvetiti tom segmentu jer je očito da su potencijali veliki kao i buduća zarada.

 

Članak ćemo nadopunjavati tijekom vremena s novim informacijama iz objavljenog poslovnog izvješća.

Cijelo izvješće u pdf formatu pročitajte ovdje.