Pregled Amber nadogradnje na Nokia Lumia 720 uređaju

Lumia amber

Nokia Lumia 720 je karakterističan uređaj u obitelji Lumia WP8 uređaja. To je granični uređaj između srednje, odnosno niže cjenovne kategorije i više cjenovne kategorije. Nalazi se iznad budžet prijateljskih Lumija 520, 620 i 625, ali i ispod hardverskih jačih, a i skupljih modela poput Lumije 820, 920, 925 i 1020. Pri prestavljanju je bila prozvana Lumia 920 Mini, zbog odličnog dizajna i kamere s izvanrednim performansama u uvjetima lošeg osvjetljenja. U nastavku pročitajte kakve promijene je donijela Amber nadogradnja na Lumiju 720, ali i sistematiziranje opcija Amber nadogradnje prema Lumia uređajima – onimniže kategorije, koji su lošije prošle ovom nadogradnjom, i onim višeg cjenovnog razreda, koje su dobile najviše, ali ne i sve opcije dostupne Nokia Amber ažuriranjem.

Tablica opcije Amber nadogradnje po uređajima

Nokia Amber nadogradnja za Lumia uređaje ujedno u sebi, uz ekskluzivne opcije za Lumia uređaje, ima upakiranu i GDR2 nadogradnju od Microsofta za Windows Phone 8 OS. GDR2 sam po sebi donosi nekolicinu opcija poput:

  • Data Sense aplikacije, koja je sada dostupna za sve WP8 uređaje neovisno o operateru,
  • Podrška za Google mail protokole,
  • FM radio,
  • Rješenje za „Other“ bug koji je zauzimao velike količine memorije uređaja,
  • Filtriranje poziva i SMS poruka
  • Odabir glavne kamera aplikacije
  • Ostala poboljšanja za VoIP aplikacije (Skype), Xbox Music i Internet Explorer.

Nokia je svojim korisnicima osigurala još poboljšanja i novih mogućnosti, koje smo viđali na starijim Nokia uređajima.
Krenimo od zaslona. Amber update Lumia korisnicama je omogućio prilagođavanje boja zaslona. Pod Postavke > Zaslon pojavila se nova opcija „Lumia – profil boja“. Korisnicima je tako omogućeno postavljanje temperature i zasićenosti boja uz instantnu demonstraciju promjena na postavljenim fotografijama. Neki Lumia uređaji su dobili podršku za „Super Sensitive Touch“ opciju, koja omogućuje korištenje zaslona u rukavicama, što će dobro doći za hladne zimske dane, ali i upravljanje zaslona s drugim predmetima.

Svi su Lumia uređaji, osim cjenovno najprihvatljivije Nokije Lumia 520, dobili mogućnost „Info zaslona“, tj. Glance Screen. Glance omogućuje postavljenje sata na zaključani zaslon. Taj sat se može prikazivati stalno, u zadanim intervalima ili kada rukom prijeđete preko senzora za pokret. Kada se uređaj puni sat se kreće po ekranu dok kod normalnog korištenja uređaja sat stoji na jednom mjestu, točnije, na mjestu na kojem se nalazi sat i na probuđenom zaslonu.

 

Lumia uređaji s 1GB radne memorije i više (Lumia 820, 920, 925 i 1020) su uz Glance dobili i mogućnost buđenja zaslona dvostrukim tapkanjem. Osim toga, Nokia je za sve Lumia uređaje koji podržavaju Glance, objavila aplikaciju Glance Background, koja omogućuje stavljanje slike uz sat za prikazivanje na zaključanom zaslonu.

Background

Ova funkcija zasigurno troši bateriju. Potrošnja će ovisiti i o vrsti ekrana: Amoled uređaji će trošiti manje (Lumia 820, 925, 1020) dok bi uređaji s LCD zaslonima trebali trošiti nešto više baterije. Na našoj Lumiji 720, koja sadrži LCD IPS zaslon, nismo primijetili povećanu potrošnju baterije. Uz korištenje opcije Peek (Zaviri) i postavljenje noćnog intervala kada će Glance biti manje aktivan potrošnja baterije ne bi trebala biti povećana. Možda čak na Amoled uređajima korisnici dožive veću autonomiju jer umjesto buđenja čitavog zaslona za provjeru vremena, prikaže se samo vrijeme, a ostali pikseli na zaslonu se ne uključuju.

Baterija
Nokia je na Lumia uređaje donijela funkciju koju su mnogi Nokia uređaji već godina imali – Rotacija zaslona za utišavanje zvona. Do sada ste zvono na Lumia uređajima, osim pritiskom na ekran, mogli isključiti pritiskom hardverskih tipki za glasnoću. Sada vaša Lumia može utišati dolazni poziv ili alarm okretanjem zaslona prema dolje.

Okreni za utišavanje
Osim novih funkcija, Lumia uređaji su dobili podršku za nove Nokia aplikacije. Tako su Lumia uređaji dobili podršku za Nokia Trimmer, Nokia Upload, Smart Cam, a PureView Lumije su dobile Nokia Pro kamera aplikaciju za profesionalnu fotografiju na mobilnim uređajima. Zahvaljujući mogućnosti postavljanja glavne kamera aplikacije, Lumia uređaji pritiskom na tipku za slikanje mogu izravno pristupiti Pro Cam, odnosno Smart Cam ili bilo kojoj drugoj aplikaciji koja koristi kameru.


Sama je kamera na svim Lumia uređajima doživjela poboljšanja. Nokia je izgleda osvježila kamera algoritme pa uređaji sada imaju bolje performanse u uvjetima dnevnog svjetla, ali i u uvjetima slabijeg osvjetljenja, koje je bilo ključno u promoviranju kamere PureView Phase 2 uređaja poput Lumije 920 i Lumije 925. Neke od tih PureView algoritama za uvjete lošijeg osvjetljenja je dobila i Nokia Lumia 720, čija je performansa u takvim uvjetima zadovoljavajuća.

 


Poboljšanje su doživjele i Nokia karte, odnosno HERE Maps aplikacije. U buduće će se nadogradnje karata vršiti tako da će se ažurirati samo pojedini dio, a ne cijela karta, bez obzira na promijene, kakav je običaj bio u prošlosti.

Ažuriranje karata
Ažuriranje karata

Teško za povjerovati, ali Nokia Lumia uređaji s 512MB radne memorije dobili su jednu opciju koja još nije podržana od strane Lumija s 1GB radne memorije, odnosno Lumije 820, 920, 925 i 1020. Riječ je o podršci za Bluetooth 4.0 LE, čija je glavna karakteristika značajno smanjenje potrošnje baterije tijekom uparivanja s drugim uređajima. To omogućuje razvoj još boljih sportskih aplikacija, ali i veću autonomiju tijekom korištenja bežične dodatne opreme.

amber
Ako već niste, svoj Lumia uređaj možete nadograditi tako da otvorite Postavke > Ažuriranje uređaja te provjerite ima li ažuriranja i slijedite daljnje upute. Nije potrebno napraviti sigurnosnu kopiju podataka prije ažuriranja, ali se preporučava.