Samsung pred sankcijama. Industrijskom špijunažom došao do povjerljivih informacija Nokia-Apple patentnog dogovora

samsung-apple-nokia-smartphones

Florian Mueller s Foss Patents stranice otkrio je sudski zahtjev od Apple-a kojim zahtjeva sankcioniranje Samsunga zbog krađe podataka obilježenih s “visoko povjerljivo” u vezi patentnih dogovora Nokia-Apple te ugovora Apple-a s tvrtkama Ericsson, Sharp i Philips. Tim postupkom je Samsung znao cijene i uvjete licenciranja pojedinih patenata te je tako stekao prednost u sudskim sporovima Apple-Samsung.

Pravni stručnjaci Nokije i Samsunga su 4. lipnja 2013. održali sastanak u vezi potpisivanja ugovora o licenciranju intlektualnog vlasništva. Samsungov zastupnik Dr. Seungho Ahn informirao je Nokiju kako Samsung poznaje sve točke ugovora potpisanog između Nokije i Appla te je čak počeo i recitirati pojedine točke ugovora, koji je klasificiran najvećim stupnjem tajnosti. Prema izjavi glavnog direktora odjela intelektualnog vlasništva Nokije, Samsungov predstavnik je rekao nešto što zaslužuje biti zapamćeno u povijesti pravnih poslova, a sigurni je pokazatelj kako tvrtka Samsung stječe prednost nad konkurentima:“Sve informacije procure.”

NokiaResearch_logo

Podsjećamo da je Nokia s Appleom vodila višegodišnja rat u vezi plaćanja nezakonitog korištenja intelektualnog vlasništva u uređajima koji je završio plaćanjem odštete Nokiji u iznosu od preko milijarde dolara te plaćanjem licenci za svaki prodani iUređaj.

Američki sud zadužen ovaj slučaj i trgovinska komisija još istražuju što se dogodilo. Nokia, Apple i ostale strane su sudu ponudili punu suradnju dok Samsung odbija sudu poslati izjave Dr. Seungho Ahna, koje izravno sugeriraju korištenje industrijske špijunaže za stjecanje prednost nad konkurentima.

Saslušanje u vezi ovog skandala će se održati 22. listopada, a Nokia će sudjelovati kao treća stranka.

Pravni stručnjak Florian Mueller tvrdi kako je razočaran te da će se Samsung morati suočiti sa sankcijama.

Ovo nije prvi put da Samsung pokazuje svoje pravo lice. I prije je bio osuđen za namještanje cijena memorije i ekrana na tržištu. Također je i sama Nokia izjavila kako prestaje Samsungu slati narudžbe za prototip uređaje jer odjel za proizvodnju komponenti i onoj za proizvodnju uređaja usko “surađuju”.