Windows Phone platforma slavi treći rođendan

Joe Belfiore WP i Metro 3 godinr

Joe Belfiore je jučer putem Twittera objavio kako je prošlo već tri godine od predstavljanja WP platforme te njenog “Metro” sučelja. Od onda je WP znatno napredovao što softverski, što hardverski. U početku se radilo o jednoj konfiguraciji s nekoliko inicijalnih aplikacija, dok je danas slika potpuno drugačija uvelike zahvaljujući Nokiji kao glavnom partneru platforme.

Ipak ako usporedimo napredak WP platforme s primjerice Androidom onda je njegov napredak brz kao puž na suhom kamenu. Bilo je potrebno 3 godine kako bi se rezolucija pomakla s 800 x 400 te omogućilo korištenje zahtjevnijeg hardvera. Naravno, moramo spomenuti kako WP platforma nije žedna hardvera za svoje funkcioniranje ali trendovi postoje i kako bi se opstalo potrebno ih je pratiti.

Nadalje softverski je Microsoft slabo popratio proizvođače, odnosno Nokiju, te WP još uvijek kaska u nekim svojim osnovnim funkcijama. Unatoč filozofiji koju platforma ima, potrebno je na njoj još poraditi poput dodavanja zajedničkog centra za obavijesti, jedinstvenog mjesta za namiještanje pojedinih postavki, bolje složenog izbornika aplikacija i slično.

Veće promjene će doći uskoro ali svi se možemo složiti kako one poprilično sporo dolaze. GDR3 će tek biti dostupan najranije za mjesec dana dok će WP8.1, koji će ujedno donijeti najveće promjene, doći tek u prvom tromjesečju naredne 2014. godine.

WP sretan ti treći rođendan i sada ubaci u drugu brzinu 🙂