Dioničari Nokije potvrdili prodaju Odjela za uređaje i usluge Microsoftu

Nokia dioničari

Danas je na zatvorenom skupu dioničara Nokije održanom u Helsinkiju većinom (99,7 %) prisutnih potvrđena prodaja Odjela za uređaje i usluge Microsoftu za ukupno 5,44 milijarde €. U taj iznos ulazi 1,65 milijardi € koliko je Microsoft izdvojio za licenciranje Nokia patenata kroz period od 10 godina kao i najam HERE usluga za buduće Lumia uređaje.

Nokia je prodaju svog odjela uređaja i usluga Microsoftu najavila početkom rujna, a akvizicija bi se trebala finalizirati do kraja prve polovice iduće godine. Svoj blagoslov, osim Nokijinih dioničara koji su ga danas dali, trebaju dati i regulatorne agencije širom svijeta.

Za sada nije još definirano kakva će biti budućnost tog odjela kao ni kakvi su točno planovi Microsofta u vezi budućih Nokia Lumia te ostalih uređaja. Nokia bi trebala od prodaje utržiti 3 milijarde € netto a za sada se nije izjasnila oko daljnje vizije i ulaganja. Moglo se samo čuti kako će pametno utrošiti novac uprihođen od prodaje Odjela za uređaje i usluge što bi moglo značiti kako nećemo tako skoro vidjeti neku veću akviziciju poput kupovanja kompanije Alcatel-Lucent o čemu je bilo spomena proteklih mjeseci.