Foto: Usporedba kamera LG Nexus 5 i Nokia Lumia 1020 uređaja (AAWP i Recombu)

Nokia Lumia 1020 i Google Nexus 5

LG i Google su nedavno predstavili petu verziju Nexus uređaja do kojeg je došla ekipa iz AllAbout Symbian bloga te su napravili usporedbu njegove kamere s kamerom Lumije 1020. Poveznica ova dva uređaja je u tome što kamera LG Nexus 5 uređaja ima optičku stabilizaciju te je prilagođena snimanju fotografija u uvjetima slabijeg osvjetljenja. a usporedbu su korištene 8 MP fotografije koje po defoltu snima Nexus 5 te 5 MP fotografije koje defoltno snima Lumia 1020. Uslijed različite optike i omjera, cropovi nisu posve usklađeni, a za fotografiranje su postavke kamere namještene na automatsko te su isključene bljeskalice jer je pre velika razlika između njih.

U nastavku pogledajte nekoliko usporednih fotografija a u većoj rezoluciji ih pogledajte na AAWP blogu. Gornja je snimljena Lumijom 1020, a donja Nexusom 5.

1020 N5 1 1020 N5 dan 2 1020 N5 zatvoren prostor 3 1020 N5 noć osvjetljeno 4 1020 N5 noć osvjetljeno 5 1020 N5 noć slabije svjetlo 7

Iako je LG, kao i ostale kompanije, dobro popratio trend koji je postavila Nokia, razlika u kvaliteti je ogromna. Lumia 1020 je napravila u gotovo svim uvjetima osvjetljenja bolje i kvalitetnije fotografije koje su mnogo oštrije te s boljom definicijom boja osim u noćnim fotografijama gdje je ton ponekad previše žućkast. No Nexus se pokazao još lošijim u odnosu na L1020 čije su noćne fotografije mnogo oštrije s bolje izraženim detaljima. Jedino je Nexus bolje fokusirao fontanu što je rezultiralo kvalitetnijom fotografijom u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

Sličnu usporedbu je napravio i Recombu blog čiji je test potvrdio nadmoć kamere Lumije 1020 nad kamerom Nexusa 5. U nastavku pogledajte nekoliko usporednih fotografija dok fotografije u punoj veličini kao i usporedbu s još nekoliko kamera vrhunskih pametnih telefona današnjice možete pogledati na njihovim stranicama. U njihovom testu se fotografije Lumije 1020 nalaze dolje.

recombu 1 recombu 2 recombu 3

Još je jasno vidljivo kako Nokia prednjači u svim segmentima fotografije na mobilnim uređajima ali je isto tako vidljivo kako se konkurencija znatno popravila te je krenila u lov za Nokijom. To je definitivno dobra stvar jer Nokia i dalje postavlja trend koji će je tjerati ka razvoju boljih kamera na mobilnim uređajima.