Recenzija: Nokia 515

Naslovna Nokia 515

Dok se tržište sve više okreće pametnim telefonima, malo proizvođača je ostalo vjerno onim običnim, danas zvanim “feature phone” uređajima. Nokia je uz svoju liniju pametnih telefona nastavila razvijati i one malo manje pametne s klasičnim alfanumeričkim i qwerty(z)  tipkovnicama. Među tim običnim uređajima se našla i Nokia 515 koji je ujedno jedan od najposebnijih Nokia uređaja u posljednje vrijeme. Posebnost zahvaljuje svom klasičnom ali izrazito lijepom dizajnu koji mu je donio titulu simbola Nokije koja je slavu stekla upravo proizvodeći uređaje ove vrste.  Kakav je dojam ostavila Nokia 515 pročitajte u nastavku.

Karakteristike:

Dimenzije: 114 x 48 x 11 mm
Masa: 100.1 g
Zaslon: LCD Transmissive, 2.4 inča, 167 ppi, Gorilla Glass 2 zaštita
Kamera: 5 MP, 2592 x 1944, LED bljeskalica, Video: QVGA (320 x 240), 30 sličica u sekundi
Povezivost: 3G, Bluetooth 3.0, SLAM
Memorija: 64 MB, podrška za microSD do 32 GB
Baterija: BL-4U, 1200 mAh

Prednosti:

 • Dizajn
 • Zaslon s Gorilla Glass zaštitom
 • Kvaliteta izrade
 • Bljeskalica
 • OS s puno opcija
 • 3G
 • Tipkovnica

 Mane

 • Nema WiFi
 • Usporenost sustava
 • S40 ne podržava multitasking
 • Full Focus
 • Cijena


Pakiranje

Pakiranje Nokije 515 uvelike podsjeća na pakiranje Nokia Lumia uređaja. Riječ je o maksimalno smanjenom i jednostavnom kartonskom pakiranju plave boje, koja je svojevrstan standard za Nokia pakiranja. Na kutiji, koju je ,izmeđuostalog, moguće 100% reciklirati, nalazi se uz ime uređaja, njegove specifikacije, IMEI te država proizvodnje. Pakiranje je dvodjelno te se dio u kojem je uređaj otvara povlačenjem predviđene trake. Loša stvar je to da uređaj nije smješten u posebno oblikovano sjedište, već on pleše u pakiranju.

U pakiranju se još nalazi ključ za skidanje poklopca baterije, 1200mAh baterija, slušalice WH-108, punjač, uputstva i garancija. Nokia je, vjerojatno zbog smanjenja troškova, izostavila MicroUSB to USB kabel kod ovog uređaja.

Dizajn, izrada i kućište uređaja

Nokia 515

Glavni adut ovog uređaja je dizajn koji zadržava neke smjernice Nokijinog Fabula izričaja po kojem su dizajnirani Lumia uređaji. Riječ je o dvodjelnom kućištu gdje stražnji dio, odnosno poklopac baterije, ne obavija samo pozadinu, već i bočne strane uređaja. To uređaju daje dojam da posjeduje jedno dijelno kućište. Pozadina, odnosno poklopac je izrađen od aluminija s plastičnim detaljima koji su postavljeni radi boljeg prijama radio signala. Prijelaz s pozadine na bočne strane uređaja je izveden tako da se zadrže ravne linije, ali one nisu grube ili oštre već blago zaobljene. Bočne strane uređaja su ravne s pripadajućim tipkama koje također imaju zaobljene rubove. Prednjom stranom dominira tipkovnica i 2.4 inčni zaslon. Kompaktnost, masa i zaobljeni rubovi uređaja omogućavaju dobru ergonomiju i što je najvažnije ugodno rukovanje.

Prednjom stranom dominira 2.4 inčni zaslon QVGA (320 x 240) rezolucije koji se utapa u veliku crnu plohu iznad alfanumeričke tipkovnice . Pri vhu crne plohe se nalazi zvučnik za obavljanje poziva i Nokia logo.  Neposredno ispod crne plohe  nalazi se set funkcijski tipki u čijem je središtu smještena glavna, navigacijska tipka dok su lijevo, odnosno desno od nje pozicionirane standardne tipke za prihvaćanje i odbijanje poziva (služi i za gašenje uređaja) te tipke za dodatne opcije i povratak. S40 OS pruža mogućnost dodjeljivanja prečaca pojedinim funkcijskim tipkama pa tako tipke za dodatne opcije i povratak mogu služiti kao prečaci za kontakte ili internet. Mikrofon uređaja je smješten između tipke s brojem 7 i tipke sa zvjezdicom (*).

Na aluminijskoj  poleđini Nokije 515 nalazi se 5MP kamera iznad koje je smještena LED bljesklica. Kamera i bljeskalica su centrirane u gornjem dijelu poleđine. Na donjem dijelu se nalazi plastični dio pravokutastog oblika, izrađen u sličnoj nijansi crne kao i naš testni model. Iznad plastičnog dijela je teško uočljiv rešetkasti zvučnik. Na poleđini se još nalaze i oznake 5MP kamere kao i Nokia logo, ali oni su teže uočljivi zbog načina na koji su ugravirani u kućište. Da Nokia 515 ima elemente Lumia dizajna pokazuje desna strana uređaja koja je lišena tipki ili utora gdje do izražaja dolazi aluminij od kojeg je izrađeno kućište.  Na lijevoj strani se nalaze tipke za podešavanje glasnoće koje su veoma tvrde na pritisak te je potrebna malo veća sila pritiska za promjenu glasnoće.

Na vrhu uređaja je smješten MicroUSB2.0 priključak te 3.5mm AV/AHJ konektor za slušalice. Ti utori se nalaze u plastičnoj elipsi koja, kao i plastični dio na pozadini, služi za bolji protok signala. Na dnu uređaja je utor za skidanje poklopca baterije. Kao što smo ranije napomenuli, poklopac, odnosno stražnja maska je obavijena oko poleđine i bočnih strana uređaja te je za njeno skidanje potreban poseban ključ, identičan onom koji kod Lumia uređaja služi za otvaranje polopca SIM ili MicroSD utora. Za otvaranje uređaj  je potrebno ključ gurnuti u predviđeni utor te ključ povući prema dolje. U unutrašnjosti se nalazi utor za MicroSIM karticu i MicroSD karticu kao i predviđeno mjesto za bateriju.

Dizajn Nokije 515 možda predstavlja i dizajn sljedeće generacije Lumia uređaja. Na samom je uređaju vidljiv utjecaj Lumia dizajna, ali on je izveden uporabom  ravnijih linije te aluminija, kao premium  materijala. Jedan pripadnik Lumia obitelji već koristi aluminijske dodatke na svom kućištu, ali dizajn Lumije 925 je previše odmakao od Nokijinog Fabula dizajna, koji teži uklanjanjem svega nepotrebnog i ostavljanjem samo onog najpotrebnijeg, onog esencijalnog. Na internetu su se već pojavile glasine o budućim aluminijskim Lumijama pa možemo prepotstaviti da je možda Nokia 515 prvi uređaj s novom generacijom Fabula dizajna.

Iskoristivost

Nokia 515 5

Ako je dizajn najveći adut Nokije 515, tada je nedostatak WiFi najveća mana ovog uređaja. U današnje internetsko doba kada je moguće i mikrovalne uređaje spojiti preko WiFi-a na internet, Nokia se odlučila izbaciti ovu mogućnost koja je postala standard na današnjem tržištu.

Stvar donekle popravlja mogućnost rada u 3G načinu, koji će omogućiti solidnu internet povezivost. Također treba napomenuti da Nokia 515 posjeduje i Bluetooth 3.0 uz SLAM opciju dijeljenja te utor za MicroSD karticu do 32GB.

Zaslon Nokije 515 je pristojnih kutova gledanja i pristojne vidljivosti pri jačem osvjetljenju. Uz gustoću piksela od 166 ppi, slika nije najoštrija, ali kako uređaj nije toliko namijenjen konzumiranju multimedijalnog sadržaja  ova se manjkavost teško osjeti. Zaslon posjeduje solidnu vidljivost pri vanjskom osvjetljenju, ali postaje skoro nečitljiv ako ga izložite direktno sunčevoj svjetlosti.

Kvaliteta poziva je iznad razine običnog “featurephonea”. Zvuk je veoma jasan s obje strane. Iako je vanjski zvučnik smješten pomalo nezgodno na poleđini uređaja, zvuk je izuzetno glasan te će se teško dogoditi da ne čujete poziv ukoliko je zvučnik prekriven.

Nokia 515 je kompatibilna s Coloud slušalicama te, uz zadovoljavajuću kvalitetu zvuka i zahvaljujući izdržljivoj bateriji, može služiti i kao mp3 svirač.

 

Operativni sustav

 Nokia 515 4

Nokia 515 za operativni sustav koristi S40 verzije v5.09. Glavne prednosti S40 OS-a su fantastično upravljanje resursima te velika fleksibilnost. Uređaj posjeduje, na papiru mizernih, 64MB radne memorije, ali ta količina je sasvim dovoljna za njegovo normalno korištenje. Dapače, Nokia 515 će hrabro izvršiti sve zadaće koje pred nju postavite. Fleksibilnost OS-a se očituje u ogromnoj količini personalizacije koju pruža s40 kao i mnogobrojne opcije poput šifriranja datoteka ili lažiranja poziva.

Ako dugo niste koristili “obični” telefon, moramo vam reći da je mnogo toga ostalo isto. Otključavanje je ostalo standardno, kombinacijom pritiska srednje tipke i zvjezdice. Početni zaslon pruža veliku mogućnost personalizacije: od promjene pozadine, postavljanje prečaca, promjena fonta i boje slova itd. Personalizacija se nastavlja ulaskom u izbornik aplikacija čiji je pregled moguće postaviti u tri različita oblika: mreža, popis i pojedinačne ikone.

Slanje poruka i kontakti se isto tako nisu puno mjenjali. Postoji podrška za slanje i primanje elektroničke pošte u vidu sistemske aplikacije Pošta, ali i Microsoftove Mail for Exchange aplikacije. Komunikaciju je moguće vršiti I pomoću predinstaliranih Facebook I Twitter aplikacija kao i Ninbuzz i Nokia Chat aplikacije za dopisivanje. Iako je na pakiranju istaknut WhatsApp kao jedna od glavnih funkcija, on još nije dostupan za Nokiju 515.

S40 posjeduje File Menager te vlastitu trgovinu aplikacija – Nokia Store – koja omogućuje skidanje 10 aplikacija bez prijavljivanja s Nokia računom. S ovim uređajem na dar ne dolazi 40 EA igara, štoviše glavni izdavač igara na ovom uređaju je Gameloft, a ne EA. Internetu se pristupa preko Xpress Browsera, a predinsalirane su razne aplikacije od Facebooka, Twittera, YouTubea do raznih igara u demo i punim verzijama. Zbog nedostatka WiFi povezivanja i multitaskinga, Nokiju 515 je teško moguće, koristiti kao sredstvo konzumiranja multimedijalnog sadržaja čemu danas služe moderni smartfoni. Aplikacije kao i sam internet preglednik funkcioniraju normalno pri 3G povezivosti po pitanju otvaranja lakših stranica. Otvaranje sadržajem bogatijih mobilnih stranica ili nedaj Bože desktop verzije je nemoguća misija. Vidljivo je izuzetno mučenje, a kad se stranica otvori, zbog kompresije podataka, ne prikazuju se slike i oblikovani fontovi.  Dobra stvar je upravo ta kompresija prometa na Xpress pregledniku koja omogućuje uštede podatkovnog prometa.

Nokia 515 UI Music Player

Reprodukcija glazbenih sadržaja se vrši putem standardnog  glazbenog svirača koji raspolaže mogućnostima prikazivanja pozadine albuma izvođača i standardne opcije poput ubrzavanja I zaustavljanja glazbe. Dobra stvar je to što postoji opcija postavljanja svirača u pozadinski rad dok obavljate druge stvari na vašem uređaju. Također, možete korisiti i FM Radio, kojeg Nokia 515 podržava.

Od predinstaliranih aplikacija tu se još nalaze: Kalendar, Galerija, Brojila, Budilica, Kalkulator, Svjetski sat, Snimač glasa, Štoperica,  CNN, Goal.com,  Nokia Nearby, TheWeatheChannel itd.

Kamera

 Nokia 515 kamera

Nokia 515 posjeduje kameru s otvorom blende  f/2.4 i veličinom senzora od 5MP (2592 x 1944 piksela).  Kamera za fokus koristi inferiornu Full Focus (EDOF) tehnologiju, a posjeduje i LED bljeskalica. Također, Nokia 515 može snimati video u  QVGA (320 x 240) rezoluciji pri 30 sličica u sekundi.

Kvaliteta uslikanih fotografija je prosječna. Pregledavanje fotografija na uređaju ne pokazuje njihovu pravu kvalitetu, tek prebacivanjem fotografija na računalo ili slanjem na drugi uređaj se vidi kvaliteta fotografija. Fotografiranje pejsaža ili pristojno udaljenih subjekata se vrši bez problema uz solidnu kvalitetu fotografije, dok fotografiranje bliskih subjekata rezultira fotografijom izvan fokusa, što možemo zahvaliti Full Focus tehnologiji. Isto tako i fotografije u slabijim uvjetima osvjetljenja često znaju ispasti izvan fokusa.

Sučelje kamere je postavljeno u rešetke s 3×3 rasporedom ikona. Pohvalno je to što kamera posjeduje opciju slikanja panorame kao i fantastično izvedenu mogućnost slikanja samoportreta. Sve što trebate napraviti je u opcijama odabrati Samoportret i slijediti glasovne upute (na engleskom  jeziku).

Nokia 515 vam omogućuje fotografiranje u rezolucijama od: 5MP, 3.2MP, 2MP, 1.3MP, 0.3MP I 0.1MP. Video je moguće snimati u QVGA (320×240) I 176×144 rezoluciji uz 2x video zoom kamere i stereo snimanje zvuka.

Kamera Nokije 515 je inferiorna kameri svakog WP8 Lumia uređaja. Zbog nemogućnosti manipulacije postavkama i nedostatka autofokusa, Nokia 515 nije uređaj za foto entuzijaste. Ono što izdiže kameru ove Nokije iznad niskobudžetnih Lumija je LED bljeskalica, ali to nije dovoljno da pruži bolji dojam pri fotografiranju.

Fotografije u punoj kvaliteti pogledajte na našem Flickr profilu.

Baterija

Nokia 515 posjeduje BL-4U bateriju kapaciteta 1200mAh. Dužim pratiteljima Nokije ova baterija može biti poznata jer je korištena na najviše Nokia uređaja u posljednjih nekoliko godina. Autonomija baterije, kao i na svakom S40 uređaju, je odlična. Uz intenzivnije korištenje baterije uređaja bi trebala izdržati 3 dana, a uz normalno korištenje punit ćete ga jednom tjedno.

 

Završne misli

 Nokia 515_tipkovnica

Nokia 515 je jedan od najbolje dizaniranih Nokia uređaja ikada. Kombinacija aluminija te Gorilla stakla druge generacije dodatno doprinosi osjećaju kvalitete kod držanja ovog uređaja. Dizajn je izuzetno privlačan i otiscima prstiju kao i česticama prašine koje se obožavaju smjestiti između razdjeljaka tipkovnice.Uz privlačan industrijski dizajn i izuzetnu kvalitetu izrade, ova Nokia posjeduje kvalitetan vanjski zvučnik kao i dugotrajnu bateriju. Nedostatak WiFija je glavna mana Nokije 515,+ koja je donekle nadomještena ugradnjom 3G modula. Pozivi izvršeni preko uređaja su kristalno jasni, dok su fotografije slikane 5MP kamerom s LED bljeskalicom  prosječne. Nokia nas je previše razmazila kamerom na Lumia uređajima pa se kamera Nokije 515 doima inferiornijom u odnosu na niskobudžetne Lumije kojima svojom cijenom konkurira, premda manje po kvaliteti, a više po mogućnostima manipulacije postavki.

Nokia 515 je dostupna u dvije varijenti i u dvije različite boje. Testni uređaj je Single SIM varijanta u crnoj boji. Uređaj je dostupan i u Dual SIM izvedbi te u crnoj i bijeloj boji.

Nokia 515 je prvenstveno namijenjena onima koji se odupiru svijetu smartfon uređaja, a žele kvalitetan i pouzdan uređaj.  Cijena od 1299,00 kuna ga stavlja kao izravnog konkurenta Nokia Lumiji 520, koja je kad se sve zbroji i oduzme, bolji izbor kao primarni uređaj. Ali, kao i svaka roba, Nokia 515 će pronaći svoje kupce.

Uređaj na testiranje ustupio: Grizli Komunikacije