Henry Tirri govorio o budućnosti Odjela za naprednu tehnologiju Nokije

Nokia logo

Možda je svim Nokia fanovima najinteresantniji budući vid poslovanja ured za naprednu tehnologiju. Od njega se može očekivati nekakav budući Nokia hardver a o budućem poslovanju ovog odjela nakon što Odjel za uređaje i usluge odvoji od Nokije je govorio njegov izvršni predsjednik Henry Tirri u intervjuu za Technologyreview magazin na MWC2014 događaju. Uglavnom je spomenio termin “Internet of Things”, odnosno o uslugama u oblaku ali i o još nekim oblicima tehnologije. Moramo imati na umu kako je upravo Odjel za naprednu tehnologiju raspolaže patentima Nokije te će biti zadužen za njihovo izdavanje drugim tvrtkama.

Nadalje, spomenio je kako će fokus biti na novim materijalima, radio tehnologiji, kao i kamera i ostalim senzorskim tehnologijama. Također je spomenio kako će razvijati Bluetooth Low Energy tehnologiju, nosive uređaje poput e-Skin i ostalih uređaja koji će vršiti biološka mjerenja a sve u svrhu praćenja tjelesnih funkcija. Nokia će i dalje ulagati u istraživanje grafena i njegovih primjena. Nokia je na čelu europskog programa za razvoj ovog vida tehnologije.

Tirri je spomenio kako će Odjel za naprednu tehnologiju razvijati tehnologiju koju će licencirati partnerima poput Qualcomma i ARM-a. Također se dotakao i skore budućnosti, odnosno prestanka proizvodnje uređaja rekavši kako bi Nokia trebala dobro razmisliti o tome odnosno eventualno se opet pokušati vratiti s kojim uređajem.

Jedno je sigurno, gotovo svi mobilni uređaji će koristiti Nokia tehnologiju, a najviše budući Microsoftovi uređaji koje će i dalje raditi jednaki ljudi kao i do sada.

Via