Službeno: Nokijin Odjel za uređaje i usluge postao dio Microsofta

nokia microsoft

Nokia je upravo putem službene stranice za medije i na službenom blogu Nokia Conversations objavila kako je završena primopredaja Odjela za uređaje i usluge Microsoftu. Odjel je postao finska tvrtka Microsoft Mobile Oyj i dio je Microsoft grupacije.

Nokia je objavila kako će na kraju cifra koju Microsoft treba njoj isplatiti za Odjel uređaja i usluga biti nešto veća od početnih 5,44 milijarde € s obzirom na nove procjene vrijednosti Odjela.

Isto tako, Nokia je rekla kako su pogoni Chennai u Indiji te Macan u Koreji izuzeti iz Odjela. Međutim, iako su se mnogi poveselili kako bi Nokia mogla uskoro opet proizvoditi mobilne uređaje istina je suprotna. Pogon u Macanu će se ugasiti a tamošnjih 200 radnika će dobiti otpremnine kako bi lakše pronašli nove poslove van Nokije. Pogon u Chennaiu će nastaviti proizvoditi uređaje za Microsoft Mobile, a njegova budućnost nije u potpunosti sigurna uslijed parnice koja se vodi s Indijskim vlastima.

Nastala je i promjena u vodećim strukturama tvrtke Nokia. Iz upravnog odbora su odstupili Stephen Elop, Jo Harlow, Juha Putkiranta, Timo Toikkanen, i Chris Weber te su prešli u Microsoft.

Više detalja o prijelazu odjela za uređaje i usluge u Microsoft će Nokia otkriti u svojem financijskom izvješću koje će biti obznanjeno 29.04.

Na službenom blogu Nokia Conversations su objavili otvoreno pismo Stephena Elopa Nokia zajednici u kojem stoji kako se Odjel veseli zajedničkoj suradnji s Microsoftom jer su njihovi planovi za unaprjeđenje ljudske populacije jednaki. Kako je Microsoft donio PC u gotovo sva kućanstva diljem svijeta tako je i Nokia svojim uređajima povezala preko milijardu ljudi. Naravno, Elop se zahvalio svim Nokia fanovima koji su najzaslužniji za popularnost posljednjih Nokia Lumia uređaja ali općenito za popularnost Nokia uređaja te ih pozvao da i dalje nastave uživati u Nokia uređajima, kreirati fotografije, video zapise, spajati se s ljudima.

Nok Conv je najavio po prvi puta otvoreni intervju u kojem će Stephen Elop odgovarati na sva pitanja koja mu postave fanovi Nokije.

Microsoft Mobile će vjerujemo nastaviti proizvoditi uređaje jednake kvalitete i s ugrađenom vrhunskom tehnologijom na što smo već navikli do sada. Na kraju, isti ljudi kao i do sada će dizajnirati i proizvoditi te uređaje, a Microsoft će još dodatno stvar začiniti nekim svojim idejama i softverom. Budućnost može biti jedino svjetlija, a Nokia kao proizvođač uređaja nam neće izaći iz srca. U ostalom, u narednih godinu dana ćemo ugledati zasigurno još uređaja s Nokia logom, od Asha, preko Nokia X serije pa do Lumia uređaja. Isto tako još godinu dana će Microsoft voditi Nokia stranice i društvene mreže uz minimalne promjene koje su već danas vidljive.

Evo nekoliko primjera promjena na službenim stranicama i profilima društvenih mreža što se poslovanja s mobilnim uređajima tiče: