Microsoft otpušta 18 000 zaposlenika; napušta MixRadio i obične telefone, ubija Android te seli fokus na Windows Phone

uajm_microsoftheadquarters

Microsoft je danas objavio da će u idućoj godini 18 000 zaposlenika napustiti kompaniju. Većina, točnije 12 500 tih zaposlenika pripada bivšem Nokijinom Odjelu za uređaje i usluge. Otkaze će dobiti većinom niže rangirani zaposlenici u proizvodnji te oni zaduženi za Asha i obične telefone s kojih se seli fokus na Windows Phone.

Satya Nadella - Novi predsjednik Microsofta

U svom javnom emailu zaposlenicima Satya Nadella napisao je kako će 13 000 zaposlenika biti obaviješteno u narednih 6 mjeseci o napuštanju kompanije. Kaže kako je bitno napomenuti kako otpuštaju u jednom segmentu tvrtke, ali zapošljavaju u drugim segmentima. Svim zaposlenicima bit će ponuđene otkupnine kao i pomoć u traženju novog posla. Sa svima će postupati s poštovanjem kakvo zaslužuju zbog svog doprinosa kompaniji. Nadella je najavio kako će Microsoft u budućnosti imati manje razina upravljanja kako bi informacije i odluke brže tekle od jednog do drugog odjela. Microsoft će za potrebe otpremnima i ostalih troškova izdvojiti od 1.1 milijardi do 1.6 milijardi dolara (5,6-8,6 milijardi kuna).

microsoft lumia 920

Stephen Elop, predsjednik mobilnog odjela u Microsoftu, posalo je otovreni mail svim zaposlenicima u kojem pojašnjava kako će ove promjene utjecati na rad Microsoft Mobile divizije. Elop kaže kako za razliku od Odjela uređaja i usluga u Nokiji gdje je Odjel funkcionirao samostalno, u Microsoftu taj će odjel biti povezan s ostatkom kompanije. Dijelit će iste vrijednosti i slijediti istu strategiju. Najavio je kako će se tvrtka više fokusirati na niži segment tržišta u kojem će vrijednosti Nokia X obitelji proizvoda prebaciti na Windows Phone. Podrška za trenutne Nokia X uređaje nastavit će se po planu. Elop kaže kako Microsoft neće ignorirati onaj najviši razred mobilnih uređaja u kojem planira predstaviti nove inovativne proizvode koji će predstavljati veliki napredak za Windows tim i tim za aplikacije i servise. Elop je napisao kako će Odjel pametnih i Odjel mobilnih uređaja u Microsoftu biti spojen u jedan odjel koji će biti odogovoran za Lumia obitelj, tranziciju Nokije X na Windows Phone te naredne operacije u mobilnom segmentu. Nadodao je još kako će se high end Lumije nastavit razvijat u finskom gradu Salo, uređaji niže klase u Tamperi dok će kompleks u gradu Oulu biti reduciran. U Oulu je razvijen softver za Nokia Asha uređaje. Reducirat će razvoj uređaja u Pekingu i San Diegu koji će imati ulogu za podršku uređaja. Finski gradovi Espoo i Lund će nastaviti biti zaduženi za aplikacije. Proizvodni pogoni bit će optimizirani, a glavno središte proizvodnje bit će u gradovima Hanoi, Peking i Dongguan. Ostala proizvodnja bit će prebačena u Manaus i Reynosu. Kraj proizvodnje u mađarskom Komaron je u završnoj fazi.

Elop Entuzijasta

Jedna zanimljivost je da je pod vodstvom Stephena Elopa u Odjelu uređaja i usluga podijeljeno 50 000 otkaza, uključujući i ove. Možemo reći kako je ovo jedno od najvećih reduciranja zaposlenika u nekoj kompaniji.

Jo Harlow, zadužena za telefone u odjelu uređaja u Microsoftu, također je poslala dopis zaposlenicima. U njemu je navela kako se Microsoft fokusira na Windows Phone. Razvoj i ulaganja u Asha seriju, Series 40 uređaje i Nokia X uređaje bit će obustavljeni i nalaze se u “stadiju održavanja” koja bi trebalo završiti s prestankom podrške za 18 mjeseci. Microsoft će pokušat prebaciti korisnike Symbian uređaja i običnih telefona na Windows Phone. Zajedno s običnim telefonima na udaru je i usluga MixRadio koja je također u “stadiju održavanja” i vjerojatno će biti prodana. Potvrdila je kako Microsoft odustaje od Androida te će niži segment tržišta pokriti još jeftinijim Windows Phone uređajima.

Microsoft reklama

Promjene će biti napravljene, točnije. već se rade i u samom Microsoftu. Skoro 1 400 ljudi, prema izvorima Seattle Timesa, napustit će/napušta Microsoftovo sjedište u Redmondu i okolinim gradovima. Riječ je smanjenju broja zaposlenih u prodaji i marketingu za 20% na godišnjoj razini, a kompaniju će napustiti i neki viši rangirani zaposlenici koji se ne uklapaju u Microsoftovu viziju.

Iako je otpuštanje ljudi i napuštanje usluga i uređaja razvijenih od Nokije većinom negativan potez, prebacivanje fokusa na Windows Phone i napuštanje Androida, kao i nastavak razvoja Lumia uređaja u Finskoj je pozitivna stvar. Zaposlenici koji će dobiti otkaze su većinom iz segmenta proizvodnje te iz odjela za Asha, X i obične telefone koji će biti prebačeni na Windows Phone. Prema riječima predsjednika Nadelle, ta reduciranja će biti provedena na najdostojanstveniji mogući način.

Čini se kao da Microsoft pod vodstvom Satyae Nadelle ima jasnu viziju. Viziju u kojoj fokus u mobilnom segmentu prebacuje kompletno na Windows Phone. Vrijeme će pokazati koliko će ova evolucija Microsofta biti uspješna.

via: 1, 2, 3,

izvori: Microsoft (1, 2, 3), ZDNet, The Verge