Ovakav problem se na WP smartfonima još ne može vidjeti :-)

image

Chris Wright iz Nokiainnovation bloga je na twitteru objavio fotografiju Nokia X2 uređaja s spam porukom na početnom zaslonu. Dok u poruci traži način kako se riješiti spama, može se isčitati i ona druga strana koja kritizira Android i njegovu glavnu prednost, aplikacije.

Naime, svima nam je poznato kako je Nokia s X serijom uređaja krenila u eksperiment s Android Open Source Project platformom što u krajnjem slučaju znači Android bez Google Play trgovine. Kako Nokia trgovina nije prepunjena aplikacijama, korisnici često instaliraju druge trgovine (Mobile1, Yandex…) na kojma je popriličan broj malware aplikacija. Iako ne znamo što je točno Cris pretraživao i koju je aplikaciju instalirao, pokupio je malware koji mu je postavio spam poruku na početni zaslon.

Identičan problem se trenutno ne može dogoditi na Windows Phone uređajima jer su aplikacije dostupne unutar WP trgovine su temeljito provjerene kako bi se ovakav slučaj izbjegao. Naravno, ovo ne umanjuje vrijednost Nokia X platforme ali definitivno otkriva njenu ranjivost štetnim aplikacijama kojih za Android uređaje ima. Iako je Nokia X2, pa i cijela X serija vrlo zabavna i pomalo mješavina dva svijeta, WP i Androida, definitivno je Windows Phone bolji odabir ako se dvoumite unutar ponude jeftinih Nokia smartfona. Opet treba reći da su Nokia X uređaji, barem Nokia XL i Nokia X2, jako dobri s obzirom na uložen novac te da ukoliko se odlučite za njih trebate pripaziti što i kako instalirate na njih.