Kako započeti koristiti Windows Phone 8.1 OS

Lumia 730/735 Windows Phone 8.1 na glasu je kao najjednostavniji operativni sustav na tržištu. Iako svojim drugačijim konceptom mobilnog sučelja, kojeg polagano kopiraju svi ostali proizvođači, u početku kod novog korisnika može izazvati zbunjenost, navigacija i rad na uređaju s Windows Phone 8.1 OS-om su poprilično jednostavni. Nakon uvodnog postavljanja telefona u kojem se korisnik prijavi s Microsoftovim računom i postavi osnovne postavke poput jezika ili vremena na svom uređaju, slijedi preuzimanje na desetke aplikacija i dodatna personalizacija uređaja. U nastavku pročitajte neke savjete i trikove na temu kako započeti s korištenjem uređaja na Windows Phone 8.1 OS-u.

Nakon uvodnog postavljanje telefona, prvo što bi trebali napraviti jest otvoriti postavke uređaja i sekciju ‘ažuriranje telefona’. U toj sekciji provjerite jesu za vaš uređaj dostupna nova ažuriranja. Ako je riječ o ‘starijim’ Lumijama poput Lumije 920, 820, 620, 925 i slično, postoji mogućnost da je za vaš uređaj dostupno više ažuriranja poput Lumia Black ili Lumia Cyan . Nakon svakog novog ažuriranja ponovno provjerite dostupnost ažuriranja jer je Microsoft po pitanju ažuriranja WP softvera u posljednje vrijeme postao veoma aktivan. Još jedan od razloga zašto je prvo kod novog uređaja najbolje provjeriti dostupnost ažuriranja jest vraćanje podataka. Nakon ažuriranja, Windows Phone vraća sve korisničke podatke koji su pohranjeni na uređaju, a vrijeme trajanja tog vraćanja ovisi o veličini podataka pohranjenih na uređaju. Nekad vrijeme vraćanja podataka zna biti dulje nego vrijeme preuzimanja i instalacije ažuriranja pa je najbolje ažuriranje napraviti na ‘čistom’ uređaju. Isto tako nakon posljednjeg dostupnog ažuriranja možete napraviti hard reset uređaja koji u dosta slučajeva popravlja životni vijek baterije. Za informacije kako napraviti hard reset i ponovno postaviti Windows Phone uređaj, pogledajte ovaj članak. Lumia WP Trgovina Sljedeći korak nakon instalacije novih verzija WP8.1 OS-a jest provjera ažurnosti aplikacija na uređaju. Potrebno je otvoriti Trgovinu>tri točke>postavke>’provjeri ima li ažuriranja’, a nakon toga Trgovina>tri točke>preuzimanja gdje će biti prikazane sve aplikacije kojima je potrebno ažuriranje. Osim aplikacija, putem Trgovine ažuriraju se i instaliraju ekskluzivne Lumia funkcije poput info zaslona, dvostrukog tapkanja za buđenje i slično. Naravno, ove mogućnosti će se instalirati ako ih uređaj podržava. Ako se kod ažuriranja i preuzimanja aplikacija iz Trgovine pojavi problem s opcijom ‘Moja obitelj’, bacite oko na ovaj članak u kojem je objašnjeno kako postaviti značajku ‘Moja obitelj’ na Windows Phone 8.1 uređajima. Nakon instalacije i ažuriranja svih aplikacija s uređaja, otvorite postavke i sekcije ‘info zaslon’ i ‘mreža+’ kod kojih će biti potrebno ponovno pokrenuti uređaj. Potreba ponovnog pokretanja može doći i odmah nakon sistemskog ažuriranja telefona, a moguće je da i neke druge opcije u postavkama traže ponovno pokretanje kako bi sve mogućnosti ispravno radile.

WiFi
WiFi

Prije nego što se bacimo na skidanje aplikacija, moguće je dodatno prilagoditi Windows Phone uređaj. Dvije najpopularnije funkcije na Lumia uređajima su Glance Screen (info zaslon, podržan na: Lumia 620, 720, 820, 830, 920, 925, 1020, 1320 i 1520) te Double Tap To Wake Up (Dvostruko tapkanje za buđenje zaslona, nije podržano na Lumiji 530 i 630/635 ). Kako bi aktivirali opciju info zaslona otvorite postavke i sekciju info zaslon. Tu možete postaviti da se info zaslon uključi kada senzor pokreta osjeti pokret, da je uključen u određenim intervalima ili da je uvijek uključen. Za dvostruko tapkanje potrebno je otvoriti sekciju dodir te tu aktivirati navedenu opciju. U sekciji dodira možete aktivirati i visoku osjetljivost zaslona koja omogućuje većini Lumia uređaja korištenja zaslona u rukavicama. Novog korisnika može iznenaditi i zadana opcija spajanja na WiFi mrežu svako sat vremena. Kako biste regulirali vrijeme spajanja, otvorite WiFi postavke i odaberite ‘Ponovno uključi Wi-Fi’ te postavite kada se želite ponovno spojiti na mrežu. Ova opcija je dostupna samo kada je WiFi ugašen. WP8.1 dodavanje zareza Praktična stvar na Windows Phone 8.1 tipkovnici je postavljanje tipke zareza uz tipku točke. To možete učiniti otvaranjem sekcije tipkovnica>napredno te odabiranjem ‘prikaži tipku sa zarezom kada je dostupna’. U postavkama još možete prilagoditi izgled početnog zaslona, zvukove obavijesti, postavke sistemskih aplikacija, izgled zaključanog zaslona, zadane aplikacije za navigaciju i kameru, dodati razne račune te postaviti slične stavke koje služe za personalizaciju uređaja. Po pitanju personalizacije početnog zaslona, preporučamo da na početni zaslon prikvačite Senzor pohrane, Senzor podataka i Uštedu baterije. Ove tri aplikacije će vam u obliku živih pločica prikazati stanje na vašem uređaju po pitanju memorije, baterije te potrošnje mobilnih podataka. Inače, svaku aplikaciju možete prikvačiti na početni zaslon dužim pritiskom u popisu aplikacija i odabiranjem ‘Prikvači na početni zaslon’. Neke aplikacije omogućuju i kvačenje određenih saržaja unutar aplikacije na početni zaslon.

Koje aplikacije prve preuzeti na novi uređaj s Windows Phone 8.1 OS-om? Nokia Lumia applications Društvene mreže su ljudima diljem svijeta omogućili komunikaciju bez obzira na geografsku udaljenost. Kao i svaka platforma, tako i Windows Phone podržava velik broj društvenih mreže. Najpopularnije aplikacije za društvene mreže na WP uređajima su zasigurno Facebook i Messenger – aplikacije za pristup društvenoj mreži Facebook i za dopisivanje s Facebook prijateljima.

Ostale popularne društvene mreže su Twitter i Instagram koji se na WP platformi može naći u vidu službene aplikacije Instagram Beta ili neslužbene aplikacije 6Tag.

This slideshow requires JavaScript.

Na platformi su prisutne i popularne aplikacije za dopisivanje poput Whatsappa, Vibera, Skypea ili BBM-a.

This slideshow requires JavaScript.

Za sve one koji žele par minuta provesti u smijehu tu je neslužbena aplikacija popularnog 9Gag servisa.

Windows Phone Trgovina nudi mogućnost preuzimanja i raznih korisnih alata za Windows Phone uređaj. Neki od tih alatu su:

Datoteke – službeni preglednik datoteka (file menager) na WP OS-uFiles QR slika HERE Drive+ – besplatna globalna Nokia navigacija dostupna za sve Windows Phone 8.1 uređajeQR kod HERE Drive+ One Drive – Microsoftov prostor za pohranu podataka u kojem svaki Windows Phone korisnik ima pravo na besplatnih 15GB, odnosno 30GB prostora u oblakuOneDrive_tag Aplikacije za skeniranje dokumenata Microsoft Office Lens i CamScanner QR_Office_Lens Aplikacije za čitanje PDF datoteka Microsoft PDF Reader i Adobe Reader Prisutne su i aplikacije za mijenjanje valuta Currency Converter, svjetiljka Flashlight, skupina korisnih alata Jack of Tools, aplikacija za prepoznavanje glazbe Shazam, aplikacija za skeniranje QR kodova QR Code Scanner, domaća aplikacija za pregled sadržaja na TV programima MojTV, aplikacija Zedge za preuzimanje zvukova i pozadina za dodatno personaliziranje uređaja te Nextgen Reader kao ultimativni RSS čitač na Windows platformama. Za uređivanje zaključanog zaslona možemo naglasiti aplikaciju LockMix, ali i ostale aplikacije poput Facebooka ili Twittera imaju mogućnost personaliziranja zaključanog zaslona.

Lumia i Bing aplikacije

Na Lumia uređajima ekskluzivno su dostupne i određene Lumia aplikacije poput Nokia Camera, Lumia Storyteller, Lumia Creative Studio, Lumia Selfie, MixRadio i drugih.

This slideshow requires JavaScript.

Postavke kamera WP8Za postavljanje aplikacije Nokia Camera kao zadane aplikacije za kameru potrebno je otvoriti Postavke>aplikacije>fotografija i odabrati aplikaciju Nokia Camera.

Tu su i Microsoftove Bing, uskoro MSN, aplikacije naziva Vrijeme, Financije, Sport, Zdravlje i Fitness, Putovanja, Gastronomija te Vijesti.

This slideshow requires JavaScript.

Domaće aplikacije

U kategoriju domaćih aplikacija najviše možemo navesti aplikacije banaka poput mPBZ, RBA na dlanu, PBZmToken, Zaba m-token PS, PBZ Wave 2 Pay, ali i aplikacije poput HAK-a, Putnog Anđela, e-Građani, HŽ vozni red, ZET sms,  Moj Vip te aplikacije nezavisnih programera kao što su CroWeather, Prognoza, već spomenuti MojTV, RSS čitač Newsly Reader itd.

Igre

Zahvaljujući integraciji Xbox Live servisa, korisnici Windows Phone uređaja mogu se natjecati sa svojim Xbox prijateljima i sakupljati Xbox bodove. Osim Xbox igara, u Trgovini su dostupne i igre bez Xbox integracije, ali preko njih nije moguće sakupljati Xbox bodove i uživati u mutiplayeru Microsoftovog servisa. Neke od popularnih Xbox igara su Age of Empires: Castle Siege, Temple Run 2, Angry Birds Rio, Microsoft i Solitaire Collection .

This slideshow requires JavaScript.

Od običnih igara možemo izdvojiti zaraznu 2048, igru za razmišljanje Doors, Subway Surfers, Minion Rush, Angry Birds Epic, Angry Birds Go, Modern Mayor, Dark Lands, My Talking Tom itd.

This slideshow requires JavaScript.

Ne smijemo zaboraviti ni aplikacije blogova i portala koji vam svakodnevno donose najnovije vijesti iz Windows ekosustava, aplikaciju NokiaMob i WindowsPhoneCentral, a svrsi posluži i Store Deals i myAppFree aplikacije koje svaki dan donose besplatne aplikacije na vaš WP uređaj.

Sve ove aplikacije možete lako preuzeti na vaš uređaj putem App Social aplikacije slijedeći ovaj link. qr-nokia-app-socialU komentarima možete slobodno navesti koje su za vas aplikacije koje prve skidate na novi uređaj te neke trikove za bolju personalizaciju uređaja pa ćemo naknadno nadopuniti članak.