Novi Build 10080 donosi nekoliko zanimljivih promjena korisničkog sučelja

630 w10 naslovna

Mogli ste primijetiti da puno ne pišem(o) na temu novih verzija Windowsa 10 jer sam nakon prvog instaliranja odustao od daljnjeg testiranja. Nadalje, kako je softver i dalje u razvoju ne isplati ga se koristiti na svakodnevnom uređaju osim ako niste freak ili developer pa ga ne forsiram toliko. Međutim, moja priča počinje kada se pojavila mogućnost osvježavanja Lumije 630 na WP8.1 Update 2. Nisam imao mira te sam preko Insider programa preuzeo Update 2. Uređaj je radio izvrsno no sreća nije dugo trajala jer su se uskoro instalirali Windowsi 10 (zbog vlastite nepažnje). Međutim, utopljen u svojoj lijenosti ostavio sam Lumiju na njima i neki dan instalirao posljednji Build 10080. Odmah da kažem, uskoro će i on otići no nekoliko stvari me ugodno iznenadilo.

 

 

Prvo je mogućnost uređivanja početne strane, odnosno namještanje transparentnosti pločica aplikacija. Zajedno s novim smjerom prozirnih pločica, zaslon izgleda odlično. Pozadinska fotografija dolazi do izražaja, a jedini problem će možda biti raspoređivanje pločica s obzirom da kad uđete u postavke za mijenjanje rasporeda, pločice su i dalje transparentne.

 

 

630 w10 kontakt

 

 

Druga stvar su kontakti. Dok mi i stari izgled nije previše smetao, nov način prikaza kontakata djeluje možda staromodnije ali nekako ljepše, poput starih papirnatih kartica na kojima su ispisani svi podaci o kontaktu. I sada je sve s početnog zaslona kontakta obaviti (zvanje, slanje poruke).

 

Treća stvar je konačno unaprjeđenje aplikacije za pozivanje, odnosno postavljanje opcije pametnog biranja te dodavanje ikonice za snimanje novog kontakta odmah uz netom upisani broj. Premda će prst šetati, interakcija s uređajem je postala vizualna a manje ergonomska što je nešto novo i drugačije od do sada viđenog.

Windowsi 10 su i dalje na putu za put ka cesti koja će ih dovesti do dobrog os-a i ima potencijala, no za sada je i dalje pametno ostati na WP8.1 Update1 ili pak Update 2 ako on dođe službeno na sve.

Vi koji koristite nove Windowse 10, što vam se sviđa kod njih najviše, a što ne?