Nadella u intervjuu za ZDNet najavio novu viziju Lumia uređaja

nadella CEO

Microsoftov izvršni direktor, Satya Nadella, dao je intervju za poznati ZDnet portal u kojem je među ostalim govorio o budućnosti WP uređaja, odnosno Lumia brenda. čitajući članak pažljivo mnogo toga se može izvući iz njega no vidljivo je softversko promišljanje Nadele u odnosu na Ballmera koji je više bio čovjek od hardvera. Nadella pokušava postaviti Microsoft na prave noge i okrenuti ga ponovno u svijet softvera gdje suvereno vlada (ili možda i ne toliko). Strategija mu nije masovno proizvoditi hardver već postaviti Microsftove aplikacije, softvers, usluge na sve moguće platforme današnjice i tako postati neizbježan svim korisnicima elektroničkih naprava. Hardver ne mogu toliko gurati s obzirom da tu ima mnogo jačih igrača ali Lumia brend će donekle ostati na životu ali uz značajne promjene. Microsoft će tražiti proizvođače hardvera putem kojih će plasirati svoj softver, a ukoliko takvih ne bude onda će sam napraviti Lumia uređaj.

Međutim, glavni cilj je smanjiti broj uređaja i grupirati tehnologije u nekolicinu njih što je osobno dobar plan no možda ne toliko drag svim ljubiteljima nekadašnjih Nokia Lumia uređaja. Lumije bi trebale promovirati Microsoftov softver i kao takve će postojati. Odnosno, nove, zanimljive i inovativne opcije biti će gurane kroz Lumia uređajedok će se za bildanje ekosustava brinuti ostali proizviđači.

Pitanje je hoće li ovakav zaokret u ovom trenutku donijeti dovoljan voljni moment partnerima ili će udio Windows (phone) uređaja i dalje opadati. Microsftu su prijeko potrebne Lumije 940 i 940XL i njih ćemo definitivno vidjeti Na njima bi se trebala početi graditi nova Windows smartfon domena, a ukoliko stvar krene dolje, onda ćemo Lumije imati u obliku jednog Nexusa godišnje kroz kojeg će Microsoft plasirati svoju viziju softvera.

Premda nije najavljeno odustajanje od Lumija, nije baš ni najavljen čvrsti opstanak brenda. Živi bili pa vidili. Ovaj članak je osobno interpretiranje Nadellinih misli pa je naravno moguće određeno odstupanje od vaših. Predlažem čitanje intervjua i obavezno komentiranje :).