Jolla razočarala neke od sudionika crowdsourcing kampanje za proizvodnju Jolla tableta

 

jolla-tablet

Još prije dvije godine (2014.) Jolla je pokrenula crowdsourcing kampanju za financiranje tablet uređaja koji će koristiti njihov Sailfish 2.0 operativni sustav. Iako su na vrijeme sakupili više dolara nego što im je bilo potrebno za početak proizvodnje, isporuka tablet uređaja nije započela kako je bilo predviđeno. Prvi primjerci su trebali biti isporučeni negdje u 5. mjesecu 2015. Neki manji dio proizvedenih uređaja u rujnu prošle godine isporučen je samo developerima a poslije toga više nikome navodno zbog financijskih problema.

Antti Saarnio on Twitter

We are fighting at @JollaHQ to continue #SailfishOS and @Jollaphones and @jollatablets. Retweet if you wanna fight with us! #FightTheFuture

Jolla je u 2015. godini upala u poprilične financijske probleme koji su čak doveli do odvajanja Jolle na kompaniju koja će nastaviti razvijati Sailfish os te drugu kompaniju koja će se baviti proizvodnjom hardvera (smartfona, tableta i ostalih uređaja). Ova potonja bi trebala sama iznaći financije za nastavak djelovanja što je dovelo do privremene obustave proizvodnje, a time i isporuke. Krajem 2015. godine Jolla je objavila kako je financijska struktura ipak zatvorena te da će nastaviti raditi.

https://twitter.com/JollaHQ/status/677837760779153409

Na svom službenom blogu Jolla je uz novogodišnju čestitku objavila da će isporuka Jolla tablet uređaja biti početkom 2016. ali uz to i informaciju kako Jolla tablet neće biti isporučen svima koji su sudjelovali u crowdsourcing kampanji. Preostali korisnici svoj Jolla tablet neće dobiti, a umjesto toga njima su namijenjeni razni neimenovani darovi “koji bi ih mogli pozitivno iznenaditi”. Nekako nisam uvjeren u to, doduše dobar dio nije kupio tablet već je financirao njegovu proizvodnju kupovanjem različitih poklona.

Što se tiče karakteristika, tablet tvrtke Jolla sadrži Intelov Atom Z3735F Bay Trail procesor, 7,85-inčni IPS zaslon s rezolucijom od 2048 x 1536 piksela, 2 GB RAM-a, 64 GB interne memorije i bateriju od 4450 mAh. Tablet će biti dostupan u dvije verzije, odnosno s 32 GB i 64 GB interne memorije. Ovisno o internoj memoriji tablet će koštati 267€ (cca 2030 kn), odnosno 299€ (2272 kn).

WinFuture.de