Kako vratiti nestale značajke poput ‘info zaslona’ (Glance), dodira ili podataka o hodanju na Windows 10 Mobile OS-u

Stalak za bežično punjenje DT-910Mnogi čitatelji su prijavili kako im je nakon odrađene nadogradnje s Windows Phone 8.1 OS-a na Windows 10 Mobile nestalo nekoliko sistemski značajki koje su prije imali. Neki su problem riješili ‘hard resetom’, kod nekih je memorijska kartica uzrok problema, a nekima još nije jasno kako vratiti te izgubljene postavke. U nastavku možete pronaći nekoliko koraka koji vam mogu pomoći u vraćanju Lumia značajki poput ‘Info zaslona’, Podataka o hodanju ili Dodira u postavke gdje su se i prije nadogradnje nalazile.

Korak 1.: Provjerite jeste li na posljednjoj verziji OS-a

Microsoft je Windows 10 Mobile nadogradnju isporučivao u dva dijela. Prvi dio bila je nadogradnja na Windows 10 Mobile međuverzije 10586.107, a nakon te nadogradnje bilo je potrebno ponovno otvoriti ‘Postavke>Ažuriranja’ i preuzeti međuverziju 10586.164. Ako kod vašeg Windows 10 Mobile uređaja pod Postavke>Sustav>O programu>Dodatne informacije piše Međuverzija OS-a: 10.0.010586.164 na najnovijoj ste verziji OS-a i možete nastaviti na drugi korak, a ako ne piše, otvorite ‘Ažuriranja’ i ažurirajte uređaj na najnoviju međuverziju.

Korak 2.: Jesu li vam sve aplikacije u Trgovini ažurirane

W10M Trgovina i ažuriranja

Sistemske aplikacije, kao i aplikacije naknadno preuzete iz trgovine, ažuriraju se preko Trgovine, a ne sistemskim nadogradnjama. Ovaj princip uveden je s Windows Phone 8.1 OS-om, a prije nego što je Microsoft počeo tako postupati sa svojim sistemskim aplikacijama, Nokia je svoje Lumia ekskluzivne značajke, koje su se integirale u postavke, nadograđivala tim putem. Otvorite Trgovina>Izbornik>Preuzimanja i ažuriranja i provjerite postoje li ažuriranja.

Korak 3.: Preuzmite značajke koje nedostaju iz Trgovine

Posljedica mogućnosti ažuriranja sistemskih aplikacija putem Trgovine, jest i mogućnost pronalaska istih u Trgovinu. U nastavku članka možete pronaći link i qr kod za preuzimanje ‘Info zaslona’, Dodira i Podataka o hodanju. Otvorite linkove preko vaše Lumije i ažurirajte, instalirajte ili otvorite značajku koja vam nedostaje kada vam Trgovina ponudi jednu od tih opcija. Vjerojatno će bit potrebno odraditi i restart uređaja, ali sustav će vas na vrijeme obavijestiti o tome.

Info zaslo (Glance Screen)glancePodaci o hodanju (Sensor Core, Motion Data)QR_Motion_DataDodir (Gestures & Touch) Dodir QR

Ostale sistemske aplikacije koje vam možda nedostaju možete pronaći ako otvorite Trgovina>Moja bibliotek>Prikaži sve i tu ih pronađete na popisu svih aplikacija koje ste preuzimali.W10M Moja biblioteka

Korak 4.: Ako gore navedeni koraci nisu pomogli

Ako gore navedeni koraci nisu poručili rezultatima, napravite ‘hard reset’. Ali, prije hard reseta uklonite memorijsku karticu (MicroSD) ako je imate u uređaju. Nakon što sustav obavi ‘hard reset’,  ponovite Korak 2., a ako ponovno nedostaju aplikacije i Korak 3. Tek kada obavite Korak 4.>Korak 2.>Korak 3. (ovisno budu li potrebna sva tri), vratite natrag memorijsku karticu. Poželjno je da bude formatirana.

Malo o MicroSD kartici i kako utječe na rad

W10M Pohrana

Tijekom višegodišnjega korištenja Windows Phone uređaja (Lumia 800: 2012.-2013.,Lumia 720: 2013.-2015., Lumia 830: 2015.-danas), a prateći iskustva drugih korisnika, MicroSD kartica može ozbiljno ugroziti rad uređaja. Kao i većini korisnika, tako je i meni memorijska kartica potrebna jer internu memoriju telefona iznimno brzo popunim bez MicroSD kartice u uređaju. Uređaj s MicroSD karticom postane nestabiliniji i sporiji, posebno ako je uključena opcija instaliranja aplikacija na MicroSD. Preporučuje se aplikacije instalirati isključivo na memoriju telefona, a ako je ona nedostatna, onda one najbitnije i najčešće korištene na memoriji telefona, a ostale, manje korištene na MicroSD kartici. Ostale podatke spremat prema izboru. Zajednički nazivnik većini uređaja koji nisu imali gore navedene značajke nakon nadogradnje je memorijska kartica.

Povezani članci:

  1. Kako nadograditi WP8.1 uređaj na W10M
  2. Kako napraviti Hard Reset
  3. Pitanja i odgovori
  4. Tema za raspravu

Ako i nakon napravljenih koraka imate isti problem ili neko drugo pitanje povezano s Windows 10 Mobile OS-om, slobodno ga iznesite u komentarima.