Recenzija: Windows 10 Mobile

Hero-Lumia-950-1280x721

Iako je Windows 10 Mobile na tržište službeno došao krajem 2015. godine, dakle prije nekih 5 mjeseci, za 50% Windows korisnika, kao i za 100% autora na blogu, Windows 10 Mobile dostupan je prije kojih tjedan dana od pisanja ove recenzije. Sama činjenica što naše primarne Lumije ove godine slave drugi, odnosno treći rođendan pokazuje kolika je kvaliteta izrade tih uređaja, kao i odlični Windows Phone 8.1 koji je svoje dužnosti dosljedno i pouzdano obavljao proteklih godina. Kako još uvijek čekamo dolazak Lumije 950(XL) na testiranje, a na popisu za recenziju smo kod predstavnika za Lumije u Hrvatskoj od 11. mjeseca, Windows 10 Mobile u verziji 1511 međuverzije 10.0.10586.164 odlučili smo recenzirati na našim Lumijama 830 i Lumiji 1520. U početku sam bio skeptičan prema Windows 10 Mobile OS-u, a i procesu nadogradnje. Windows 10 Mobile izgubio je vizualnu jedinstvenost koju je imao u verziji 8.1, a nelogičnosti prisutne na starijoj verziji i dalje su prisutne na novom OS-u, čak i izraženije u određenim slučajevima. Windows Phone 8.1 bio je lišen svih nepotrebnih vizualnih elemenata u sučelju, što se odlično poklopilo s Nokia Fabula dizajnom koji se temelji na principu uklanjanja svih nepotrebnih elemenata s uređaja i ostavljanju esencijalnog. Kako se industrija pomiče prema šarenilu i kiču, Microsoft je odlučio slijediti taj trend, kojeg je on i pokrenuo u blažoj varijanti s Modern 1.0 dizajnerskim jezikom, a Apple s iOS7 verzijom OS-a, a kasnije Android u verziji 5 su pojačali smjernice Microsoftovg dizajnerskog jezika skoro do neprepoznatljivosti. Microsoft je odlučio nastaviti razvijat svoj dizajnerski jezik u smjeru Androida i iOS-a, ali je ostavljena doza ukusa i jednostavnosti po pitanju boja, animacija i elemenata sučelja.

Za sam proces nadogradnje nisam očekivao da će proći glatko, a sve je prošlo u najboljem redu. Prvi susret s W10M imao sam na Lumiji 720 na kojoj W10M nije radio ni približno dobro kao 8.1. Očekivao sam zapravo BETA OS na Lumiji 830, ali sam doživio pozitivni šok s OS-om koji radi brže i u ovih proteklih 10-ak dana stabilnije od Windows Phone 8.1 OS-a koji je došao predinstaliran na Lumiji 830.

U nastavku možete pročitati osvrt na promjene, poboljšanja i nove značajke koje je donio Windows 10 Mobile, kao i usporedbu s  Windows Phone 8.1 OS-om koja se proteže kroz cijeli tekst. Odmah da napomenemo da određene značajke koje će biti spomenute u recenziji mogu ovisiti o modelu uređaja kojeg koristite, ali i o regiji kao kod osobne asistentice Cortane. Nećemo se do u detalja osvrnuti na svaku promjenu i element u novom OS-u jer je dosta značajki preuzeto s verzije 8.1 čiju recenziju možete pročitati ovdje.

Personalizacija

Prvi element operativnog sustava s kojim će korisnik imati susret jest početni zaslon. Još od ranih verzija Windows OS-a na smartfonima ‘žive pločice’ glavni su element sučelja. Koncept živih pločica i plasiranja obavijesti korisniku pozicioniran je između načina na koji iOS plasira obavijesti i načina na koji Android plasira obavijesti. Reklo bi se zlatna sredina. Žive pločice, za razliku od Androida, na jedan uredniji i jednostavniji način prezentiraju korisniku informacije, ali u dovoljnoj količini; ne kao kod iOS-a gdje se korisnik mora zadovoljiti brojem iznad ikone. Žive pločice u verziji 10 operativnog sustava zadržale su svoju primarnu ulogu, ali je cijeli početni zaslon obogaćen novim načinima personalizacije.

W10M-Personalizacija

Prva vidljiva promjena je mogućnost postavljanja pozadinske fotografije. U prethodnoj verziji operativnog sustava bilo je moguće postaviti fotografiju na same žive pločice, a sada ih je moguće postaviti iza pločica, u pozadinu. Microsoft je za uređaje s velikim zaslonima omogućio dodavanje još jednog reda živih pločica. Žive pločice dobile su nove animacije prilikom mijenjanja veličine, a uvedena je i nova animacija pri pokretanju aplikacija, koja doprinosi dojmu fluidnosti samog OS-a. S Windows 10 Mobile OS-om došla je i nova paleta boja ‘isticanja’, dok je ‘način rada’, tj. tema OS-a ostala ili ‘tamna’ ili ‘svijetla’. Upravljanje zvukovima ostalo je jednako kao i na Windows Phone 8.1 OS-u te je za promjenu melodije zvona još uvijek potrebno preuzeti aplikacije iz Trgovine i pomoću njih postavljati željenu melodiju.

W10M-PIN

Zaključani zaslon ostao je jednak kao i na verziji 8.1, što nije i baš pohvalno. I dalje je broj obavijesti na zaključanom zaslonu ograničen na 5, a postavljanje ‘PIN-a’ zakomplicirano je do patološke razine. Naime, za postavljanje obične lozinke na početni zaslon potrebno je kada otvorite postavke zaključanog zaslona odabrati ‘Mogućnosti prijave’, pa ‘Dodaj’ PIN, gdje je potrebno biti povezan s internetom da bi dodali lozinku na svoj uređaj. Postavka postavljanja lozinke na zaključani zaslon premještena je u sekciju ‘ Mogućnosti prijave’, gdje je osim PIN-a moguće dodavati i otključavanje putem otiska prsta ili prepoznavanjem šarenice ako uređaj to podržava. Ovaj proces sada je identičan kao i na Windows 10 računalima, ali je zakompliciran u odnosu na prethodnu verziju operativnog sustava jer je potrebno obaviti čak 5 koraka: Odabrati mogućnost prijave pa Dodaj PIN pa upisat lozinku Microsoftovog računa pa upisat PIN i potvrdit ga.

W10M-zaključani zaslon i glance postavke

Zaključani zaslon i dalje pruža mogućnost postavljanja aplikacija koje uređuju zaslon kao što je to bilo i sa verzijom 8.1. Podržane aplikacije bit će ponuđene u postavkama ‘Zaključanog zaslona’.  Neke od dostupnih aplikaciju su Microsoftovo Vrijeme, Vijesti ili Facebook, Twitter, a naša preporuka je LockMix koji omogućuje postavljanje kalendara, vremenske prognoze, citata i sličnih ‘widgeta’ na zaključani zaslon. Ako vaš uređaj podržava ‘Glance Screen’ ili na hrvatski ‘info zaslon’, aplikacija kojoj ste omogućili detaljni prikaz na zaključanom zaslonu od ključne je važnosti za rad ‘info zaslona’.

W10M glance

Microsoft je s Windows 10 Mobile nadogradnjom osakatio ‘info zaslon’ odstranjivanjem izvrsne i prepoznatljive mogućnosti ‘zaviri’ (eng. peek), a zakomplicirao je postavljanje aplikacije koja će pružati dodatne informacije kada je zaslon zaključan i ugašen. Osim što je sam proces zakompliciran, Glance više ne prikazuje zadanu aplikaciju preko velike površine iznad sata, već kao traku informacije ispod sata. Po pitanju ‘info zaslona’ Windows 10 Mobile je korak unatrag.

Telefon, Poruke i Osobe

W10M-telefon

Vizualne, ali i funkcionalne promjene doživjele su i temeljne aplikacije svakog mobitela: Telefon, Poruke i Imenik (‘Osobe’). U aplikaciji telefon uvedena je podjela sučelja na tri stranice. Uz brzo biranje i povijest, već otprije poznate s WP8.1 OS-a, dodana je stranica tipkovnica. Novost kod telefonske tipkovnice je podrška za pametno biranje (smart dial), a samu numeričku tipkovnicu moguće je minimalizirati. Microsoft je ispravno postupio kada je dodao zasebnu sekciju za tipkovnicu jer je time skratio potrebno vrijeme dolaska do same tipkovnice. Kod WP8.1 OS-a bilo je potrebno otvoriti Telefon i odabrati ikonu tipkovnice dok je sada tipkovnica nakon otvaranja same aplikacije spremna za uporabu. Jest da je riječ o detalju, ali upravu ti detalji uvelike utječu na konačno korisničko iskustvo.

W10M Kontakti

Aplikacija Osobe i Poruke ostale su po pitanju funkcionalnosti jednake prethodnicima, samo su vizualno prilagođene novom dizajnerskom smjeru. Zanimljiv je i novi dizajnerski element, koji je zapravo poznat sa Symbiana, a proteže se kroz cijeli operativni sustav. Duže držanje određenih opcija pokreće iskakanje malog prozorčića koji ukratko opisuje koju akciju taj ‘prekidač’ pokreće. Ovo je zamjena za odabiranje ‘tri točke’ u nekim sistemskim aplikacijama kada zapravo samo iskoče ikone koje se nalaze u alatnoj traci sa imenima. Ovako je taj postupak skraćen i kada korisnik zaboravi ili ne može prepoznat čemu neka ikona služi dovoljno je samo duže držati ikonu, a ne otvarati dodatni izbornik. Još jedan detalj kojim Microsoft olakšava korištenje svog operativnog sustava.

W10M-Poruke

Tipkovnica

W10M-hrvatska-tipkovnica

Windows 10 Mobile tipkovnica slična je onoj na 8.1 verziji OS-a. Microsoftova tipkovnica jedna je od najboljih, ako ne i najbolja tipkovnica koja se može pronaći u mobilnom svijetu. Tipkovnica je doživjela manje vizualne promjene poput dodatka opcije za pomicanje kursora. Uređaji s većim zaslonima dobili su mogućnost pomicanja tipkovnice po sučelju, ovisno kako kojem korisniku bolje odgovara. Dodatna stavka u kojoj je Windows tipkovnica bila u vrhu jest predviđanje unosa i pisanje potezom. Do Windows 10 Mobile verzije OS-a ova opcija bila je dostupna samo na većim tržištima, a sada je podržan i hrvatski jezik i možemo reći da radi odlično – odlično kada komunicirate na standardnom jeziku, naravno. Ako naginjete malo više prema nekom dijalektu, a uključena vam je opcija ispravljanja tijekom pisanja, trebat će vam malo vremena i truda da Windows tipkovnicu naučite vašem zavičajnom govoru. Predviđanje teksta ima opciju dodavanja novih riječi pa je u kratkom vremenu moguće ubaciti najčešće korištene riječi koje nisu u rječniku, a Windows tipkovnica zahvaljujući svojim algoritmima (umjetnoj inteligenciji) brzo će shvatiti u kojem kontekstu koristite koju riječ i neće vas ispravljati – štoviše, čak će vam i predlagat riječi. Još da napomenemo po pitanju hrvatske tipkovnice da se grafemi š, ž i č mogu pisati kao kombinacija s, z, c i tipke ‘kvačice’ u kutu srednje reda tipkovnice, ali i dugim pritiskom na spomenuta slova.

Kamera i Fotografije

W10M kamera

Jedna od glavnih značajki, koja je ujedno i glavni atribut prodaje Lumia uređaja, je kamera na Lumia smartfonima i pripadajući softver za fotografiranje i naknadnu obradu kojeg je razvila Nokia, a sada je većinom ugrađen ne samo u sve Windows smartfone, nego i u kameru na računalnoj verziji Windows 10 OS-a. Lumia je postala sinonim za kameru, a još uvijek je za Windows Phone/Mobile, otkada je Nokia na ljeto 2013. izbacila Lumiju 1020 – uređaj sa 41MP kamerom, Xenon bljeskalicom i Carl Zeiss lećama. Lumia 1020 sadržavala je svu kamera tehnologiju koju je Nokia do te godine razvila. Nakon toga, razvoj kamere nije krenuo u smjeru poboljšanja Oversamplinga (načina fotografiranja u kojem se 8MP koristi za izradu 1MP na fotografiji, pa 41MP kamera daje iznimno kvalitetne 5MP kamere), već se otišlo prema poboljšanju fotografiranja u mraku i boljem softveru za obradu. Tako je Microsoft današnje, a i buduće kamere Lumia flagshipa fiksirao na 20MP s optičkom stabilizacijom i trostrukom bljeskalicom. Osim same kamere i načina na koji je ona fotografirala, Lumia uređaji posjedovali su ekskluzivni paket aplikacija za obradu fotografije poput Creative Studio, Refocus, Cinemagraph i sličinih aplikacija. Microsoft je s Windows 10 Mobile OS-om ukinuo određene aplikacije, a Windows kamera aplikaciju sagradio je na temeljima bivše Lumia Camera. I Lumia Camera i aplikacija ‘Kamera’ prisutne su na Windows 10 Mobile OS-u, a kada otvorite Lumia Camera obavijesti vas da sve značajke Lumia Camere ima Microsoftova Windows kamera i da nju koristite. Tako da na popisu aplikaciju Lumia Camera možete slobodno izbrisati.

W10M Kamera

Microsoftova Windows Kamera posjeduje najintuitivnije sučelje za fotografiranje od svih foto-aplikacija na svim platformama. Osim samog sučelja koje je inspirirano profesionalnim fotoaparatima, kamera posjeduje i značajke koje su se prije mogle pronaći samo na profesionalnim fotoaparatima, a kod konkurentskih platformi još uvijek nedostaju neke opcije koje su dio Windows kamere. Tako Windows kamera nudi mogućnost postavljanja balansa bijele, fokusa, osjetljivosti, brzine zatvarača i svjetline. Kamera posjeduje i mogućnost snimanja ‘obogaćene’ fotografije, što je zapravo metoda u kojoj se snima više fotografija s različitim postavkama pa je naknadno moguće prilagoditi fotografiju na način naknadnog dodavanja bljeskalice i slično. Trenutno na mojoj Lumiji 830 ta opcija radi samo ako je uključena bljeskalica. Druga karakteristična Lumia kamera mogućnost je snimanje ‘živućih fotografija’. Apple je s iPhoneom 6s izmislio tu opciju prošle godine, a Microsoft je tek 2014. to uveo na svoje smartfone. Kod ‘živućih slika’ kamera snimi par trenutaka prije okidanja fotografija pa se pri pregledavanju fotografija postiže dojam da su fotografije u pokretu. Ovisno o uređaju, Windows kamera ima mogućnost snimanja videa do 4k rezolucije. Windows kamera pri snimanju videa pruža mogućnost podešavanja balansa bijele, fokusa i svjetline. Nakon odrađenog snimanja moguće je pojedinačno pregledavati i spremiti svaku snimljenu sličicu. Naknadno je moguće i obrezati video zapis na određenu duljinu.

W10M Fotografije

Galerija fotografija naziva ‘Fotografije’ doživjela je velike promjene po pitanju izgleda i značajki. U galeriji su sada u potpunosti integrirane fotografije s OneDrive računa. Aplikacija je podijeljena na sve fotografije (zbirka), albume i mape. Prvi problem na koji sam naišao kod integracije OneDrivea jest nepostojanje opcije spremanja fotografije s OneDrivea koja se pojavljuje u galeriji na memoriju telefona. Fotografije s OneDrivea moguće je normalno slati i uređivati pa se opcija spremanja u memoriju nameće kao suvišna. Potpuna integracija s OneDriveom, koju je naravno moguće isključiti, najbolja je stavka nove galerije uz mogućnost pregledavanja informacija o fotografiji.

Na ‘starije’ Lumia uređaju predinstalirani dolaze fotoalati Lumia Creative Studio, Lumia Cinemagraph i Lumia Storyteller. Za aplikaciju Lumia Storyteller, koja služi za interaktivno pregledavanje fotografija, podrška je istekla, tj. Microsoft je odlučio ukinuti podršku i ako na vašem uređaju imate ova aplikaciju, slobodno je možete ukloniti. Vremenski period za kopiranje napravljenih Storyteller uradaka je istekao prošle godine, a sama aplikacija više neće dobivati nadogradnju. Značajke Storyteller aplikacije, poput reprodukcije ‘živućih slika’ ili uređivanje ‘obogaćenih slika’, integrirane su u novu galeriju. Cinemagraph služi za izradu .gif fotografija, a Lumia Creative studio aplikacija je za uređivanje fotografija.

Microsoft Office: Outlook, OneNote, Word…

Microsoft Office - Word, PP, Excel, OneNote

Windows na smartfonima napokon je dobio Office paket aplikacija kakav zaslužuje. Nakon što je Microsoft godinama isticao Office kao ekskluzivnu značajku Windows Phone OS-a, dolaskom novog predsjednika zakrenuto je kormilo i Office je postao dostupan i na iOS-u i Androidu. Priča ne bi bila toliko tragična da Office na konkurentskim platformama nije do dolaska ‘desetke’ bio kilometrima ispred Officea na domaćoj platformi.

W10M Posts

Aplikacija za elektroničku poštu u potpunosti je redizajnirana. Pošta na Windows Phoneu 8.1 bila je minimalističkog dizajna, s ograničenim funkcijama, ali je uredno obavljala svoju ulogu. Nova ‘Pošta’ slijedi novi Modern2.0 dizajnerski jezik, obogaćena je elementima i značajkama Outlook aplikacije s iOS-a i Androida, a pri pisanju nove poruke moguće je koristi puni ‘Word editor’, odnosno široki spektar alata za uređivanje teksta kakav nalazimo u Office aplikacijama. Aplikacija bez problema šalje dokumente Office formata, kao i formata .pdf. Zamjerka u sučelju ide na natpis ispod ikona u alatnoj traci gdje jedno slovo prelazi u drugi red kod naredbe ‘Sinkronizira/j’ i ‘Pretraživanj/e’. Iako je riječ o cjepidlačenju, i to slovo viška mogli su elegantnije riješit.

 

W10M-Posta

OneNote je dublje integriran u sam OS. Aplikacija je dobila zasebni prečac u obavijesnom sustavu, a za razliku od 8.1 verzije gdje je OneNote po pitanju obrade teksta bio u najmanju ruku škrt, na Windows desetci mogućnost obrade zasniva se na alatima za obradu iz aplikacije Word, kao što je slučaj i sa Poštom.

 

W10M Word

Same pohvale za Word, Excel i PowerPoint, koji su ne samo sposobni za pravilno pregledavanja dokumenata, već ih je moguće i uređivati. Na Windows Phone 8.1 OS-u postojala je mogućnost uređivanja, ali dokument je u većini slučajeva bio pogrešno prikazan dok je stilsko oblikovanje bilo skoro pa nemoguće. Koliko dobro Word radi u kombinaciji sa Microsoftovom tipkovnicom govori i to da je veliki dio teksta ove recenzije pisan putem mobilnog uređaja. Zahvaljujući sinkronizaciji sa OneDriveom, dokumenti koje ste započeli na mobitelu bit će prikazani i na računalnoj verziji, a isto vrijedi i za promjene koje napravite u dokumentu. Za Excel i PowerPoint, alati za uređivanje su pojednostavljeni, ali i moćniji nego na prošlom OS-u. Zbog prirode aplikacija PP i Excel stvaranje cijelog dokumenta na mobilnom uređaju bit će otežano, ali za ispravljanje pogreški uočenih u zadnji trenuak Office programi na Windows 10 Mobile OS-u obavit će svoj posao.

W10M Office - Word, Excel, PP, OneNote

Sistemski alati: Alarmi , Kalkulator, Eksplorer za datoteke…

W10M-Alarmi i sat

Redizajn, kao i povećanje funkcionalnosti, doživjeli su neki sistemski alati, dok su drugi lišeni određenih dobrih značajki koje su imali na  WP8.1 OS-u. Aplikacija ‘Alarmi i sat’ slijedi novi dizajnerski jezik, a postalo je višestruko funkcionalnije u odnosu na WP8.1. Osim postavljanja alarma, gdje je moguće vidjeti i koliko je vremena ostalo do aktivacije, moguće je pregledavati satove u različitim vremenskim zonama, postaviti odbrojavanje i koristiti štopericu.

W10M-Kalkulator

Kalkulator je izgubio pejsažnu verziju prilikom zakretanja uređaja, ali je obogaćen funkcijama pretvaranja raznih veličina, a sama aplikacija je jednako moćna kao i kalkulator na PC-ju. Moguće je birati između standardnog, znanstvenog, programerskog i izračuna datuma, a pretvornik pokriva obujam, dužinu, masu, energiju i slično.

Aplikacija ‘Datoteke’ koju je na Windows Phone 8.1 OS-u trebalo skidati u Trgovini sada je postala sistemska aplikacija pod imenom ‘Eksplorer za datoteke’. Windows 10 Mobile u odnosu na WP8.1 moćniji je operativni sustav za upravljanje datotekama. Po funkcionalnosti nalikuje računalnoj verziji, a promjene se najviše osjete prilikom spremanja dokumenta ili slike s interneta gdje je omogućeno precizno odabiranje mape spremanja, kao i promjena naziva preuzete datoteke. Nekima se možda neće svidjeti što za preuzimanje fotografije nema opcije ‘uvijek spremaj u mapu’ pa ne bi prilikom svakog preuzimanja trebalo odabirati mapu i potvrditi ime, već kao i na 8.1 verziji OS-a samo odabrati ‘spremi’. Moćnost upravljanja datotekama vidljiv je i prilikom slanja elektroničke pošte jer je moguće poslati svaku datoteku koju možete naći u eksploreru.

W10M-Spremanje dokumenata

Malo razočaranje doživio sam kada sam aplikacije prije poznate kao ‘Senzor pohrane’ i ‘Ušteda baterije’, a sada ‘Pohrana’ i ‘Ušteda baterije’, zakačio na početni zaslon i uvidio kako žive pločice tih aplikacija nisu više žive, odnosno ne prikazuju podatke o memoriji i bateriji kao što su prije pokazivali. Aplikacija ‘Korištenje podataka’ zadržala je funkcionalnosti kao i kod verzije 8.1, što je pohvalno. Kalendar je doživio samo vizualne promjene, dok je po funkcionalnosti ostao jednak prethodniku.

Trgovina, Karte i Microsoft Edge

Windows 10 Mobile Trgovina aplikacija potpuno je redizajnirana. Windows 10 Mobile uređaji podržavaju instaliranje Windows Phone 8.1 i Windows 10 Mobile aplikacija. S druge strane, aplikacije namijenjene isključivo Windows 10 Mobile uređajima neće biti moguće pokrenuti na uređajima sa starijim OS-om. Kategorije su pojednostavljene, a osobno mi je Trgovina više konfuzna, nego na 8.1 verziji jer je teže doći do kategorije aplikacija koje korisnika zanimaju, a gesta ‘swipe’ u Trgovini više skoro pa i ne postoji.

Windows 10 Mobile ove godine izgubio je jednu od aplikacija koje su nosile prodaju Lumia uređaja. Riječ je HERE paketu aplikacija. Značajke tih aplikacija postale su, ili će u doglednom vremenu postati dio Microsoftove aplikacije Karte, koja bi po funkcionalnosti trebala biti jednaka HERE aplikacijama. Baza podataka za navigaciju je ista, jer je HERE Microsoftov partner za pružanje kartografije.W10M Edge

Internert Explorer napokon je mrtav. Nakon godina loše reputacije koje su kopale i dobre verzije Internet Explorera, Microsoft se odlučio odreći ozloglašenog brenda i svoj novi pretraživač nazvati Edge. Novi Internet pretraživač zadržao je sve značajke staroga i nadodao nove mogućnosti. Dizajniran je u smjernicama Modern2.0 dizajna, a uvelike podsjeća i na Edge na računalu, što je i Microsoftu cilj – da korisnici koji koriste određene Windows aplikacije na računalu nemaju problema s njima kada u ruke uzmu Windows smartfon. Najimpresivnija značajka novog pretraživača definitivno je preuzimanje datoteka, a valja spomenuti i da Edge podržava prikaz .pdf datoteka.

Obavijesni Centar

W10M Mix

Dugoočekivani obavijesni centar, koji je na Windows platformu stigao s Windows Phone 8.1 OS-om, značajno je poboljšan s Windows 10 Mobile OS-om. Od četiri, odnosno pet dostupnih prečaca u obavijesnom centru u verziji 8.1, obavijesni centar na Windows 10 Mobile OS-u sadržava ukupno 20 prečaca. Obavijesti koje aplikacije šalju u obavijesni centar nisu više povezane jedna s drugom, nego ih je moguće zasebno otvarati i brisat. Produbljeno je i postavljanje kakve vrste obavijesti želite primati od koje aplikacije, a novitet je mogućnost odgovaranja na određene obavijesti direktno iz obavijesnog centra. Još uvijek se zalažemo za postavljanje trećeg zaslona za prikaz obavijesti nalik na Fast lane sa Nokia X uređaja.

Igre i Glazba

Xbox aplikacija, kao i svirač glazbe Groove Music, slijede ostale aplikacije u promjenama izgleda, a u novim verzijama poboljšana je i funkcionalnost. Dok Xbox ostaje ograničen korisnicima koji nisu u podržanim regijama, skupljanje bodova i chat s Xbox prijateljima je moguć, a moguće je napraviti i zanimljivi Xbox avatar uz pomoć aplikacije Avatari za Xbox.

W10M Groove

Groove Music novo je ime glazbenoga svirača. Napredak po pitanju Xbox Music aplikacije na WP8.1 verziji postoji, ali koliko je godina uloženo u razvoj običnog glazbeng playera za očekivati je bilo da će Groove Music, ograničen po funkcionalnosti u našoj regiji, biti bolji od ovoga što je sada. Na sreću, u trgovini postoje mnogi besplatni, a i jeftini glazbeni svirači koji teško da će razočarati poput Perfect Music i sličnih.

Postavke i Aplikacije

Microsoft je redizajnirao postavke koje su sada podijeljene na pristojan broj kategorija za razliku od postavki kod Windows Phone 8.1 OS-a, gdje smo imali nepregledan broj postavki koji su poredani u dugačku listu. Svaka kategorije sadržava potkategorije, a svaki se segment postavki može zakačiti na početni zaslon.

Desna funkcijska tipka ‘Pretraživanje’ (ikona povećala) za Windows 10 Mobile uređaja na hrvatskoj regiji predstavlja višak i hrvatski, a i korisnici iz ostalih regija tipku Search rijetko kad da će pritiskat. Microsoft je čak izbacio i QR/bar kod skener koji se mogao pokrenuti kad se odabere ‘Search’. Za korisnike u čijoj je regiji Cortana dostupna, sekcija Search rezervirana je za Microsoftovu osobnu asistenticu.

Kao i svaki operativni sustav, tako i Windows 10 Mobile nudi preuzimanje aplikacija iz Trgovine. Microsoft je za Windows 10 Mobile razvijačima aplikacija napravio razne alate za lakše ‘portanje’ aplikacija s drugih platformi za Windows. Izražena je strategija univerzalnih aplikacija koje omogućuju dijeljenje podataka između mobilne i računalne verzije iste aplikacije. Microsoft je ovu značajku promovira sloganom: „Plati jednom, koristi na svim našim platformama.“ Tako je i pitanje vremena kada će Windows aplikacije biti dostupne i na Xbox One konzoli, što je dodatnih 30-ak milijuna novih korisnika koji su veće platežne moći za kupovinu aplikacija.

Zbog Microsoftovih napora u razvoju alata za razvoj Windows 10 Mobile aplikacija, aplikacije na novom OS-u, posebno Microsoftove, rade bolje i bogatije su sa značajkama nego aplikacije na Windows Phone 8.1 OS-u. Osim za Microsoftove, to vrijedi i za Whatsapp, Facebook i Instagram, a kako se udio, odnosno prodaja Windows 10 Mobile uređaja bude povećavala, tako će i broj, ali i kvalitete aplikacija rasti. Koliko brzo će se to dogoditi ovisi o Microsoftu, i samo njemu.

 

Zaključak

 

IMG_5699_naslovna

Microsoft je s novom verzijom Windowsa 10 (i Mobile) najavio zaokret u poslovanju i svojim potezima iznenadio mnoge. Računalnu verziju Windows 10 OS-a pustio je besplatno za sve korisnike Windows 7 i 8 sustava, a kod izrade mobilne platforme odlučio se značajno osloniti na povratne informacije korisnika. Napredak u odnosu na Windows Phone 8.1 općenito je primjetan, ali je opet potrebno pristati na nekakav kompromis, kao kod ‘info zaslona’ ili živih pločica sistemskih aplikacija.

Najveći napredak ostvaren je po pitanju Microsoftovih aplikacija, posebno Office paketa, a i ostale aplikacije rađene za W10M moćnije su po pitanju značajki u odnosu na aplikacije kod Windows Phone 8.1 OS-a. Općenito stanje s aplikacijama jednako je kao i kod Windows Phone 8.1 OS-a. Ako ste korisnik kojemu su bitne mobilne igre poput Clash of Clans ili nove aplikacije koje se najprije pojavljuju na iOS-u i Androidu, Windows 10 Mobile nije za vas, barem još neko vrijeme. Ali, ako želite stabilan, brz i sustav sposoban za fotografiju, obradu i slanje dokumenata, Windows 10 Mobile neće vas razočarati.

Sve u svemu, Windows 10 Mobile, uz sve svoje manje mušice, korak je u pravom smjeru, ali to je bio i Windows Phone 8.1. Možemo reći kako po pitanju funkcionalnosti Windows 10 Mobile ima sve temeljene značajke koje će jednom prosječnom korisniku trebati, a izvođenje svih operacija bit će stabilno i praćeno fluidnim animacijama. Problem je Microsoftova sporost, podrška izdavača aplikacija, bolja podrška marketinga, a i ponuda hardvera koja je u ovom trenutku u najmanju ruku ograničena. Pozdravljamo puštanje OS-a na podržane uređaje, ali komunikacija Microsofta prema korisnicima treba se popraviti kako ponovno ne bi doživljavali situacije u kojima Microsoft ne može održati obećanje koje je dao korisnicima. Ovog ljeta nadamo se i boljoj ponudi hardvera, ne samo Microsoftovog, već i od partnera. Acer, Alcatel, a posebno HP u svojim radionicama imaju hardverski odlične uređaje, a Windows 10 Mobile je po temeljnim značajkama sustava u razini Androida, a nadmašuje iOS. Problem ostaju ‘developeri’ jer će svaki recenzant kod testiranja Windows uređaja pod minus navesti nedostatak aplikacija, nebitno što većini prosječnih korisnika to nije problem, ali ciljana dobna skupina 16-25 nema milosti kada prijateljica na iPhoneu ima Snapchat, ili prijatelj na Androidu Clash od Clans, a naša Lumia to nema.