Komentar: Windows 10 Mobile dugoročno igra veliku ulogu u Nadellinome planu

Nadella Microsoft Build

Izvršni predsjednici Microsofta posljednjih dana poslali su degradirajuće poruke po pitanju smrti Microsoftove platforme za mobitele. Najprije je Terry Myerson  izjavio kako Windows 10 Mobile nije mrtav, nego je stalni član Windows ekosustava uređaja, ali ove godine nije u prvom planu jer nema dovoljno korisnika za Microsoftove ‘inovacije’. Nakon toga je direktor merketinga ublažio te riječi rekavši kako bi razvoj Windowsa na smartfonima mogao biti bolji, ali da Microsoft ni u kojem slučaje ne odustaje od mobilne grane Windows 10 OS-a. Sada je i glavni izvršni direktor (CEO) Satya Nadella u intervjuu za Bussinesinsider potvrdio kako se od Windows 10 Mobile OS-a ne odustaje i natuknuo kako će mobilni uređaji pogonjeni Windowsima imati značajnu ulogu u njegovom ‘masterplanu’ u narednim godinama.

“Prije svega, ne smatram da se Windows za mobitele razlikuje od Windowsa zaHoloLens ili Windowsa za Xbox. Sve je to ‘Jedan Windows’ (“One Windows”). Nemamo više verzija, već jednu verziju na različitom broju i različitom obliku uređaja s jednom trgovinom i jednakim principima za razvoj aplikacija, koje programer po želji može prilagoditi veličini zaslona i načinu interakcije.

Ali, mi sa smartfonima ne želimo biti isti kao konkurencija i igrati po već postavljenim pravilima. Ono što je jedinstveno kod naših uređaja je Continuum, značajku koju ćemo nastaviti razvijati. Kao što smo sa Surface tabletima stvorili novu kategoriju 2u1 uređaja, tako se nadam da će za tri godine korisnik reći: Wow, ovo je mobitel koji je ujedno i računalo.”

Satya Nadella za Businessinsider 2016.

U slobodnom prijevodu s engleskoga može se iščitati kako Microsoft mora ‘održavati’ Windows 10 Mobile na životu jer je jasno kako će se tehnologija budućnosti nalaziti u malom uređaju koji će moći obavljati sve zadaće, uključujući i većinu zadaća koje obavljaju računala danas. Nadelli je trenutno fokus HoloLens ili Xbox jer je na tom području ‘otvoreni tržišni rat’. Konkurencija je plasirala svoje VR proizvode koji su trenutno u trendu, a na području ‘Igara’ s jedne strane na računalima Valve uzima najveći dio kolača preko naknada za prodane igre putem trgovine Steam, a na području konzola Sony je u marketinškoj, ali i financijskoj prednosti jer prodaje više konzola, a samim time i igara, a Microsoft je ispao zločest pri samoj najavi konzole jer je smatrao da je tržište spremno za digitalizaciju i prednosti koje ona donosi.

Lumia-950-Continuum-Dock_thumb

Google i Apple se još nisu uključili u bitku dovođenja značajki računala na smartfone jer su objektivno u lošoj poziciji zbog malog ‘desktop’ ekosustava. Appleov OSX nalazi se na do 10% prodanih računala i ograničenom broju skupog hardvera, a Googleov Chromebook OS nije desktop OS  već preimenovani Android. Oni još nemaju resursa i dobrih temelja za stvaranje ‘iContinuuma’ ili ‘Androiduuma’, ali u skoroj budućnosti to je logičan smjer razvoja i zapravo je pitanje vremena kada će ući i na tom polju u bitku s Microsoftom. Nadella je bubnuo tri godine za adaptaciju Windows 10 Mobile smartfona i ‘Continuuma’, a pitanje je jesu li Apple i Google sposobni u tri godine napraviti nešto slično? Apple je u boljoj poziciji jer je pionir ‘desktop’ operativnih sustava, dok je Google trenutno bez potrebne ‘infrastrukture’ za gradnju takve značajke, ali to ne znači da već ne rade na tome i da neće to ostvariti. Možemo vidjti kako Apple slijedi Microsoftov trend 2u1 uređaja predstavljanjem iPad Pro tableta koji se fokusiraju na produktivnost pa je za očekivati da će ‘produktivni’ Apple uređaji postepeno još više smanjivati dijagonalu zaslona dok ne dođu do veličine smartfona.

Nadella nas uvjerava da Windows 10 Mobile igra značajnu ulogu u razvoju Microsofta u narednim godinama i da se od tog OS-a ne odustaje, već se traže načini za biti jedinstven na tržištu, odnosnu želi stvoriti novu kategoriju uređaja. Ta želja se najviše oslanja na Continuum, odnosno transofrmiranje smartfona u računalo putem UWP aplikacija i oblaka za win32 aplikacije. Trenutno ulagati u smartfon tržište nije isplativo jer je, ‘metaforički’ rečeno, otvoren front na tržištu virtualne realnosti, a također i na tržištu ‘Gaminga’, gdje bi VR trebao dolaziti do izražaja. Microsoft treba zauzeti položaje na tim ‘bojištima’, a kada se situacija smiri fokusirati se na Windows smartfone u većem intezitetu nego do sada.

Što vi mislite kakav Nadella ‘masterplan’ ima za Windows 10 Mobile i kako će tržište nastaviti reagirati na ovakvu politiku Microsofta?

Cijeli intervju na engleskom jeziku možete pročitati ovdje.

via: 1 ,2