Recenzija: Microsoft Lumia 950 XL

 

Naslovna 950xl copy

Microsoft Hrvatska nam je preko svojeg službenog zastupnika, nakon gotovo 6 mjeseci čekanja, na test poslao posljednju perjanicu Microsoft Lumiju 950 XL. Velikim dijelom zbog činjenice da o ovom uređaju više-manje sve već znamo, recenzija će više biti moj osvrt na njega nego li ona prava recenzija, ali sa realno ponuđenim promišljanjima. Od ovog uređaja se poprilično mnogo očekivalo s obzirom da dolazi kao zamjena Lumije 930 (dijelom i Lumije 1520) u gornjem cjenovnom segmentu, ali je i prvi top Lumia model Odjela za uređaje i usluge u vlasništvu Microsofta. Predstavljene su dvije verzije, manja Lumia 950 i veća 950 XL koje bi trebale pokriti sve prohtjeve zahtjevnih kupaca tog segmenta. Microsoft je imao mnogo za ponuditi, ali je na kraju briljirao samo u pojedinim kategorijama, možda ne i najvažnijim. Kakav je utisak ostavila Lumia 950 XL sa svim prednostima i manama pročitajte u nastavku recenzije.

Specifikacije

 • Dimenzije: 151.9 x 78.4 x 8.1 mm
 • Masa: 165 g
 • Zaslon: AMOLED, 5.7 inčnin (omjer zaslona i kućišta 74,3%), 1440 x 2560 piksela, 518 ppi, Clear Black filter, Gorilla staklo četvrte generacije
 • Čipset: Snapdragon 810 MSM8994 Snapdragon 810
 • Procesor: Četverojezgreni 1.5 GHz Cortex A53 i četverojezgreni 2.0 GHz Cortex A57
 • Grafički procesor: Adreno 430
 • Memorija: 32 GB, microSD do 200 GB
 • Kamera: 20 MP, veličina senzora 1/2,4“, otvor blende f/1,9, ZEISS optika, autofokus, 2160p/30 fps
 • Prednja kamera: 5 MP, f/2,41080p video
 • Povezivanje: WiFi, BT 4.0, nfc, 2G, 3G, 4G. A-GPS
 • Senzori: Senzor rožnice, Akcelerometar, kompas (magnetometar), žiroskop, kompas, barometar, sensore-core tehnologije, senzor blizine i ambijentalnog osvjetljenja
 • Baterija: 3340 mAh,
 • Os: Windows 10 Mobile, 10.0.10586.164

Prednosti

 • Kamera
 • USB Tip C
 • Brzo punjenje
 • Zaslon

Nedostatci

 • Završna izrada
 • Jeftin izgled
 • Windows 10 Mobile još u „beta verziji“
 • Pretjerano grijanje procesora
 • Visoka cijena

Pakiranje

950 xl Sadržaj pakiranja

Pakiranje Lumije 950 XL je poprilično većih dimenzija te je značajno teže u usporedbi s pakiranjima prethodnih Nokia i Microsoft uređaja. Čak je pakiranje deblje od onog Lumije 640 XL koja je dimenzijama slična Lumiji 950 XL. Razlog tome je unutrašnja struktura izrađena od čvrstog papira u koju je smješten uređaj. Uređaj je vrlo fiksan bez ikakve mogućnosti pokretanja unutar predviđenog ležišta što me navelo na promišljanje kako su određeni elementi uređaja osjetljivi na vibracije prilikom transportiranja. U prvom redu se to odnosi na nov način hlađenja koje Microsoft naziva tekućim ili u slobodnom prijevodu vodenim hlađenjem. Riječ je o elementu preuzetom sa Surface pro tableta koji djeluje poput bakrenog tunela i služi odvođenju topline sa procesora, a koji je možda osjetljiv na vibracije pa ga pakiranje dodatno štiti. Prilikom testiranja nisam naišao na probleme uzrokovane nespretnijom manipulacijom uređaja.

This slideshow requires JavaScript.

Osim smartfona, s pakiranjem već standardno dolazi punjač, USB/USB tipC kabel koji je slične duljine kao prethodni kabeli, ali nešto deblji i za nijansu krući pa pripazite gdje stavljate uređaj jer guranjem kabela ga lako možete gurnuti sa površine gdje ga punite, te upute na hrvatskom jeziku. I dalje Microsoft ne pakira slušalice što bi s obzirom na visoku cijenu uređaja ipak trebao učiniti.

Dizajn i ergonomija

950xl i 830 straga

Već je Nokia predstavljanjem Lumije 925 najavila značajno odstupanje od prethodnog modela ali ipak sa  zadržavanjem određenih dizajnerskih poveznica. S Lumijom 930 taj trend je nastavljen, ali napokon izgubljen u Lumiji 950 XL koja se, nakon aluminijskog okvira na Lumiji 830 i 930, vratila polikarbonatu na cijelom uređaju. Međutim, s ishodišnim modelom (Lumia 920) nema pretjerane veze već je dizajn kućišta poprilično kopiran s Lumije 640 XL, dok su određeni elementi preuzeti s Lumije 1520. Pravilni oblici s blago zaobljenim rubovima koju su se prvi put na Lumijama pojavili s modelom 630, preko Lumije 640 došli su i na trenutni top model. Za razliku od 640-ke, plastika je mnogo tanja čime se ostavlja dojam veće profinjenosti koja je potom narušena jeftinim fizičkim tipkama na desnom boku uređaja. Tipke su smještene po sredini i ovoga puta su drugačije razmještene. Tipka za zaključavanje/otključavanje zaslona je sada smještena između tipki za pojačavanje/smanjivanje tona. Premda je raspored pomalo čudan i pri prvom korištenju traži dozu navikavanja, tipke su postavljene taman na dohvat palca pa su ergonomski iskoristive. Ono što je čudno kod njih, osim jeftinog izgleda, je pretjerana izbočenost i labavost što ne priliči top modelu, ali i seriji 900 Lumia uređaja.

950XL g3 830 sprijeda

Uređaj je ipak zadržao osnove Fabula dizajna, odnosno uklanjanje suvišnih otvora i dijelova pa je lijeva strana klasično ostala prazna. Kako su bočne strane plosnate, moguće je na izrazito ravnoj strani ostaviti uređaj uspravnim (primjerice za fotografiranje), no velika je vjerojatnost njegovog pada s obzirom da je kućište debelo svega 8.1 mm. Gornja strana kućišta je perforirana samo centralno smještenim 3,5 mm utorom za slušalice i ostale naprave za reproduciranje glazbe, dok je na donjoj strani također centralno smješten jedan od boljih elemenata ovog uređaja – USB utor tipa C (v3.1). Naime, ovim se utorom napokon smanjila ona 50% šansa da pravilno nabodete USB kabel noću kada obično uređaj ostavljate na kompletno punjenje. Doduše, Nokia je na svojim kabelima uvijek s gornje strane priključka postavljala reljefnu oznaku za USB kako bi se lakše snašli upravo noću.

Prednja strana uređaja je klasično crna, a 5,7 inčni zaslon je dobro prikriven unutar nje i zauzima 74,3% površine, što ukazuje na tanke rubove koji ga okružuju. Iznad zaslona je najupečatljiviji Microsoft logo poviše kojeg je duži prorez slušalice i jednog od 4 HAAC mikrofona. Lijevo od loga je IR senzor, odnosno skener šarenice, a desno su redom senzori za ambijentalno osvjetljenje, blizinu te 5 MP širokokutna kamera. Kapacitivne Windows kontrolne tipke nisu našle svoje mjesto ispod zaslona već su one softverske, a jedino što se nalazi ispod je perforacija još jednog mikrofona.

950 xl RGB LED copy

Najupečatljiviji dio uređaja je definitivno njegova poleđina kojom dominira blaga grba ovećeg oka kamere i nježni završetci ka rubovima što ponajviše podsjeća na Lumiju 1520. Unutar oka 20 MP kamere uz otvor leće je smještena i brzo-pulsirajuća RGB LED bljeskalica koja osigurava prirodnu boju osvjetljenih objekata. Prijelaz oka kamere na masku je opisan tankim plastičnim krugom metalne boje koji je mnogo bolje izveden u odnosu na isti Lumije 950. Lijevo od kamere je perforacija za vanjski zvučnik koji se pokazao iznimno glasnim i kvalitetne reprodukcije zvuka. Iznad su četiri perforacije u kojima je smješten stražnji mikrofon, a iste se nalaze na donjem dijelu uređaja gdje se također krije HAAC mikrofon. Ispod kamere su neprimjetno otisnuti PureView, kao i logo proizvođača optike (ZEISS) koji je jedan od  temelja kamere, dok je u nastavku pomalo nametljivo ugraviran Microsoft logo koji djeluje hladno.

950 xl skinuta maska (2)

Maska uređaja je izmjenjiva i ne predstavlja njegov prednji obrub kao što je to slučaj kod Lumije 640 XL, već oslanja na prsten zaslona. Ukoliko bi se odlučili na bijelu masku, crni prsten ispod zaslona bi ostao vidljiv, a izgled bi bio dualan, nešto nalik na Jollin uređaj prvijenac. Ovoga puta promjenom maske u drugoj boji ne mijenja boja uređaj u potpunosti, na što smo se već prije navikli kod prethodnih modela sa izmjenjivim maskama, već samo stražnjeg dijela.

Microsoft se nije odlučio na izradu raznobojnih varijanti, već je predstavio bijelu i crnu stražnju masku kako bi srezao troškove proizvodnje. Veći izbor maski je ostavljen službenom partneru, finskoj tvrtki MOZO, koja se potrudila i dala Lumiji 950 XL mogućnost pretvaranja jednog prosječnog uređaja u pravi top model. Službena maska je na testnom modelu izričito loše napravljena, odnosno u svojem donjem dijelu ne prianja dobro na kućište te iritantno škripi cijelom donjom duljinom. Problem nije stvar pojedinačnog uređaja, ili nekoliko njih, već cijele serije.

S obzirom na to, zamjenska MOZO maska se sama nameće kao logičan slijed neophodne nadogradnje koja će ispeglati monotonost originalnog dizajna Lumije 950 XL.

Maska se skida lagano, odvajanjem u donjem dijelu na perforirano mjesto te njenim savijanjem put sebe preko palca oslonjenog put Windows loga. Vraćanje maske je također jednostavno, a opetovanim skidanjem se ne mijenja prihvaćanje za kućište. Unutar maske se nalazi zavojnica za bežično punjenje te NFC antena koja obrubljuje oko kamere. Maska krije bateriju kapaciteta 3340 mAh, a otvara se i utor za MicroSD memorijsku karticu do 200 GB krajnjeg kapaciteta. Napominjem da je preporučeno koristiti memorijske kartice kvalitetnijeg proizvođača i to klasu 6 do 10.

950 xl utori sim i microsd

Utor za nano SIM je smješten unutar „bazena“ baterije koju je nužno izvaditi za metanje kartice. Nespretno je riješeno postavljanje baterije koja je gornjim dijelom blokirana okom kamere što može prvi put zasmetati kada je vraćate natrag. Do sada smo uvijek na Lumia uređajima imali slobodnu bateriju ali vjerojatno zbog estetike kod Lumije 950 XL to jednostavno nije bilo moguće drugačije izvesti. Na bateriji, ali i unutar njenog bazena su polijepljene trake koje će promijeniti boju (u crveno) ukoliko vam uređaj upadne u more i tako signalizirati servisu nestručno baratanje istim.

950xl traka za vlažnost

Uređaj težina 950 xl

Ergonomski Lumia 950 XL prati sve prethodne Nokia Lumia modele i dobro je balansirana s ipak osjetnom malom prevagom u smjeru kamere prilikom baratanja u ruci. Imajte na umu da je ipak riječ o većem uređaju, i nešto težem (164 g) koji će većim dijelom stršati u ruci pa ovakav dojam nije stran. Iako je matirani polikarbonat maske donekle gladak, ipak uređaj neće ispasti iz ruke, a u njoj ga je ugodno držati. Da velika dijagonala zaslona ne predstavlja problem, brine se opcija spuštanja sučelja u donji dio zaslona dugim pritiskom na Windows kapacitivnu tipku čime se znatno olakšava korištenje onima s manjom rukom, ali i onima koji zaziru od većih zaslona upravo zbog toga.