Recenzija: Microsoft Lumia 950 XL

Zaslon

U odnosu na prethodnicu (930 ne 1520!), Lumia 950 XL je ponajviše napredovala u pogledu zaslona. U ovom uređaju je smješten 5,7 inčni AMOLED zaslon izrazito visoke razlučivosti (1440 x 2560 točaka) što mu daje zavidnu gustoću od približno 518 točaka po inču zaslona (ppi). Ovaj zaslon, za razliku od onog Lumije 930, ne pati od vidljive ljubičaste tinte premda se pod većim kutom gledanja može primijetiti lagana zelenkasta obojenost na bijeloj pozadini. Ovom problemu se može lako doskočiti u naprednim postavkama zaslona i poništiti tinktura. Nešto manji problem, također kod visokog kuta gledanja, predstavlja polarizacija zaslona koja se može tada uočiti, no pri normalnom kutu gledanja u zaslon ona nije primjetna. Zaslon Lumije 950 XL je izrazito oštar, odlično prikazuje detalje i ima iznimno dobru vidljivost na jakom svjetlu ili direktno na suncu što se može zahvaliti Clear Black polarizirajućem filteru. Da bi njegova površina bila lišena ikakvih ogrebotina brine se Gorilla staklo četvrte generacije. Valja spomenuti da zaslon jako dobro reagira na dodir, čak i u rukavicama premda više ne nosi oznaku super osjetljivosti.

950 xl desna strana

Kada je zaključan zaslon prikazuje vrijeme, datum, do pet obavijesti određenih aplikacija, jednu veću obavijest postavljene aplikacije i prikaz više obavijesti određenih aplikacija. Sve to nam omogućuje Glance opcija koja je od davna prisutna na Nokia i Lumia modelima. Iako je najznačajniji vid ove opcije (bezo pregledavanje informacija pokretom ruke preko senzora – peek) uklonjen, on radi kao pozadinski proces i dobro funkcionira što možete vidjeti u videu ispod (zahvaljujem čitatelju dxdy). Na našoj testnoj Lumiji ova opcija iz nekog razloga nije radila, no video dokazuje kako je ona i dalje tu te dobro funkcionira.

Međutim, ono što Lumia 950 XL nema a jedna je od opcija koju su svi korisnici Nokia Lumia uređaja zavolili je opcija dvostrukog tapkanja po zaslonu za njegovo otključavanje. Naime, uslijed određenih problema sa softverom Microsoft još nije u mogućnosti vratiti tu opciju na ovu Lumiju no dali smu naznaku kako će ista doći na nju jer je i prošli top model ove serije bio uskraćen za istu opciju uslijed korištenja jeftinijeg zaslona.

Hardver i platformanse

Microsoft je u svoj model, za razliku od dizajna, ugradio poprilično jak hardver koji je dostojan jednog top modela. Premda Windows 10 Mobile platforma ne zahtjeva jake resurse, pokazivanje snage je uvijek poželjno u ovom segmentu, ali zahtjev za jačim hardverom nalaže i Continuum opcija koja ovaj uređaj može dobrim dijelom uz dodatan budžet pretvoriti u računalo. Lumia 950 XL ispod zaslona krije osmo-jezgreni Snapdragon procesor u kojemu su u biti smještena dva četvero-jezgrena procesore, jedan sa Cortex-A53 i drugi sa 2.0 GHz Cortex-A57 jezgrama koje kucaju pri taktu od 1.5 GHz i 2.0 GHz. Sve je popraćeno sa Areno 430 grafičkim procesorom koji će odraditi i najzahtjevniju grafiku jako dobro. Uređaj ima 3 GB RAM-a što mu osigurava nesmetano korištenje aplikacija bez čestog prikazivanja loading zaslona. Velika količina RAM-a će sigurno dobro doći prilikom snimanja fotografija 20 MP kamerom koje uređaj obrađuje u pozadini i što se ne primijeti kao kod drugih Lumia uređaja slabijeg hardvera. Performanse uređaja su na razini top modela i dobro se ponaša pri pokretanju u izvođenju aplikacija i igara. Resuming zaslon je na Lumiji 950 XL stvar prošlosti premda određene aplikacije ga znaju prizvati uslijed svoje loše izrade.

Pohvalno je što Lumia 930 XL dolazi sa 32 GB interne memorije, a još pohvalnije je što istu možete proširiti lako zamjenjivom microSD karticom do krajnjeg kapaciteta od 200 GB. Ne treba zaboraviti da je tu i 15 GB spremišnog prostora u OneDrive oblaku koje korisnik može dobiti prijavljivanjem na tu uslugu Microsoft računom.

Što se senzora tiče, na Lumiji 950 XL ih ne manjka i broj im je popriličan. Tu su skener rožnice za sigurnosno otključavanje/zaključavanje uređaja, akcelerometar, kompas (magnetometar), žiroskop, barometar koji nije moguće samostalno koristiti, sensore-core tehnologija koja omogućava praćenje svih senzora uz mali utrošak energije, senzor blizine krucijalan za Glance opciju i senzor ambijentalnog osvjetljenja koji će upravljati svjetlinom vašeg zaslona i to vrlo dobro.

Povezivost

Kao i svaki drugi smartfon, Lumai 950 XL omogućava povezivanje sa mrežama ili drugim uređajima na nekoliko načina. Uređaj podržava 4G mreže na svim mogućim frekvencijama što mu osigurava brz protok podataka. S drugim uređajima se može spajati putem Bluetooth tehnolije ili preko WiFi. Za brzo povezivanje s dodatnom opremom tu je NFC antena koja može poslužiti i za bežično plaćanje što ovisi o mreži i dostupnosti usluge.

Lumia 950 XL ima FM prijemnik a da bi mogli slušati radio stanice morate u 3,5 mm utor obavezno uključiti slušalice koje u tom slučaju služe i kao antena. S računalima se možete spojiti putem USB tip c utora i spajanje prolazi relativno brzo na Windows računalima. Uređaj se registrira kao Windows uređaj a možete ga koristiti kao memorijski modul. Učitavanje podataka s njega ili zapisivanje na njega teče brzo.

Lumiju 950 XL tu i tamo možete upotrijebiti za glasovne pozive i ona će tu svoj posao odraditi izvrsno. Kvaliteta glasa u slušalici je na visokom nivou a isto su potvrdili i sudionici razgovora koji su rekli da je kvaliteta razgovora visoka. Tome se brine dodijeljeni mikrofon koji u određenom postotku eliminira pozadinsku buku prilikom obavljanja razgovora.

Ako vam nije do pričanja, već do tipkanja, Microsoft  ima jednu od boljih tipkovnica koja je dodatno dorađena na uređajima s većom dijagonalom zaslona. Engleska tipkovnica je kao i uvijek odlično odmjerena i responzivna te se tipkanjem ne stvara mnogo pogrešaka. Hrvatska tipkovnica je i dalje malo skučena uslijed većeg broja znakova na njoj i područje tipkanja se prebacuje više u lijevo što se dobro osjeti kod prebacivanja jezika tipkovnice. Međutim, zahvaljujući većem zaslonu uređaja, njeno korištenje je lako i ne stvara se mnogo pogrešaka. Kod Windowsa 10 Mobile je napokon moguće preuzeti hrvatski jezik za tipkovnicu i onda možete dobiti prediktivno tipkanje u klasičnom obliku ili u WordFlow načinu upisivanja teksta što dobro funkcionira. Često prilikom tipkanja os sam zna zamijeniti riječ što može iživcirati, posebno ako pišete u dijalektu pa ćete mogućnost automatskog ispravljanja ubrzo isključiti kroz postavke tipkovnice. Dobra je stvar što visinu tipkovnice možete namještati proizvoljno duljim pritiskom na razmaknicu i povlačenjem po zaslonu dolje/gore, no nedostaje mogućnost dodatnog smanjenja tipkovnice ili njenog guranja u jednu stranu kako bi je mogli koristiti jednim prstom (palcem).

Windows 10 Mobile

O Windows 10 Mobile platformi smo već pisali na blogu pa se neću pretjerano osvrtati na sve njene detalje koje možete pročitati u iscrpnoj recenziji. Dok je korisničko sučelje i dalje ponajbolje u odnosu na ostale platforme, ipak treba reći kako novi Windowsi ostavljaju loš dojam s obzirom da djeluju kao Beta proizvod. Premda je platforma izložena stalnim nadogradnjama i poboljšanjima, nije bila spremna za Lumiju 950 XL pa postoji nebrojeno elemenata koji i dalje ne funkcioniraju ponajbolje. Jedan takav primjer koji se veže uz korisničko sučelje možete vidjeti u videu ispod.

Ono gdje platforma kiksa kod ovog uređaja se vidi u nemogućnosti korištenja dvostrukog tapkanja za otključavanje zaslona što primjerice je prisutno kod Lumije 830. Opcija na koju su se svi korisnici Lumia uređaja već navikli će biti naknadno ubačena ali je sramotno da trenutno ne može biti korištena odmah po pokretanju uređaja. Nadalje, dok su popularne aplikacije poprilično zastupljene u Windows trgovini, one nisu dobro prilagođene njoj te nakon kratkog korištenja određene uzrokuju poprilično grijanje uređaja te pretjerano pražnjenje baterije. Čak ni popularno „vodeno“ hlađenje ne pomaže i Lumia 950 XL se nakon duljeg četanja na Whatsappu ili fotografiranja poprilično ugrije. Kamera aplikacija je svima poznata iz prethodnih Nokia Lumia uređaja, ali kod ovog uređaja ne radi najbolje s obzirom da Lumia 950 XL često gubi fokus i teže fokusira prilikom fotografiranja u slabijim uvjetima osvjetljenja. Problem je prisutan i u aplikaciji Galerija gdje su fotografije u početnom prikazu mutne što vam može stvoriti dojam kako one nisu ispravno fokusirane pa ih greško možete obrisati. Još jedna mana ove platforme je Windows trgovina koja je svoju funkcionalnost izgubila posljednjim zahvatima na korisničkom sučelju. Međutim, veći problem predstavlja nemogućnost ažuriranja aplikacija na uređaju ako zaslon s dostupnim nadogradnjama nije ostavljen aktivnim. Sve poviše spomenute mane su podložne promjenama i Microsoft ih može ispraviti no trenutni dojam kojeg dobijete po prvom korištenju uređaja je pomalo loš što je neozbiljno od strane velike softverske tvrtke.

Microsoft svakodnevno pušta nove verzije platforme koje u većoj ili manjoj mjeri konstantno poboljšavaju uređaj, no kupac je prisiljen imati veće znanje vezano uz zamjenu softvera te pratiti svakodnevno zbivanja na internetu kako bi saznao što je novo dobila njegova Lumia. Ako je korisnik poslovni čovjek, vjerujem da ga na mjesečnoj bazi neće oduševiti dolazak novog sotfvera i instalacija koja je poprilično dugotrajna, dok ga odlazak na Insider program također neće pretjerano usrećiti.

Dovoljno je vremena prošlo kako bi Microsoft napravio kvalitetnu platformu na kojoj bi njegov top model mogao stabilno funkcionirati. Međutim, unatoč nedostatku određenog broja i vrste aplikacija, njih za Windows 10 Mobile ima i unatoč manjkavosti korisničkog sučelja se mogu jako dobro koristiti.

Nativne aplikacije su po prvom uključivanju uređaja brojne, a najviše će oduševiti Outlook aplikacija za praćenje elektronske pošte te set Office aplikacija koje napokon rade odlično. Treba spomenuti i odlične aplikacije poput kalkulatora, štoperice i Microsoftovih informativnih aplikacije (Vrijeme, Vijesti…) koje omogućavaju dobro svakodnevno korištenje Lumia uređaja. Sve spomenute aplikacije rade izrazito brzo na Lumiji 950 XL i trebale bi dobro poslužiti prosječnom korisniku kojeg mobilne tehnologije ne zaokupljaju previše.

Edge preglednik je značajno napredovao posljednjim nadogradnjama ali je i dalje nespretan u odnosu na konkurenciju. Kontrole su mu komplicirane, a do određenih opcija je potrebno nekoliko pritisaka i vrludanje u dubinu izbornika. Microsoft i dalje forsira Bing tražilicu kao zadanu za ovaj izbornik,ali već sada je moguće kao zadanu postaviti i Google. To se radi na nešto kompliciraniji način, odnosno da unesete google.com ili .hr adresu u traku za adrese te potom odete na postavke i u njima vam se tek tada pojavi mogućnost postavljanja Googlea kao tražilice.. Dobra stvar Edge preglednika je mogućnost pregledavanja i PDF datoteka što vam smanjuje broj instaliranih aplikacija za jednu.

Na žalost, nismo bili u mogućnosti testirati Continuum opciju s obzirom da nam Mobis ali i pokojni Lumia Voices nisu poslali Continuum dock, neophodan za rad te opcije. S Continuumom ovaj uređaj djelom nadilazi domenu smartfona i izdiže ga nad konkurencijom jer ga pretvara u računalo s osnovnim funkcijama.