Facebook, Twitter, Google i Microsoft pristali na pravila Europske Unije o suzbijanju govora mržnje

cenzura medijaInternetski divovi Facebook, Twitter, Google i Microsoft na području Europske Unije pristali su na provođenje direktive o suzbijanju govora mržnje na internetu te promocije nezavisnih suprotnih mišljenja od mišljenja govora mržnje.

Glavni razlog uvođenja ovakve direktive u usluge i poslovanje internetskih divova je migrantska kriza i širenje Islama u Europi. U Njemačkoj se već provodi suzbijanje svih protumišljenika migrantskoj politici zemlje te se korisnici koji promoviraju ‘govor mržnje’ blokiraju s Facebooka i ostalih platformi. Potpisom ovog sporazuma ta je praksa proširena na ostale usluge i na područje cijele Europske Unije.

Ovaj potez je legalna cenzura slobode govora koja je ustavima zajamčena u zemljama Europske Unije, a u SAD-u Prvim amandmanom. Facebook je već bio na udaru zbog diskriniminranja konzervativnih medija, blokiranje rada popularne facebook stranice Disdain for Plebs, a njemačkoj vladi je postao običaj uklanjat svaki ‘uvredljivi’ sadržaj s interneta (poput kritike Islamu, migrantima, Erdoganu i sl.) kao način suzbijanja slobode izražavanja pod krinkom govora mržnje.

via