Lumia 950: Windows Hello je ‘wow’ faktor

Lumia 950 6Industrija pametnih telefona dosegla je razinu na kojoj je teško da netko od proizvođača nekom specifičnom značajkom odudara od konkurencije. Većina današnjih smartfona slično izgleda, a ovisno o cjenovnoj kategoriji, posjeduju i slične značajke. Kod kupca je teško izazvati onaj ‘wow’ osjećaj koji je bio prisutan sa svakom novom generacijom telefona jer je došlo do stagnacije u mobilnoj industriji. Microsoft je sa značajom Windows Hello upravo učinio nešto što kod kupaca i korisnika izaziva taj ‘wow’ efekt, koji je (bio) presudan prilikom kupovine novih uređaja.

Windows Hello je način autentifikacije korisnika koji se može odvijati na više načina. Do Windows 10 Anniversary nadogradnje Windows Hello na smartfonima je podržavao otključavanje pomoću skenera šarenice (Iris Scanner) i standardno pomoću PIN-a. S W10 Anniversay nadogradnjom smartfone će biti moguće otključavati pomoću otiska prsta, a računala pomoću smartfona. Lumia 950, kao i 950XL, prvi su i još uvijek jedini globalno dostupni smartfoni koji posjeduju skener šarenice i to je pozitivna značajka koja ih izdvaja iz mase. Lumia 950 u gornjem lijevom kutu uređaja posjeduje skener šarenice koji prilikom autentifikacije svijetli crvenom bojom. Skener kojeg vidimo kad zasvjetli zapravo je infracrvena kamera te posebno dizajnirana dodatna kamera koja ima zadatak fotografiranja očiju. Microsoft je zapravo značajku koju smo do sada viđali u filmovima donio na mobilne uređaje.

Windows Hello

Prilikom prvog otključavanja testne Lumije 950 putem skenera šarenice doživo sam taj ‘wow’ efekt; posljednji put kad se to dogodilo ugledao sam kameru na Lumiji 1020, a prije toga pri izvlačenju tipkovnice na Nokiji N97. Posebno reakcija okoline koja je sa čuđenjem i zavisiti gledala, tada u njihovim očima futurističku Lumiju 950 koja skenira oko svojega “vlasnika” i odobrava mu pristup ‘osjetljivim’ podacima na mobilnom uređaju. Možda malo pretjerujem u subjektivnom opisu doživljavanja ove značajke, ali činjenica je da ‘Iris Scanner’ radi, da ga svi koji ga vide u akciji žele i da ga samo imaju Lumia 950 i Lumia 950XL od ‘poznatijih’ modela smartfona na tržištu. Čak i zastrašujuće djeluje činjenica da mobilni uređaj skenira naše šarenice, uz svu garanciju da se podaci čuvaju lokalno i da nitko nema uvid u njih.

Tijekom korištenja vidjljivo je da je tehnologija još uvijek u beta(soft) fazi, ali sa svakim novim skeniranjem i svakom novom nadogradnjom Windows 10 sustava ona je sve bolja i bolja. Nakon nekog vremena uoče se problemi u korištenju skenera šarenice i određeni nedostaci naspram klasičnom otključavanju, ali Microsoft zasigurno radi na ispravkama tih nelogičnosti, koje će biti detaljnije opisane u recenziji.

Logično se nameće pitanje zašto se Lumia 950 i 950XL bolje ne prodaju ako posjeduju ‘futurističke’ značajke? Odgovor je da Microsoft zatavara poglavlje s masovnom proizvodnjom smartfona i vjerojatno Lumia uređaje i Lumia brend šalje u povijest. Kiks u prodaji dogodio se odmah u početku kada je na tržište pušten nedovršeni Windows 10 Mobile, koji na testnoj Lumiji 950 zadovoljavajuće radi, i tada je kritika dala negativnu ocijenu ovim uređajima i otežala proboj na tržište. Žestoka reklamna kampanja možda bi i popravila situaciju jer oba uređaja posjeduju neke specifične značajke, ali ta se kampanja nikad nije dogodila. Sve nas vodi k tome da su Lumije 950 i 950 XL zapravo podloga za dolazak pravog Microsoftovog flagshipa – Surface Phonea.

Testiramo: Microsoft Lumia 950