Nokia Lumia 1020 slavi treći rođendan

 

Završne misli

Danas je Nokia Lumia 1020, posljednji pravi camera smartfon napunio 3 godine od dolaska na tržište. Sve je počelo u veljači 2012. Godine kada je Nokia predstavila Nokiju 808 PV koja je po prvi puta utjelovila 41 MP senzor kamere, Xenon bljeskalicu i mogućnost snimanja velike fotografije i njeno kasnije slaganje u manju ali izvanredno oštru fotografiju. S obzirom da je Symbian naprasno umirovljen, Nokia je uspjeh ponovila s Lumijom 1020 koja je došla s novim Windows Phone 8 os-om. Senzor kamere je malo povećan (2/3″), a velika novost je bila optička stabilizacija koju je Nokia ubacila prije kod modela 920. Sam broj 1020 je trebao predstavljati novu seriju camera smartfona sa WP softverom no Microsoft se nije odlučio za taj put premda je imao sve potrebne uvjete za daljnji napredak u tom smjeru.

Treba napomenuti da Lumia 1020 nije bila posve običan uređaj, imala je i 2 GB RAM-a ali i ugrađen barometar koji nikada nije softverski isplivao do početnog zaslona već je ostao kao NFC kod Nokije C7-00 :), neiskorišten. Mjesta napretku je itekako bilo, a najveća bi stvar bila povećati aperturu koja je kod Lumije 1020 iznosila f/2.2.

Xenon

Ono što je ovaj uređaj izdizalo od ostalih, pored Minion dizajna zahvaljujući žutoj boji polikarbonatnog kućišta i crnom oku kamere, je dodatna oprema u vidu camera grip-a koji je Lumiji 1020 davao pravi izgled fotoaparata, dodatnu bateriju i navoj za postavljanje na tripod. Uređaj je toliko bio slavan da je 2014. završio i u znanstvenom radu s obzirom da je korišten kao fotoaparat na mikroskopu za pregledavanje određenih uzoraka tkiva.

cameragrip 3

 

Microsoft se odrekao nove serije u korist 20 MP kamera koje su se pokazale jako dobrima na tržištu, no poboljšana verzija 1020 bi sigurno napravila odjeka u svijetu. Čisto podsjetnika radi, bacite oko na našu recenziju ovog uređaja.

Služi li vas još 1020?