HERE traži nove investitore, Microsoft, Facebook i Amazon zainteresirani

HERE i Nokia Mape

Nedugo nakon prodaje odjela za uređaje i usluge, Nokia je najavila kako će HERE odjel dobiti novog vlasnika. Premda pod Nokijom i nije bio toliki gubitaš, nakon što joj više nije trebao za navigaciju na uređajima potrebno ga je bilo osoviti na noge kako bi počeo u budućnosti kapitalizirati posao s navigacijom. Nokia je dobro znala da će HERE biti tržišno uspješan, no za to je trebao mnogo ulaganja što bi značilo dodatan gubitak i nezadovoljstvo dioničara. HERE je nakon dugotrajnog nadmetanja i traženja najbolje ponude prodan konzorciju proizvođača automobila kao samostalna tvrtka, bez većeg njihovog uplitanja u njegov rad.

Sada je izvršni direktor tvrtke HERE, Edzard Overbeek, najavio kako traže nove investitore. Njemački konzorcij ne želi u potpunosti posjedovati cijelu tvrtku već želi zadržati veći dio, odnosno 45% udjela. Ostatak bi ponudili na tržište što bi im omogućilo dodatno ulaganje u razvoj novih dostignuća.

Nokia i nije zamišljala HERE ostaviti samo za sebe ili pak njemački konzorcij proizvođača automobila, stoga i on je ostao samostalan i dostupan mnogim drugim zainteresiranim tvrtkama. HERE koriste Microsoft, Facebook, Amazon, Uber, Baidu, druge auto kuće i tvrtke za vlastito poslovanje. Čak se kao ozbiljan nameću neke od spomenutih tvrtki poput Microsofta i Facebooka koji bi uzimanjem udjela u HERE osigurali financije za daljnja istraživanja, prvenstveno u domeni autonomne vožnje, odnosno autonomnog vozila gdje jedino HERE i Google imaju najznačajnija dostignuća. Iza svega se krije i konstantna borba kontra Google-a kako domena autonomnog vozila ne bi bila u monopolu već dostupna svima. Glavni fokus HERE je i dalje izrada preciznih mapa koje bi takva vozila koristila, no posao se planira širiti i na logistiku poslovanja kao i mape koje su nam poznate kroz popularnu HERE aplikaciju.

Druga strana ove priče je da su i njemački proizvođači vozila uočili kako HERE crpi značajna sredstva pa su odlučili prodati jedan njegov dio kako bi smanjili trošak a zadržali pravo na kontroliranje svojeg prvotnog ulaganja i korištenje intelektualnih dostignuća za svoje proizvode.

Cijeli posao bi se trebao završiti do kraja 2016. godine, kada ćemo saznati više informacija o novim suvlasnicima.

 

Izvor