#Mozo odustaje od proizvodnje šarenih maski za uređaj #Lumia 950 (950 XL?)

Lumia 950/XL

Kada je na svjetlo dana izašla Microsoft Lumia 950, uređaj koji je trebao sa trona skinuti Nokia Lumiju 930 i Lumiju 1520, ostao sam zatečen saznanjem da su i ti uređaji ostali bez varijanti u prepoznatljivim Lumia bojama. Vjerojatno uslijed smanjenja troška proizvodnje, Microsoft se odlučio poprilično pojednostavniti vanjski izgled svojih vrhunskih modela a mogućnost dodatnog (i prijeko potrebnog) uljepšavanja ostaviti drugim partnerima, poput finske tvrtke Mozo. Tako je Mozo predstavio niz poprilično lijepih maski za Lumije 950 i 950XL koje su im dale prijeko potrebni vizualni aranžman. Mozo je počeo skromno, no s vremenom je izbacio nekoliko drugih maski koje su vratile standardne Lumia boje na ove vrhunske uređaje. Iako bi se s tim maskama uređaj potpuno preobrazio, cijena im je ipak bila poprilično visoka za dodatnu masku pa je njihova prodaja ostala upitna. Čak i najjeftinije jednobojne maske su se prodavale za nekih 300 kn. Međutim, za pretpostaviti je da Mozo nije mnogo profitirao od Microsofta pa je odlučio zaraditi malo na svojem ekskluzivnom pravu proizvodnje službene dodatne opreme.

mozo out of stock

Kako Lumia uređajima prodaja baš ne cvjeta, Mozo je danas kroz e-mail korisniku najavio svoje odustajanje od proizvodnje maski u raznom Lumia koloritu. Kao razlog su navedene posljednje vijesti o Microsoftu pa su se oni odlučili usredotočiti samo na izradu maski sa drvenom ukrasnom poleđinom.

mozo no blue i drugih

Danas nije posebno dobar dan za Lumia uređaje, općenito Windows mobilnu platformu. Prije kojih sat vremena sam pročitao kako je udio Windows Phone uređaja u Indiji pao na rekordno niske grane (0,5%, Strategy Analytics), a sada se službeni proizvođač dodatne opreme odlučio ostaviti izrade jednog većeg dijela maski. Doduše, s obzirom na cijenu vjerojatno nisu bile isplative pa je bolje fokusirati se na premium proizvode za koje barem znate zašto ih plaćate. No, ovo je još jedan u nizu udaraca Windows Mobile platformi, a vjerojatno neće biti posljednji. I ne čudi Microsoftova sve jača podrška Androidu, kao i izbacivanje imena Phone ili Mobile sa Windowsa za smartfone. Valjda se podrška za nedavno predstavljene i još uvijek aktualne Lumia uređaje neće istom brzinom topiti. Valjda će korisnike razveseliti sutrašnjim puštanjem Anniversary nadogradnje na mobilne uređaje.

Via