AAWP usporedio kamere Nokije 808, Nokia Lumije 1020, MS Lumije 950 i Google Pixela

four-pixel

Steve Litchfield sa AllAboutWindowsPhone portal je napravio poprilično detaljnu foto usporedbu između smartfonkamera klasika poput Nokije 808 ili pak Lumije 1020 s uređajima Lumia 950 i Google-ovim upravo predstavljenim Pixel. Nokia 808 i Lumia 1020 imaju 41 MP senzor kamere ali su fotografije snimane u 8 MP i 5MP Oversampling načinu snimanja. Lumia 950 ima 20 MP kameru i u testu su korištene fotografije snimljene u 8MP Oversampling načinu. Google Pixel ima kameru od 12.3 MP, a korištene fotografije su snimljene sa 8.3 MP i HDR načinu radi usporedbe s ostatkom društva.

Litchfield je snimio fotografije u različitim uvjetima osvjetljenja i uz upotrebu bljeskalice, a s obzirom na uređaj postavljene su sljedećim redom: Nokia 808 PV, Lumia 1020, Lumia 950 i Google Pixel. Originalne fotografije i u boljij kvaliteti pogledajte na AAWP portalu.

 

  1. Dnevno svjetlo, krajolik

prvi-test-pixel-copy

2. Dnevno svjetlo, krajolik

drugi-test-pixel-copy

 

3. Dnevno svjetlo, krajolik + zoom

treci-test-pixel-copy

 

4. Slabije dnevno svjetlo, krajolik

cetvrti-test-pixel-copy

 

5. Sumrak

peti-test-piksel-copy

 

6. Osvjetljeni zatvoreni prostori

sesti-test-pixel-copy

7. Bljeskalica

sedmi-test-pixel-copy

 

8. Slabije osvjetljenje, macro

osmi-test-pixel-copy

Ono što se lako može primijetiti je da Lumia 1020 i dalje daje fotografije visoke kvalitete u svijetu smartfona, no da konkurencija više nije toliko daleko. Google je sa Pixelom koji ima osjetno manji broj MP u senzoru poprilično sustigao Lumije s 3 puta većim brojem piksela kamere i osobno smatram da Lumije više nemaju primat u kamera svijetu. Kako je Microsoft ugasio Lumia seriju uređaja postalo je samo važno uzeti top model bilo kojeg priznatijeg proizvođača Android uređaja kako bi imali odlične fotografije. Čak je i iPhone dosegao zavidnu razinu kvalitete fotografija s posljednjim iPhone7 modelom. Treba definitivno odati počast Lumijama s obzirom da su nametnule standard za mobilnu fotografiju ali više ne vode uvjerljivo u toj kategoriji.

Steve je već standardno dao najviše bodova Lumijei 1020 premda se Lumia 950 XL pokazala jako dobrom, no kao što već napisah, Google Pixel po viđenom ne kaska niti malo i po meni bi trebalo bolje poraditi na bodovanju, ali Steve je Steve i teško da će iti jedan drugi uređaj dobiti više bodova od Microsoft Lumije 950 ili Nokia Lumije 1020.

  1. Nokia Lumia 1020: 72 boda
  2. Nokia 808: 68 bodova
  3. Lumia 950: 63 boda
  4. Google Pixel: 59 bodova

Čisto me zanima kakve će biti kamere na novim Nokia smartfonima i hoće li povratnik Juha Alakarhu imati prste u definiranju algoritama na njima ili će se strogo držati OZO kamere na kojoj trenutno radi.