Glasine: Nokia P1 Android je flagship s grafenskim senzorom kamere

Nokia E1 koncept
Nokia E1 koncept

Nakon što se u GeekBench bazi podataka pojavila Nokia D1C, Android uređaj srednje kategorije, izvori iz Kine navode da će očekivani HMD-ov flagship nositi naziv Nokia P1.

Starije glasine govorile su o dva flagshipa, koja se razlikuju po veličini zaslona, a nove informacije kineskog portala Anzhus potvrđuju skoro sve prije spomenute karakteristike i iz izvora doznajemo neke nove informacije.

Koncept Nokia C1
Koncept Nokia C1

Nokia P1 u fazi je “inženjerskog prototipa”, što znači da komponente uređaja nisu do kraja određene i možda je optimistično očekivati uređaj do kraja godine, jer nakon inženjerske faze potrebno je proći određene testne faze, koje se mogu odužiti ako tvrtka želi izbjeći bombastične scenarije.

Specifikacije Nokije P1:

  • 5.2″ i/ili 5.5″ zaslon 2K rezolucije
  • otpornost na vodu i prašinu
  • metalna izrada
  • senzor kamere od grafena
  • Android 7 Nougat sa Z Launcherom

P1 bi prema starijim podacima trebao koristiti Qualcomm Snapdragon 820 kao procesor, dok kineski izvor ne navodi procesor. Zanimljivo je da je ponovno spomenut grafen kao materijal senzora kamere, što je Nokia patentirala davne 2012. godine.

Nokia P1 Sharp Aquos

Sam naziv P1 pojavio se prije koji mjesec s press fotografijom Nokije P1, ali tada smo otkrili da je riječ o Sharp Aquos P1 uređaju na koji je nalijepljen Nokia brand. Prava P1 trebala bi nalikovati C1 konceptu i sadržavati elemente Lumije 925.

Nokia P1 leaks: Flagship Android with graphene camera

After we learned about a midrange Nokia device called D1C, information about Nokia P1 showed up in China. Chinese blog Anzhuo suggest that the P1 is the rumored flagship device running Android 7 Nougat. The device is currently at “the engineering prototype stage”, and it should come in two variants with different screen sizes.