#HERE je pronašao investitore u zamjenu za 10% udjela u dionicama

HERE, nekadašnji odjel Nokije koji nam je dao ponajbolju besplatnu glasovnu navigaciju na našim mobitelima, je već neko duže vrijeme tražio partnere koji bi investirali svježi kapital. Od Nokije ga je kupio koncern njemačkih proizvođača automobila koji žele dodatno investirati u HERE ali prodajom udjela u dionicama. Sami su izjavili kako im je plan zadržati većinski dio dionica kako bi kontrolirali HERE.

Potraga za investitorima je u ovom trenutku stala jer su tri tvrtke odlučile kupiti 10% udjela u HERE i na taj način investirati u daljnji razvoj kartografske tehnologije u kojoj ova tvrtka prednjači. Tvrtke su kineska navigacijska tvrtka NavInfo, Internet gigant Tencent i singapurski investicijski fond GIC.

Zahvaljujući NavInfu, HERE je napokon ušao na kinesko tržište gdje će u zajedničkim naporima (50/50%) sa spomenutom kineskom tvrtkom, pružati usluge navigacije raznim industrijama ali razvijati tehnologiju za uvođenje autonomnih automobila u Kinu.

Nadalje, Tencent koji drži popularni WeChat, će također omogućiti tvrtki HERE nove poslovne pothvate u Kini i šire.

HERE, koji je bio gubitaš u Nokiji, polagano prerasta u ozbiljnu tvrtku premda i meni samome nije bilo jasno na koji način može ostvariti profit. No, za sada mu ide sasvim dobro, a osvajanje kineskog tržišta bi se trebalo osjetiti u financijskom izvještaju.