#HMD će imati pristup svim Nokijinim inovacijama za kreiranje novih #Nokia smartfona

Arto Nummela
Arto Nummela

U interesantnom intervjuu za gadgets.ndtv.com, CEO HMD-a Global Arto Nummela ponovno je naglasio da će novi Nokia uređaji biti dostojni nositi Nokia logo. Novost koju nam je Arto ovog puta otkrio jest da, osim imena i standardno-esencijalnih patenata, HMD će imati pristup Nokijinim vlastitim inovacijama, te će zajedno s Nokijom raditi na razvijanju značajki za unaprijeđenje korisničkog iskustva, a samim time i stjecanja prednosti nad morem Android uređaja koji postoje.

What is Nokia bringing to the table?
Nummela: “We are not only licensing the brand, we are buying the capability on the IPR side, IPR protection for us, and then we are also looking for collaboration to utilise the unique technologies Nokia has in-house to enhance the user experience.”

Editor’s note: What these technologies are was not elaborated upon, and a follow-up query confirmed that technologies such as PureView, for example, will remain with Microsoft.

Kako će Nokia doprinijeti?

Nummela:”Mi ne da licenciramo brend, već licenciramo i intelektualno vlasništvo, kako bi se zaštitili, ali zajedno s Nokijom radimo na razvijanju jedinstvenih tehnologija koje Nokia razvija u svojim odjelima za istraživanje i razvoj, kako bi poboljšali naše uređaje.

Napomena urednika: Na kojim to točno tehnologijama zajedno rade, nije pojašnjeno, ali iz cijelog intervjua jasno je da to nisu tehnologije poput PureViewa, jer će on ostat Microsoftu.

Microsoft je prilikom preuzimanje Nokijinog odjela uređaja i usluga preuezo u svoje vlasništvo i određene brendove poput PureViewa, ClearBlacka, ali to ne znači da je Microsoft preuezo patente koji se koriste u tim tehnologijama. Vrlo vjerojatno će HMD i Nokia pokušati komercijalizirati na vlastitim uređajima tehnologiju koju je Nokia godinama razvijala, i još razvija, za mobilne uređaja, a Foxconn će vjerojatno obavljati tehničku stranu i HMD-ove i Nokijine ideje iz koncepta pretvarati u prototipove i funkcijonalne “značajke”.

Cijeli intervju pročitajte ovdje.

Povezano

Glasine: Budući #Nokia Androidi koristit će #ZEISS optiku?

Nadolazeći #Nokia uređaji mogli bi koristiti skoro pa ‘stock’ verziju Androida

 

Što je s Nokijinim patentima? #NokiaCMD16