Ima li Nokije u modelu #Nokia 6?!

HMD je upravi predstavio Nokia 6 Android smartfon koji vraća ime Nokia na tržište nakon nekoliko godina izbivanja uz jednu iznimku. Naime, ovaj uređaj je namijenjen samo za kinesko tržište dok se verzija za globalno tržište očekuje krajem veljače (2.mjeseca), odnosno na MWC kongresu. Po internetima sam imao prilike pročitati razna mišljenja glede ovog uređaja, odnosno je li on u stvari Nokia ili samo još jedan u nizu mnogobrojnih smartfona koji dolaze iz Kine.

Prvo što ga izdvaja iz mnoštva je Nokia logo koji je i razlog ovakvih misli i previranja dosadašnjih Nokia fanova. Sljedeće ga izdvajaju specifikacije, od izrade kućišta do dobrog zaslona i nadam se kamere. Međutim, dizajn i izrada je nešto što bi ga trebalo povezati sa prijašnjim modelima, odnosno nasljeđem kojeg je Nokia stvorila.

Ako pogledamo prednju stranu Nokije 6, i njene obline kućišta na rubovima te obline stakla, neodoljivo podsjeća na Lumiju 930, nekadašnji i još uvijek aktivan top model. Čak i bočne strane oba uređaja nalikuju, prvenstveno jer je riječ o obrađenom aluminiju. Razlike su najveće u debljini i nešto ravnijoj poleđini Nokije 6 što je i logično imajući na umu da je razlika u godinama osjetna. Mogu slobodno reći da su se dizajneri vjerojatno navodili Lumijom 930 prilikom izrade Nokije 6.

 

Ako promotrimo stražnju stranu Nokije 6, možemo vidjeti da je ideja vrlo lako mogla doći od Lumije 620, modela koji je donekle odgovoran za budući izgled cijele serije 6 Lumia uređaja, izuzev oblina koje su se izgubile pod utjecaje Lumije ICON/Lumije 930.

Dakle, Nokia 6 nije nastala pod pritiskom proizvođača (Foxconn) koji je u danom trenutku imao određeni generički dizajn, već ima nekakve bliske povijesti sa prethodnim Nokia modelima. Kako su Lumia uređaji i dalje u vrhu što se dizajna tiče, ne čudi da su određeni elementi ubačeni u Nokiju 6. Zanima me vaše mišljenje glede Nokije 6, s tim da imate na umu kako je ipak riječ o modelu za kinesko tržište koje je po potraživanjima drugačije od našeg ili pak drugih dijelova svijeta.