#Nokia 6 ima hibridni In-Cell zaslon, dašak visoke klase!

Gledajući cijenu, Nokia 6 spada u srednju pa čak i u donju srednju klasu. Međutim, gledajući kvalitetu izrade, aluminijsko kućište, izdržljivost, 2.5D Gorilla staklenu zaštitu zaslona, pristojnu stražnju i prednju kameru (nadam se!), i još pokoju stvar, Nokia 6 daje mnogo iznad svojeg cjenovnog ranga. Ipak, u ovom uređaju se krije i dašak vrhunske klase što se ogleda u tehnologiji zaslona. Nokia 6 ima 5,5 inčni IPS LCD zaslon koji je karakteriziran kao Hibridni In-Cell zaslon. Ovakav tip tehnologije pri izradi zaslona se koristi još od 2012. godine kako bi se postiglo tanje kućište uređaja zahvaljujući kompaktnijem zaslonu, kao i veća svjetlina i rezolucija zaslona.

In-Cell znači da su senzori za dodir integrirani zajedno sa zaslonom u jednom sloju, a takav pristup izrade se koristi kod LCD, AMOLED i e-ink zaslona. S druge strane je dosta zastupljena i On-Cell tehnologije izrade zaslona gdje je senzor za dodir smješten iznad matrice zaslona čime se povećava njegova debljina. Ovakav pristup se koristi samo za AMOLED zaslone koji se primjerice koriste kod Samsungovih uređaja.

HMD press release:

Delivering quality to the core, the Nokia 6 display has a bright hybrid in-cell 5.5” screen with full HD resolution and incredible colour reproduction wrapped in 2.5D Gorilla Glass.

HMD je u službenoj objavi za medije izjavio kako Nokia 6 posjeduje Hibridni In-Cell sustav zaslona što ukratko znači da je transmisijski sloj senzora za dodir In-Cell, dok je primajući sloj senzora za dodir postavljen iznad filtera za boju i ispod polarizirajućeg sloja. Upravo je zahvaljujući ovakvoj kombinaciji tehnologija HMD smanjio debljinu kućišta s obzirom da je zaslon s komponentama značajno tanji, te je zaslon oštriji i svjetliji. Zaslon Nokije 6 ima svjetlinu od 450 nita što je dobro ako znamo da je Samsung Galaxy 6 imao svjetlinu zaslona od 432 nita. Međutim, ako se sjetimo Nokije 701 koja je imala svjetlinu zaslona od 1000 nita, jednako kao i bombastični Samsung Galaxy Note 7, onda je jasno da mjesta za napredak ima. Nokia 701 je svojevremeno, kao i SG Note 7 bila top model osjetno veće cijene nego li Nokia 6 pa je 450 nita zadovoljavajuća cifra i dostojna modela (nižeg) srednjeg cjenovnog razreda.