Novinar zamijenio iPhone za Nokia 105. Je li moguće to učiniti danas?

 

U ovo doba godine često znamo sebi nabiti razna obećanja i odluke koje svakodnevnom čovjeku daju nadu da je kud i kamo bolji. Pa se tada često u mislima odlučimo kako nećemo više dirnuti alkohol, da ćemo češće posjećivati baku ili pak da ćemo baciti svoj iPhone susjedu u povrtnjak i početi koristiti glupi Nokia telefon. U svakom od navedenih primjera ima malo elemenata bajke ili (ne baš)znanstvene fantastike tako da je potrebno analizirati svaku od njih i vidjeti može li se ona izvesti. Od alkohola sigurno možete odustati, ali ako ste normalna osoba to obećanje će potrajati do sljedećeg petka, ili popodneva ako ste na godišnjem odmoru. Baku uvijek možete posjetiti dva puta godišnje kako bi se bolje osjećali. No reći da u 2017. godini može odustati od smartphonea te pritom samo koristiti obilni Nokia telefon je stvarno teška stvar za napraviti. Osobno bih mogao posjetiti baku i tri puta nego li napustiti svoj pametni telefon.

 

Satira u ovom tekstu nije slučajna, već se tu nalazi jer je za novogodišnju odluku ovo upravo odlučio napraviti novinar magazina Stuff, koji se oslanja mnogo na digitalna pomagala, kalendare, uglavnom sve s čime radi je digitalizirano. Definitivno je ideja plemenita, više pravog druženja i socijalizacije, manje surfanja je nešto jako poželjno danas. Imao sam istu tu misao, te čak pomislio otpustiti svoj smartfon te pribaviti model Nokia 216 ili 230 kao glavni telefon. Međutim, ubrzo sam shvatio da sam nedavno sebi pribavio pametnu narukvicu, da bi mi nedostajao Whatsapp, kvalitetnija kamera, digitalni kalendar, ShowBox, brže aplikacije društvenih mreža za povremeno varanje novogodišnje odluke, WordPress aplikacija, veći zaslon…

 

Može li se u 2017. godini odbaciti smartphone i voziti u prvoj brzini sa jednostavnim Nokia mobitelom? Pa i mogli bi jer je veliki plus punjenje uređaja jednom tjedno, možda i dulje. Druga stvar je često korištenje profesionalnog fotoaparata, ili fotoaparata općenito, što znači da će većina fotografija izgledati super. I treće se odnosi na mogućnost korištenja telefona odmah po uzimanju, bez ikakvih štucanja i zapinjanja koje moderni softver s vremenom zna prirediti.

 

No, može li koja tvrtka (recimo HMD) napraviti kombinaciju pametnog i glupog telefona, telefon koji će imati manji zaslon, mogućnost korištenja WhatsApp-a (Vibera), e-mailova …? Može li netko napraviti Nokia S40 telefon, kao što su nekada bili Asha serija ili pak neki sličnog kalibra?

Microsoft je to mogao napraviti s otkazanim modelom Asha 308A, koji je imao moderniziran S40 OS sposoban radnji dostojnih jednog smartfona, ali je bio neznatno gluplji i znatno  jeftiniji. Nažalost, taj lijepi mir mobilni telefon dobio otkaz jer bi je, pretpostavljam, mogao uništiti prodaju jeftinih Lumia modela, npr. Serije 4XX.

 

Na kraju, moram reći da je novinar magazina Stuff je vjerojatno umoran od iPhonea i samo se htio osjećati bolje korištenjem pravog mobilnog telefona. U originalnom članku je čak ostavio nekoliko uputa gdje govori kako živjeti s “low-tech” telefonom, pa bacite oko i na izvorni članak.

 

Sretno novinaru s Nokijom 105!

 

Ideja / Izvor