Novi #Nokia smartfoni bit će dostupni u 120 zemalja prvog dana prodaje

HMD je jučer predstavio popriličan broj noviteta, ali neke stvari ostale su zatrpane reakcijama na novu Nokiju 3310, i malo manje na ostale smartfone. Jedna od zanimljivijih zanemarenih informacija je vezana za logistiku, a druga za OS.

Arto Numella, CEO HMD-a, u 1:10:00 prilikom predstavljanja uređaja rekao je da je preko 500 partnera u suradnji s HMD-om u preko 120 zemalja kako bi vratili Nokia smartfone na tržište. Za jedan “startup”, globalna prodaja u preko 120 zemalja od prvog dana je impresivna i nadamo se da Foxconn radi punom parom jer nitko ne želi vidjeti scenarije kašnjenja uređaja na tržište. Putem službene PR agencije, HMD je dojavio novinarima da će uređaji biti dostupni u regijama Aziji i Pacifiku, Indiji, Bliskom Istoku, Africi i Europi, a već znamo da će svi proizvodi biti dostupni u drugom kvartalu, što je od 1.4. do 30.6. 2017.

Nokia 6 i 6 Arte Black

Druga “općenito” malo spomenut stvar, što su i neki čitatelji na drugim portalima primijetili, jer OS na Nokiji 3, 5 i 6. Nokia 5 i 6 dolaze s Android 7.1.1 Nougat OS-om, dok je Nokia 3 na osnovnom 7.0 Nougat OS-u. Korišteni Android je “najčišći moguć”, odnosno onakav kakvog ga nalazimo na Google Pixel uređajima, što će omogućiti redovita mjesečna sigurnosna ažuriranja i brze nadogradnje na nove verzije Androida, što je HMD i obećao. Isto tako zbog nedostatka bilo kakvih dodatnih proizvođačkih personalizacija Androida, uređaji sa slabijim hardverom, što je u trenutnom svijetu Androida Nokia 3, rade bez većih problema. Možemo reći da nam je drago da se HMD više fokusira na hardver, a ne na softver te su nove Nokije na neki način cjenovno prihvatljivi Pixel uređaj. Posebno nam je drago da je hardver (dizajn i izrada) u fokusu jer smo saznali da Nokijin “Core Design” tim nikad nije prodan Microsoftu već je prebačen u Nokia Technologies prije prodaje, a taj tim će surađivati i surađuje s HMD-om na novim Nokia smartfonima.

Sve o novim Nokia uređajima možete pronaći ovdje.