#Microsoft zapošljava za smartfone dok ukida plaćanje aplikacija preko operatera (i ostale aktualnosti)

Dosta uravnotežene vijesti kruže internetom o planovima razvoja Microsoftove mobilne strategije. Microsoft je objavio oglase za posao za voditelje projekta vezanog za mobilne uređaje za poslovno i potrošačko tržište te suradnju s partnerima. Otvorena su mjesta za pozicije “Program Managera” i “Senior Program Managera”, koji bi bio zadužen za poboljšanje korisničkog iskustva na mobilnoj platformi. U međuvremenu, ti oglasi su uklonjeni.

Praktički istovremeno, najavljeno je ukidanje podrške za plaćanje aplikacija iz trgovine putem operatera u Meksiku i Indiji, dva velika tržišta na kojima su Lumije imale dobar udio. Ta dva, iako velika tržišta, nisu na popisu tržišta na kojima će se Microsoft usredotočiti na mobilne uređaje, kojeg je Microsoft sredinom prošle godine objavio, a čine ga sljedeće zemlje: Australija, SAD, Velika Britanija, Njemačka, Poljska, Francuska, Austrija, Belgija, Danska, Finska, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Španjolska, Švedska i Švicarska.

“Hrvatski” operater Vipnet također je objavio da prestaje s pružanjem usluge plaćanja preko mobilnog računa, odlukom Microsofta. Ako će se Microsoft zaista s novim uređajima usredotočiti na gore navedena tržišta, onda je ukidanje plaćanja putem operatera logično jer je ono većinom popularno na slabije razvijenim tržištima, što gore navedene zemlje nisu.

Njemačka je jedno od tržišta u kojem su Windows smartfoni dosta popularni, posebnu u vladinim institucijama. Policija savezne pokrajine Saarland u partnerstvu s Microsoftom prilagodila je Windows 10 Mobile smartfon HP Elite X3 za pristupanje i upisivanje podataka o raznim aktivnostima u državnu bazu podataka, što će definitivno povećati učinkovitost policije. Grad-pokrajina Hamburg svojoj je policiji kupio 900 “novih” Lumia uređaja, ukupne vrijednosti 100.000 eura. Vjerujemo da je riječ o Lumijama 550 ili 650 jer će se sve protokolarne aktivnosti po pitanju prikupljanja i distribuciji podataka policije odvijati preko UWP aplikacije.

Po pitanju uređaja, posljednje glasine koje smo čuli je da Microsoft priprema Windows smartfon koji nije Surface Phone za ovu godinu. Taj smartfon, koji bi mogao biti brendiran kao Lumia, trebao bi imati napredniji Continuum i zapravo biti most između trenutnih uređaja i Microsoftovog ultimativnog mobilnog uređaja – Surface Phonea – čiji je dolazak pomaknut sada na 2018. godinu.

Hvala Gagiju990 na dojavama. 🙂