Tomislav Himbele: HMD Global otvorio ured u Hrvatskoj, nove Nokije stižu krajem svibnja

U Bug-ovoj Youtube emisiji Star Tech je gostovao Tomislav Himbele, inače voditelj marketinga tvrtke HMD Global za istočnu Europu, koji je pritom otkrio nekoliko zanimljivih detalja.

U emisiji su ponajprije govorili o Nokiji 3310 koja je podigla poprilično prašine na MWC-u, a i nakon njega, što je i glavni razlog vraćanja tog uređaja, da bi se poslije osvrnuo na ostale predstavljene uređaje. Zanimljivo je da će na naše tržište uređaj, a vjerujem i ostali, doći krajem svibnja (5. mj.) ili početkom lipnja (6. mj.), a cijena će mu uslijed poreza na dodanu vrijednost (i marže) skočiti sa najavljenih 49€ (363 kn) na približnih 450 kn. Kako HMD Global planira istovremeno negdje u svibnju na tržište plasirati sve uređaje (plus, minus koji tjedan) za pretpostaviti je da će se i kod nas pronaći i smartfoni Nokia 6, 5 i 3 čije će cijene slično biti posložene (približno 25% na predstavljenu cijenu).

Druga zanimljivost je da HMD Global ima ured u Hrvatskoj koji će osim hrvatskog nadgledati marketing za tržišta Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije te Bosne i Hercegovine. Trenutno ured zapošljava 4 osobe koje su već prije radile u Nokiji, odnosno u hrvatskom uredu kojeg je Nokia otvorila za mobilno poslovanje, i koji je nakon prodaje Odjela za uređaje i usluge Microsoftru zatvoren, a ljudi preraspodjeljeni po okolnim najbližim uredima.

Himbele je još najavio da će Nokia 3310 biti dostupna u slobodnoj prodaji te ponudi operatera, a nema razloga da ista stvar ne bude organizirana i sa smartfonima. Iskreno se nadam da će lokalna ekipa nabaviti dovoljne količine uređaja te omogućiti svima prodaju po kontroliranim cijenama, a ne se kao nekada upuštati u ekskluzive. Trenutno novim Nokijama treba dobra poziciopniranost i dostupnost u svim mogućim trgovinama te operaterima.

Ostaje još pitanje organiziranja servisa, a sudeći da su svi trenutno zaposleni prije surađivali sa MESC-om, i koji je nekada bio Nokia Care servisni centar, isti aranžman bi se mogao vrlo lako nastaviti.

 

Bacite oko na cijeli intervjuu jer krije i nagradnu igru! 🙂