#HMD se pridružio #PAX-u – Googleovoj inicijativi za prestanak patentnih ratova

Google je odlučio stati na kraj borbama unutar vlastitoga krova i pokrenuo je PAX, inicijativu kojoj je cilj besplatno korištenje licence za Android i Google aplikacije unutar Android ekosustava. Sporazum nosi puni naziv “PAX: the Android Networked Cross-License Agreement”, odnosno sporazum o međusobnom licenciranju Android proizvođača, a sama riječ PAX je latinska riječ za mir.

Under PAX, members grant each other royalty-free patent licenses covering Android and Google Applications on qualified devices. This community-driven clearinghouse, developed together with our Android partners, ensures that innovation and consumer choice—not patent threats—will continue to be key drivers of our Android ecosystem. PAX is free to join and open to anyone.

PAX-u su se pridružili: : Google, Samsung Electronics, LG Electronics, Foxconn Technology Group, HTC, Coolpad, BQ, Allview te HMD Global, koji zapravo ni nema tehnoloških patenata, barem objavljenih u ovom trenutku tako da će izuzetno “profitirati” od ovog “mirovnog sporazuma”. Najveći patentni igrač u svijetu Android ekosustava je Microsoft, kojeg nema na ovom popisu. Nema ni Nokije, općenito jednog od najvećih patentnih igrača na mobilnom tržištu koja trenutno vodi rat s Appleom koji godišnje košta 100 milijuna eura.

Ovu inicijativu, iako točno ne znamo što je pokriveno pod terminom “licenca za patente koji se tiču Android i Google aplikacija”, možemo smatrati konsolidacijom unutar vlastitog ekosustava prvenstveno radi bržeg razvoja Androida kod svih proizvođača koji neće biti opterećeni intelektualnim vlasništvom drugih Android proizvođača, ali i boljom zaštitom od vanjskih prijetnji kao što je Microsoft, Applea pa i možda sama Nokia.

Vše o PAX-u možete saznati ovdje.