J.P. Morgan predviđa stagnaciju isporuke običnih uređaja sljedeće godine

Najveća američka banka J.P. Morgan, točnije, njihov analitičar zadužen za mobilno tržište, ispravio je svoje ovogodišnje i prognoze za sljedeću godinu po pitanju mobilnog tržišta. J.P. Morgan predviđa da će ove i sljedeće godine na globalnom tržištu biti isporučeno oko 320 milijuna običnih uređaja, što je manje od prošlogodišnjih oko 400 milijuna uređaja.

Prošle godine, Microsoft i HMD kombinirano su uzeli oko 9% tržišta običnih uređaja, što je povijesno loš rezultat za Nokia-brendirane obične uređaje. Prošlogodišnji rezultati su blago razočaravajući, ali nije iznenađujuće jer Microsoft osakatio S30(+) OS i standardnu trgovinu i pretraživač zamijenio inferiornim Opera rješenjima, uz druge sistemske promjene koje su dosta unazadili funkcionalnost uređaja, a o čemu smo pisali ovdje. Ne znam je li J.P. Morgan u ove analize uzeo u obzir dolazak Nokije 3310 na tržište, no nova 3310 svakako bi trebala popraviti udio Nokia običnih uređaja na tržištu.

Tvrtka Statista također je objavila zanimljivu infografiku temeljenu na Pew Research istraživanju. Došli su do zaključka da odrasle osobe u razvijenim zemljama u solidnim postocima koriste obične telefone, no u ovom ispitivanju nisu sudjelovale mlađe generacije koje većinom, ako ne i u potpunosti koriste smartfone.

U svakom slučaju, J.P. Morgan i Pew Research pokazuju da još uvijek postoji tržište običnih telefona i ono će biti stabilno barem sljedeće dvije godine, tako da bi se HMD-ovo daljnje forsiranje običnih telefona moglo isplatiti.

via: Barrons.com