#Nokia imala spremnu Lumiju (id326-3) s ekranom od ruba do ruba u 2014.

Postaje zaista tužno gledati koliko prototip uređaja iz Nokijinih postrojenja za istraživanje i razvoj zbog ranih razloga nije komercijalno plasirano na tržište. Nakon mnoštva članak o famoznom Nokia McLarenu s 3D Touch tehnologijom i par o Nokia Goldfinger uređaju koji je uz 3D Touch, trebao doći u sjajno crnoj izvedbi koju je Apple popularizirao skoro dvije godine kasnije kao Jet Black, a HMD je zove Arte Black; sada po prvi puta vidimo Lumiju s ekranom od ruba do ruba, koja podsjeća na Xiaomijev uređaj Mi Mix, samo 2 godine ranije.

Nepoznata Lumia identificira se kao “Nokia id326-3” u postavkama, a vidljivo je da koristi Windows Phone 8.1 kao OS, posjeduje HD (720p) zaslon i Snapdragon 200 kao procesor. Inače, prošlog kolovoza (8. mjesec) prenijeli smo fotografije ovog otkazanog “Nokia id326-3” uređaja, no iz tada procurenih fotografija teže je bilo vidjeti koliko je raširen zaslon prema vrhu i rubovima uređaja, dok je ovaj put to lakše uočiti.

Po specifikacijama je vidljivo da je riječ o budžet uređaju koji posjeduje impresivno izveden zaslon za 2014. godinu. Moguće da je da je Nokia imala prototipe i uređaja visoke kategorije isto sa zaslonom od ruba do ruba, barem prema gore, no takvi se još nisu pojavili na internetu.

S dizajnerskog stajališta odmah je uočljiv fabula dizajn i jedna od karakterističnih Nokia boja, u ovom slučaju zelena. Fotografije i uređaj pronađeni su na jednom oglasniku gdje se ovaj prototip prodaje za otprilike 2.200 kuna, odnosno oko 300 eura. Uz uređaj piše da je riječ o inženjerskom primjerku.

Iako je riječ o uređaju nižeg cjenovnog segmenta, ovaj prototip nam pokazuje da je Nokia izuzetno dobro pratila i predviđala dizajnerske trendove tržišta, što ne možemo reći za kretanja u drugim segmentima tržišta, no dobro. Možemo biti optimistični po pitanju nadolazećih HMD-ovih smartfona jer HMD-ov odjel dizajna upravo vodi osoba koja je preko 10 godina provela u Nokiji u odjelu naprednog dizajna, a riječ je o Raunu Forsythu o kojem više možete saznati ovdje. Ako Raun nastavi dobro predviđati dizajnerske trendove tržišta, moguće je i da HMD-ove Nokije budu cjenjene zbog dizajna, iako je sam dizajn subjektivne prirode, konsenzus oko nečega objektivno lijepog se može postići. Po pitanju kvalitete izrade, Nokia 6 je vjerojatno i nadmašila staru Nokiju, što i mnogi testovi pokazuju.

via: Twitter