#Lumia uređaji se i dalje pojavljuju u novim filmovima. Koliko je takav marketing zapravo efektivan?

Monster Trucks

Microsoft je nastavio s tradicionalnom promocijom Lumia uređaja u nekolicini novih filmova, kao i u serijama. Nokia je odavna prihvatila takav način promocije i uređaja gurale u razne hollywoodske blockbustere, a definitivno je najupečatljivija scena iz filma “The Dark Knight”, gdje je Bruce Wayne modificirao Nokiju 5800 da ima mogućnosti sonara.

U nekim od novijih filmova, poput Get Out ili Why him, pojavljuje se Lumije 950(XL) pa čak i u Continuum načinu rada, dok se u filmu Monster Trucks pojavljuje crvena Lumia 920.

Why Him
Why him
Monster trucks
Monster Trucks
Get Out

Microsoft je bio veoma kreativan u reklamiranju svojih proizvoda kada je i u Microsoft ekskluzivnu igru Quantum Break ugradio velike plakate na kojima su Lumije 950 i XL, a i protagonist igre su koristili Lumije i Windows računala.

Ugovori o promocijama u filmovi su vjerojatno ostali još od prije preuzimanja Nokijinog odjela uređaja i usluga, što je vidljivo i u korištenju Lumije 920 u filmu koji je imao premijeru prošle godine, ali i sam Microsoft poznat je po promociji u filmovima i serijama, a osobno mi se čini da je NCIS: Los Angeles Microsoftu najdraži. Lijepo je da je Microsoft naložio da se s Lumijama 950 i XL promovira i Continuum jer je riječ o jednoj od “diferencijalnih” značajki tih uređaja.

Filmovi i serije, posebno one popularnije, su odličan način za širu promociju proizvoda, no postavlja se pitanje je li isplativije napore i novac uložiti u recimo televizijsku promidžbu ili ugovore s operaterima, ili se marketing preko filmova isplati više nego “standardan” način oglašavanja? Danas se sve više tvrtki, posebno onih etabliranijih, promovira i putem “influencera” na društvenim mrežama, a zanimljivo je da manje poznati kineski proizvođači mnogo ulažu o odnose s tehnološkim blogovima i srodnim YouTuberima, u usporedbi s velikim imenima industrije.

HMD se recimo odlučio igrati na nostalgiju i svoje postojanje svijetu je objavio predstavljanjem Nokije 3310 (2017), čime je vjerojatno dobio publicitet kojeg je nemoguće kupiti novcem jer je doslovno svaki mediji na planeti prenio da se među žive vraća legenda. Malo mi je žao što HMD takav besplatan marketing nije uspio kapitalizirati bržim puštanjem i 3310 i Nokia smartfona u prodaju. Kako god, po pitanju marketinga, HMD je obećao uložiti pola milijarde eura u sljedeće 3 godine za promociju Nokia uređaja.

Što vi mislite, kakav marketing treba biti da bi neki proizvod bio uspješan na tržištu? Treba imati na umu da vrijedi ona: “Loš marketing može ukopati prodaju dobrog uređaja, no ni dobar marketing ne može spasiti loš uređaj”.

Hvala Gagiju990 na dojavi i kadrovima iz filmova. 🙂