Nokia 6 (TA-1000) – raspakiranje

Točno 5 mjeseci od predstavljanja Nokije 6 za kinesko tržište i 3 mjeseca nakon globalne premijere na MWC-u, Nokia 6 nam je stigla u ruke. Doduše, ne od HMD-a i ne verzija za naše tržište, već uvezena kineska TA-1000 verzija. I možemo reći da je ostavila poprilično dobar prvi dojam na nas.

Nokia 6 prvi je HMD-ov Nokia brendirani smartfon kojeg pogoni Android 7.1.1 OS. Uređaj dolazi u jednodijelnom kućištu napravljenom od aluminija serije 6000. Na prednjoj strani nalazi se polarizirani 5,5-inčni FullHD zaslon, a straga imamo 16MP kameru. Od osnovnih specifikacija valja spomenuti Snapdragon 430 procesor, 4GB radne memorije  (globalna verzija ima 3) te 3000mAh bateriju, no krenimo s raspakiranjem.

Nokia 6 dolazi u ne baš standardnom Nokia pakiranju, odnosno pakiranje podsjeća na pakiranje nekih kasnijih Lumia modela. Na prednjoj strani nalazi se slika uređaja u boji uređaja s motivom legendarnog rukovanja, ali u modernoj izvedbi, što je dugo vremena bio zaštitni simbol uz “Nokia” logo. Na desnoj strani pakiranja nalazi se naziv uređaja i simpatični Android logo, a zanimljivo je da su i naziv i logo u boji uređaja. Na poleđini pakiranja nalazi se fotografija uređaja sprijeda, straga i s bočne strane, te specifikacije uređaje, koja su na pakiranju našeg uređaja na kineskom jeziku. Istaknutije specifikacije, osim već gore spomenutih, je 32GB interne memorije, podrška za Dolby Atmos te podrška za globalni LTE, odnosno sve LTE frekvencije na svijetu.

Nakon rezanja Nokia naljepnice i otvaranja pakiranja, zastaje dah i oči u oči ste s velikom crnom plohom uređaja, kod kojeg se zaslon kao na Lumijama više klase s ClearBlack filterima, besprijekorno stapa s mesom oko zaslona, iako je riječ o IPS LCD-u, a prikaz uljepšava tanki aluminijski rub koji obuhvaća prednju plohu uređaja. Ispod uređaja nalazi se ključić za SIM/MicroSD utor te papirologija. Lijevo od uređaja je zasebni odjeljak s odvojim MicroUSB2.0 kabelom, slušalicama tipa WH-108 i zidnim adapterom.

Više-manje je to sve po pitanju raspakiranja uređaja. Napomenuo bih da je samo pakiranje veoma kompaktno, odnosno malo duže od uređaja i otprilike 1,5 puta šire. Može se u potpunosti reciklirati, no budući da je riječ o kineskoj verziji, postoji mogućnost da globalno pakiranje bude nešto drugačije.

Uređaj u šaci ostavlja poprilično impresivan dojam, a možda najbolji pokazatelj robusnosti bit će kada uređaj spontano naslonit na neku površinu i prepadnete se da ne razbijete tu površinu, što se konkretno autoru dogodilo na staklenom stolu, ali nije ni čudno jer je uređaj zaista vrhunske kvalitete izrade. Saviti se praktički ne može. Iako dizajnerski na službenim slikama Nokia 6 nije djelovala impresivno, uživo se vidi da je zaista s oprezom dizajnirana i da je svaka crta uređaja vučena s nekim razlogom, odnosno kako HMD (a prije Nokia) voli govoriti: “Ostavljeno je samo esencijalno.”

Sve u svemu, Nokia 6 impresionira na prvi pogled i s nestrpljenjem čekam kakve će rezultate poručiti tijekom testiranja i daljnjeg korištenja. Sva pitanja vezano za Nokiju 6 slobodno ostavite u komentarima i na svako ćemo pokušati odgovoriti. Moram napomenuti ponovno da je riječ o kineskoj verziji uređaja, čiji se testni rezultati mogu razlikovati od globalne verzije tako da ćemo kod ovog uređaja više pažnju obratiti na značajke koje uistinu dijeli s globalnom verzijom poput zaslona, baterije i samog kućišta, dok ćemo mnogo dublje u uređaj zaroniti kada službena verzija, nadamo se ovog mjeseca, dođe na test.