Danas završava podrška za Windows Phone 8.1 OS

Otprilike 3 godine nakon službenog predstavljanja i početka “životnog vijeka” Windows Phone 8.1 sustava, došlo je vrijeme za završetak i službene podrške za te uređaja od strane Microsofta. Upravo danas završava “mainstream support” za Windows Phone 8.1 OS, što znači da Microsoft više neće pružati kritične sigurnosne zakrpe uređajima s tim OS-om.

Ova vijest neće pretjerano utjecati na korisnike Windows Phone 8.1 uređaja jer je izlaskom Windows 10 Mobile OS-a zapravo prestao rad na WP8.1 OS-u, što je i logično jer je novijim uređajima bila omogućena nadogradnja na novi OS. Isto tako Windows Phone 8.1 je izuzetno siguran OS, a sigurnosne kritične zakrpe vjerojatno neće biti ni potrebne jer tvorci malicioznog softvera uopće ne ciljaju taj OS zbog malog broja korisnika.

Za uređaje koji koriste Windows 10 Mobile verziju OS-a iz studenoga (11. mjeseca) 2015., a to su uređaji koji se nisu mogli nadograditi na Anniversary Update verziju, podršku za OS imaju do siječnje (1. mjesec) sljedeće godine, odnosno još 6 mjeseci. Za one s AU verzijom OS-a, podrška traje do 9.10. 2018., odnosno još više od godinu dana. Podrška za uređaje s CU verzijom OS-a nije navedena na službenim stranicama, no pretpostavljamo da je duže od podrška za AU, vjerojatno do 2019. godine. Treba imati na umu da je riječ o podršci po pitanju sigurnosnih zakrpa, a ne nadogradnji koje donose neke novitete i slično.

Izvor: Microsoft