Sailfish OS ovaj mjesec na Xperia X uređaju; novi tablet u razvoju

Jolla je krajem prošlog mjeseca objavila stanje projekta optimizacija Sailfish OS-a za Sonyjev Xperia X uređaj. Taj projekt najavljen je ove veljače (2. mjesec), a prvi krug beta testera na svoju Xperiju X (F5121 single SIM) mogao bi instalirat Sailfish već ovaj mjesec. Šira dostupnost beta verzija OS-a na Xperiji X ovisit će o povratnim informacijama Cbeta testera. Zanimljivo je da Jolla planira naplaćivati komercijalnu (završenu) verziju Sailfisha za instalaciju na Xperiji X.

Nakon neuspješnog projekta Jolla tableta, gdje je Jolla ostvarila ciljeve i prikupila novac za tablet, no nije uspjela ispuniti obveze donatorima iz kampanje, te je praktički još uvijek dužna povrat novca nekima, na crowdfunding servisu Indiegogo pokrenuto je prikupljanje sredstava za novi Sailfish tablet zvan “Youyota Sailfish OS 2-in-1 Table”. Do sada je prikupljeno oko 25% sredstava, a kampanju možete pronaći ovdje.

Tablet pogoni četverojezgreni Intel procesor na 1,8GHz u kombinaciji s 2GB radne memorije. Interna memorija je ili 32GB ili 64GB, tu imamo i zaslon večine 7,85 inča 2048*1536 rezolucije, 4500mAh bateriju te 5MP stražnju i 2MP prednju kameru. Početna cijena u kampanji iznosi 199 dolara (+dostava), odnosno 1.300 kuna (+dostava).

Finska Jolla nastala je na ostacima tima koji je razvijao operativni sustav MeeGo, čiji je višegodišnji razvoj koštao približno milijardu eura i u jednom je trenutku na njemu radilo 1.000 inženjera. Nakon neuspješnog proboja na potrošačko tržište, Jolla se okrenula javnom sektoru i njezin Sailfish OS postao je službeni operativni sustav Rusije, a isti status je u pregovoru u Kini, ali i u drugim državama.

Izvor: Jolla

Hvala Spahi na dojavi. 🙂