Raspakiranje: Nokia 5

 

Šta reći, koju posluku porati… Nakon mnogo mjeseci čekanja, njih 6 da budem precizan, napokon mi je u ruke došla Nokia 5. Uzeo sam je uz produljenje pretplate na Tele2 a za vašu informaciju Nokije 6 trenutno nema u ponudi. Nokia 5 će me izaći manje od 1000 kn u dvije godine, uz naravno mjesečnu pretplatu. Bio sam mrvicu uzbuđen, i to s dobrim razlogom jer sam zadnji Nokia smartfon raspakirao prije gotovo dvije godine. Naravno, riječ je o Nokia Lumiji 830 koja je posljednji put nosila Nokia logo na sebi.

Moram reći da kutija izgleda lijepo, čvrsto, gotovo nalik na onu Lumije 830 s obzirom na dominantnu bijelu boju, a lijepa je i naslovna fotografija s Nokia logom preko nje. Ono što me malo smeta je da s gornje strane ne možete na prvu znati da je Nokia 5 unutra, premda je slika sada već poznata. Da je riječ o petici piše sa strane, a na stražnjoj strani su navedene sve specifikacije podijeljene u segmente koje promovira HMD Global. Naglasak je na čistom i posljednjem Androidu, dizajnu  i specifikacijama.

Kada jednom otvorite kutije dočekuje vas poprilično lijepo izrađen uređaj. Na prvu mi se svidio uslijed svojih elegantnih i na rubovima zaobljenih linija. Oblikom me dosta podsjeća na Nokia Lumiju 720. Izgleda da je HMD namjerno utjelovio djeličke starih Nokia uređaja u dizajn novih kako bi dao naglasak na povezanost stare i nove Nokije. Dapače, čak je oblik modula kamere poznat.

Uređaj kojeg sam uzeo je crni u mat izvedbi i popriličan je magnet za otiske prstiju. Aluminijsko kućište je izrazito dobro obrađeno, i na dodir ostavlja dojam da je riječ o polikarboatu a ne metalu koji je trebao biti hladan. Sviđa mi se što je antena uređaja sakrivena na vrhu i stopljena do nevidljivosti s ostatkom kućišta. Mogao bih još pričati o uređaju, ali onda ovo ne bi bilo raspakiranje već recenzija.

Ispod uređaja se nalazi igla za otvaranje SIM i MicroSD ladice, a ispod nje garancija te upute na hrvatskom, srpskom i ostalim jezicima srednje Europe. Punjač, microUSB/USB kabel te obične WH-108 slušalice dolaze u zasebnom pakiranju što je dobro osmišljeno u slučaju da vam punjač ne treba, pa ga možete odložiti u ormar.

Evo kratke galerije fotografija uređaja:

Kad prvi put uključite uređaj pojavi se „powered by Android“ natpis, a tek nakon ide Nokia logo uz pratnju Nokia Tunea. Postavke uređaja idu glatko i jednostavno, te su brze, posebno ako ništa ne upisujete. Međutim, potrošit ćete nekih 5 minuta dok unesete sve lozinke i korisnička imena te odčekirate ono što ne želite.

Nakon što se spojite na WiFi mrežu odmah vas dočeka posljednje ažuriranje te sigurnosno ažuriranje softvera s datumom od 01. kolovoza.

Uređaj je namijenjen mojoj ženi s obzirom da je on možda idealan za nekoga tko nije power korisnik već samo želi funkcionalan uređaj. Upravo će mi to dobro doći vidjeti realno koliko nekome smeta/ne smeta možebitno zastajkivanje i kakav je njen dojam. Naravno, prije nego ga ona počne koristit, ja ću joj ga postavljat narednih par dana, he he pa me pitajte sve što vas zanima.

U nastavku možete baciti oko na video koji nisam snimio na hrvatskom (već lošem engleskom) ali mogu naknadno nasnimit hrvatski… Naravno, ako stignem od djece, bloga i žene 🙂