HMD će otključati bootloader na #Nokia smartfonima

Otključani bootloader bez verifikacije softvera omogućuje jednostavnije instaliranje Custom ROM-ova koji mogu uvelike promijeniti iskustvo korištenja mobilnog uređaja. Bootloader je kao neki upravljač particija memorije koji provjerava ispravnost operativnog sustava i kako se sustav pokreće. Osobama koje su s instalacijom ROM-ova na Android uređajima na ti, otključani bootloader omogućit će jednostavniju instalaciju, no oni koji nisu upućeni u te proces mogu pokvariti uređaj. Zato se dosta proizvođača odlučuje na zaključavanje bootloadera, a među njima je i HMD.

Nakon većeg broja upita korisnika i interne rasprave u samoj tvrtki, HMD je odlučio da će poslušati korisnike i otključati bootloader na svojim uređajima, ali da će ići uređaj po uređaj. To je na Twitteru potvrdio HMD-ov direktor tehnologije Mikko Jaakkola:

 

Ovo je odlična vijest za sve Android entuzijaste, ali i za obične korisnike jer pokazuje da HMD sluša povratne informacije i u ovom slučaju je odlučio mijenjati politiku tvrtke po pitanju bootloadera. Slušanje korisnika je uvijek dobar stvar, posebno kad su povratne informacije konstruktivne i relativno jednostavno primjenjive.

Više o bootloaderu možete saznati klikom ovdje (Android Central).